DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Kolekcjoner93 » 10 listopada 2024, 16:56

Tutaj jest zrobiona obsługa wyświetlaczy LCD HD44780 i innych kompatybilnych. Ten VFD jest kompatybilny z HD44780, pinout też taki sam. Próbowałem dać OLEDy od Winstara i też działały. :-)
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Postprzez KaszeL » 10 listopada 2024, 19:11

Dla mnie VFD daje najlepszy klimat :P
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Kolekcjoner93 » 10 listopada 2024, 22:52

Dobre spostrzeżenie :-)
Cały projekt odtwarzacza można powiedzieć, że jest w stylu retro od obsługi płyt i HDD po wybór komponentów do jego budowy. Tutaj sercem jest Atmega128 a dekodowaniem dźwięku zajmuje się układ STA013. Dekodery sprzętowe były stosowane 20 lat temu gdy nie było szybkich mikrokontrolerów. ;-)
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Postprzez amisiek » 2 lutego 2026, 16:57

W 2020 na prośbę mojej partnerki zrobiłem doświetlenie kwiatków. Początkowo miały być dwie gotowe oprawy diodowe na wysięgniku i doświetlanie CDM-T 70W/942, ale okazało się, że niezły strumień dedykowanego światła dla roślin można uzyskać z tanich taśm diodowych i odpowiedniej ramki. Zatem pojechałem do sklepu budowlanego, kupiłem kątowniki i płaskowniki, śruby M3 z podkładkami i nakrętkami. W dwie godziny powstało coś, co miało być testem technologii, a okazało się, że działa dobrze do dziś.
Obrazek
Ramka jest z poprzeczkami u góry, taśmy diodowe zostały naklejone na płaskownik lub kątownik, by przy okazji odprowadzać jak najwięcej ciepła. A jest to ważne, bo jedna z taśm wciąga całkiem sporo prądu.
Obrazek
Jak się domyślacie - prowizorka działa najdłużej.
Obrazek
Na to doświetlenie poszło 4m dedykowanej taśmy do roślinek (z niebieskimi i czerwonymi diodami) (3A z 12V) oraz 3m mocnej taśmy białej (całość pobiera ponad 7A), zasilacz impulsowy modułowy 12V 15A i prosty zegar sterujący "wtyczkowy". Diody w taśmie białej mają barwę 850 i skuteczność 110lm/W, temperatura płaskownika 55 stopni. Dla tych kwiatów jest to niestety minimum, ale zimą całkiem dobrze się sprawdza.
Skutek uboczny - dostałem zamówienie na zrobienie czegoś podobnego dla znajomej, u niej jest to mniejsza wersja, ale światła daje tyle samo. Roślinki się bardzo ładnie wybarwiają. Dziś oczywiście poszukałbym taśm z jeszcze sprawniejszymi diodami.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez KaszeL » 2 lutego 2026, 17:51

Jak to z prowizorkami. Dziś chyba prościej większą ilość światła uzyskać na COB-ach.
KaszeL
Site Admin

Postprzez amisiek » 2 lutego 2026, 18:48

Tak jest, ale nie znalazłem wtedy COBa pod kwiatki. Teraz są i to całkiem niezłe. Znalazłem nawet dedykowane pod 12,5V zasilania, przy tym napięciu diody nie potrzebują rezystora (o ile zasilacz jest choćby trochę stabilizowany). Także nowe wcielenie być może będzie już na COBach (4A w diode), z jakimś pantografem albo podwieszone pod sufitem na hakach.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez KaszeL » 3 lutego 2026, 12:47

Tylko z COB znowu problem z chłodzeniem wychodzi :( Ja sobie radzę tak, że kupuje na olx tanie oprawy do szynoprzewodów 1F. Kosztują zwykle 15-30zł/szt. Wywalam fabryczną diodę i zasilacz. Wstawiam swoją diodę i swój zasilacz, przez co powstaje oprawa za śmieszne pieniądze świecąca bardzo dobrze. Zwykle wstawiam diodki 5700K i jest bajecznie. Za śmieszne pieniądze zyskuję to co jest najtrudniejsze do zrobienia własoręcznie - czyli optykę oprawy.
KaszeL
Site Admin

Postprzez kolekcjoner » 28 lutego 2026, 17:35

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kolekcjoner

Postprzez KaszeL » 1 marca 2026, 22:06

Faktycznie ci się chciało coś takiego sklecić? :)
KaszeL
Site Admin

Postprzez kolekcjoner » 1 marca 2026, 23:08

Wiertarka, podstawki pod oprawki ze szlor i 2 godzinki roboty, a że miałem taką gorszą stradę, to pomyślałem, że śmiesznie będzie wyglądać. Teraz przydałoby się ją gdzieś zamontować, żeby sprawdzić rozsył :lol:
kolekcjoner

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic