bartek380V napisał(a):Dlaczego elektrycy nie oznaczaja odpowiednio zyl stosowanych w instalacjach elektycznych ? Mam na mysli podlaczenie silnika 3 fazowego kablem 4 zylowym gdzie np L3 jest niebieskim a powinno byc chyba zaznaczone tasma odpowiedniego koloru fazowego .
bartek380V napisał(a):Drugi przypadek do przewod Dyt np 3 x 1.5 mm2 podlaczony do wylacznika gdzie faza po wylaczniku jest niebieska a powinna byc oznaczona tasma kolorem fazowym ?
bartek380V napisał(a): W zasadzie to chyba jedynie koloru zółto-zielonego nie wolno wykorzystywac do innych celów niz normalnie. Jesli chodzi o to ze L3 do silnika 3f jest niebieską żyłą to wygląda na to ze norma nie ma nic przeciwko.
LukaszO napisał(a):Co innego jak przychodzisz na zastaną instalację podłączając łącznik, wtedy nie masz wyjścia i ratujesz się jak możesz ale jeśli wykonujesz ją od podstaw to musisz zrobić jak należy. Tłumaczenie o dostawcy przewodów do mnie nie przemawia a świadczy tylko o niewiedzy zamawiającego.
Będę pisał za każdym razem i wytykał partactwo. Pojedź sobie na zachód i zrób taką partaninkę - za pierwszą wpadkę brak dniówki, druga to wypad z budowy.
Teoretykiem nie jestem, w innym temacie pokazałem wyrywkowo moje prace.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości