Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez Lampka » 12 sierpnia 2013, 17:25

Jednak w sodówkach 70w w wersji z zapłonnikiem zintegrowanym, ten zapłonnik normalnie zwiera lampę. Z jednej takiej sodówki wymontowałem ten zapłonnik i on świetnie odpala różne lampy wyładowcze, a styki nie sklejają się tak, jak w zapłonnikach 4-80w, jak to wcześniej opisałem.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez KaszeL » 12 sierpnia 2013, 18:24

Elektroservice napisał(a):Zapomniałeś o czymś istotnym - ten zapłonnik nie zwiera bezpośrednio lampy, on tylko włącza układ zapłonowy i po zapłonie lampy go wyłącza. Jak do tego układu Tungsrama zamontowałem zwykły zapłonnik świetlówkowy to układ również działał choć ciut gorzej, jednak styki zapłonnika się nie sklejały. To co różni zapłonnik oryginalny do tego układu od zapłonników świetlówkowych to szybkość generowania impulsów :)

Oj chyba się dziś za bardzo nie wyspałeś. Oczywiście, że w tym zapłonniku tungsrama zapłonnik robi kontrolowane zwarcie powodując powstanie impulsu zapłonowego na uzwojeniu dławika. Dokładnie tak, jak w układzie świetlówkowym. Rezystor ma ograniczać prąd zwarcia, a kondensator ma za zadanie wywołać rezonans napięć. To co różni ten zapłonnik od zapłonników świetlówkowych to dopuszczalny prąd pracy a nie szybkość generowania impulsów.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Elektroservice » 12 sierpnia 2013, 19:38

KaszeL napisał(a):
Elektroservice napisał(a):Zapomniałeś o czymś istotnym - ten zapłonnik nie zwiera bezpośrednio lampy, on tylko włącza układ zapłonowy i po zapłonie lampy go wyłącza. Jak do tego układu Tungsrama zamontowałem zwykły zapłonnik świetlówkowy to układ również działał choć ciut gorzej, jednak styki zapłonnika się nie sklejały. To co różni zapłonnik oryginalny do tego układu od zapłonników świetlówkowych to szybkość generowania impulsów :)

Oj chyba się dziś za bardzo nie wyspałeś. Oczywiście, że w tym zapłonniku tungsrama zapłonnik robi kontrolowane zwarcie powodując powstanie impulsu zapłonowego na uzwojeniu dławika. Dokładnie tak, jak w układzie świetlówkowym. Rezystor ma ograniczać prąd zwarcia, a kondensator ma za zadanie wywołać rezonans napięć. To co różni ten zapłonnik od zapłonników świetlówkowych to dopuszczalny prąd pracy a nie szybkość generowania impulsów.

Szybkość generowania impulsów też :) Ten zapłonnik cyka o wiele szybciej niż świetlówkowe, poza tym prąd jaki przez niego płynie nie jest prądem zwarcia statecznika - jest ten prąd ograniczony przez elementy układu zapłonowego :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 12 sierpnia 2013, 21:24

Weź ty zobacz na schemat tych zapłonników, a następnie jeszcze raz powiedz mi czy ten zapłonnik nie zwiera statecznika :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez litak1 » 12 sierpnia 2013, 22:00

A odpowiedź na to że częstotliwość zwierania jest większa niż w typowym świetlówkowym jest oczywista, zapłonnik pracuje na dużo większym prądzie więc szybciej nagrzewają się elektrody czas zgięcia bimetalu jest bardzo krótki i wszystko odbywa się dużo szybciej :D
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 17 sierpnia 2013, 13:55

Gdyby rzeczywiście tam miał iść dużo większy prąd niż w układach świetlówkowych to po wkręceniu w układ zapłonnika do max 20W rur szlag go trafił a tak się nie stało.
Zapłonnik nie zwiera statecznika bezpośrednio tylko przez ten układ, czyli rezystor i kondensator w szeregu, więc na upartego można powiedzieć, że zwiera, choć dla mnie zwarcie to połączenie bezpośrednie a nie przez dodatkowe elementy ot co :P
Mam nadzieje, że teraz już nie będzie nieporozumień ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez slaweklampy » 17 sierpnia 2013, 14:58

Moje najnowsze nabytki.

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Lampka » 17 sierpnia 2013, 17:25

mmm, telamki ;) za tamtych czasów wszystkie zapłonniki produkcji rodzimej i wschodniej, miały metalowe obudowy.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez slaweklampy » 17 sierpnia 2013, 18:09

Polamy były też produkowane w plastikowych obudowach, były przeznaczone głównie do opraw dla świetlówek miniaturowych. Taka obudowa zapewniała większe bezpieczeństwo użytkowania. Co to tych Telamów z otworkiem moim zdaniem to mega rzadkość, albo wersja przejściowa do zapłonników Polam.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Kolekcjoner93 » 31 sierpnia 2013, 21:40

Teraz coś ode mnie: :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny