CDM napisał(a):To chyba żadna tajemnica,że jestem fanem świetlówek, interesują mnie prawie wszystkie, najmniej jednak te tzw. "zamienniki żarówek", czyli lampy z gwintem E27 i E14 o barwie 827 (nie mam w domu ani jednej), bardzo dobre zdanie mam też o lampach metalohalogenkowych, niespecjalnie narzekam też na lampy sodowe wysokoprężne (może poza wersją SON (T) Plus i HG Free Master). Przede wszystkim zaś nie znoszę SOXów, nie przepadam też za żarówkami
mam bardzo podobne zdanie co CDM

najbardziej zas lubie świetlówki T12, te "zamienniki żarówek" tez mi nie przeszkadzaja pod warunkiem ze mają inną barwę niż 827 bo jak dla mnie ta barwa to porażka

w domu używam kompaktów 864

uwielbiam metalohalogeny ale tylko te o barwach 4000K i wyżej, te cieple niezbyt mi się podobają no najbardziej to lubie HQI-BT 400W
lubie też peningi

głownie od 210W do 350W często maja takie fajne rózowawe światlo duzo inne niż zwykla soda

z lamp ktore lubie moge zaliczyc na ostatnim miejscu rtęciowki, są na ostatnim ze względu na trwałosc

te zzieleniale wydojone i na wpoł żyjące wcale mi sie niepodobają, lubie tylko te nowe świecące pelnym strumieniem
a z najbardziej nielubianych to żarówki i sodówy wszelkiego typu od zwyklych lamp sodowych koncząc na soxach, strasznie nielubie tego zoltego swiatla ktore jest wszędzie, zimą to niebo jest az pomaranczowe od tego

nieoddają one praktycznie żadnego klimatu w żadnym miejscu, są jedynie dobre do iluminacji obiektów z czerwonej cegly i niczego pozatym

I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam