No proszę, tyle czasu ciekawiły mnie układy RS i nadal ciekawią, a tu przede mną uchował się taki długi wątek o tych układach

Cóż, skutki pobieżnego przeglądania forum dają się we znaki...
Fajnie lumix, że udało Ci się trafić na te rzadkie stateczniki. Wstaw ten filmik z odpalania rur z ich wykorzystaniem

Ja może w wolnym czasie nakręcę jak startują różne rury na moich RSach. Niestety T8 nie udało mi się odpalić mimo wyczyszczenia styków łączących trzonki z obudową. Podejrzewam, że owinięcie jej drutem lub metalowym paskiem i podłączenie go do któregoś z tych zacisków ułatwiłoby sprawę zapłonu cienkich rur, ale to już są pewne dodatki, na które mało kto by się decydował. Trzeba też oczywiście nie zapomnieć o uziemieniu obudowy oprawy, żeby to w ogóle zadziałało.
Na żywo RSy widziałem tylko w dwóch miejscach (+ trzecie to ta uczelnia w Lublinie co bodajże Utilizer kiedyś pokazywał), we wszystkich innych zawsze były to zwykłe BMKsy. W jednym z tych miejsc te oprawy miałem okazję obserwować w większej ilości, a jako że rur T12 już się nie produkuje, 99% tych opraw było nieużywanych (świeciło kilka wymienionych na współczesne belki). Istotną rzeczą jest to, że rury zużywają się w nich do końca - padają obie elektrody jedna po drugiej, albo jak rura "różowieje" to nie odpala i świeci tylko na końcach. Zanim padnie druga elektroda, rura pracuje oczywiście z ef. prostownikowym.