mosfetkiler napisał(a):Co do Osrama 250W Powerball [..]
Wcale bym się nie zdziwił, bo MH ceramiczny jest znacznie trwalszy od kwarcowego i ma lepszą sprawność. Cena to okolo 200-250zł więc drogo. Trzeba będzie zobaczyć czy to jest na pewno to, bo niektóre kwarcowe 250W mają 5000K i też wysokie Ra, mogą przy tym sprawiać wrazenie pękatego jarznika a barwa wydaje się podobna. Przykładem moze być HQI-T 250W/D, która ma barwę dzienną a Ra>90. W niektórych hurtowniach jest w tej samej cenie co znacznie gorzej świecąca wersja "ciepła".
Skoro HCI Ci świeci dobrze na stateczniku FL4000 to jest to świetna wiadomość

, jak przyjdzie przelew to zamówię kilka sztuk, bo będę miał dwa wolne takie stateczniki.
mosfetkiler napisał(a):Barwa światła raczej nie pozostawia wątpliwości (chociaż mogę się mylić).
I w związku z tym zaczyna mi się nasuwać pytanie - po co robić MH w jakichś dziwacznych barwach (niektóre MH trudno z większej odległości odróżnić od rtęciówki bez luminoforu...) oczywiście pomijając te o zdeklarowanych kolorach do iluminacji.
Bardzo wiele z tych MH obsadzanych tu i ówdzie są to chińskie badziewne i najtańsze produkty, które mają niewiele wspólnego z dobrym światłem. Z upływem czasu sole halogenków przestają działać (dyfuzja? erozja? nie wiem) i barwa leci na pysk. Jak się zakłada tanią chińszczyznę zamiast porządnej lampy to tak jest. Do świecenia w domu te lampy się zupełnie nie nadają.
Edit - wypowiedź mosfetkilera przeniosłem do wątku o
odpalaniu lamp wysokoprężnych na statecznikach świetlówkowych. Bardzo dziękuję:)
Lubię dobre światło.