Jakiś czas temu prezentowałem Wam moje pomiarowe układy zapłonowe. Nie pokazałem jednak, do czego można ich użyć. Tutaj jeden z przykładów. Samego układu pomiarowego nie widać na zdjęciu, podobnie z lampą. Nie to jest jednak istotne. Czy ktoś wie co tu się dzieje? Co mierzą poszczególne mierniki oraz jakie są odczyty?

Wszystko podłączone jest do jednej lampy - pytanie jakiej mocy? Pomimo, że mamy tutaj tylko sześć mierników, można dzięki temu zestawowi odczytać 12 różnych parametrów elektrycznych tego działającego układu. Niektóre bezpośrednio, niektóre pośrednio. Jakie to parametry, pomijając te oczywiste czyli wskazane bezpośrednio? Czy ktoś z Was jest w stanie wymienić je wszystkie? Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane, ale trzeba mieć podstawową wiedzę o układach prądu przemiennego - przy czym nie chodzi mi o dokładne odczyty samych mierników, bo na tym zdjęciu nie widać niektórych wskazań.
Dla dociekliwych: Zbliżenia poszczególnych mierników. Na tych fotkach można odczytać dokładne wskazania.