DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Whites86 » 17 października 2010, 20:45

DocBrown napisał(a):
FOX napisał(a):hehehe lepszy efekt byłby gdyby instalacja została poprowadzona aluminiowymi przewodami :D

Bez przesady, przecież chyba nikt nie chce pożaru :roll:

a ty znów swoje... :roll: co ty masz do tych przewodów ? :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez FOX » 17 października 2010, 21:04

żartowałem oczywiście z tymi przewodami w tym przypadku :D
Instalacji aluminiowych jest naprawdę wiele.. większość bloków z wielkiej płyty na nich przecież jeszcze bazuje. Nie jest to dobra rzecz i modernizacje są jak najbardziej wskazane. Jednak też nie przesadzajmy, instalacja obojętnie czy to miedziana czy alu wymaga przeglądów oraz konserwacji
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 17 października 2010, 21:20

amisiek napisał(a):Jak wiecie, czasami w domu mi za ciemno, postanowiłem doświetlić czymś kuchnię, wybór padł oczywiście na lampę metalohalogenkową o większej mocy niż standardowe 70-150W.
.
, postanowiłem zrobić oprawę samemu. Początkowo planowałem ciąć i lutować blachę, ale moja ......, znalazła w oszołomie formę-keksówkę, która świetnie nadawała się do tego celu.

No to mamy trumienkę-samoróbkę ! :roll:

A to doświetlanie w kuchni oby Ci nie wyszło bokiem, bo promieniowanie lampy nie jest dla człowieka zbyt łaskawe :)
W normalnej eksploatacji lampy wiszą wysoko nad ulicą, więc wtedy na poziomie chodnika promieniowanie jest mocno ograniczone
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez FOX » 17 października 2010, 21:23

ten rodzaj mh ma chyba dodatkowe filtry UV?
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 17 października 2010, 21:25

Ja tam ekspertem od lamp nie jestem, ale tak zwyczajnie i po ludzku obawiałbym się darmowego serwowania tego promieniowania dla mojej rodziny :?
Chyba, że miałbym w ręku wiarygodną dokumentację danej lampy z opisem warunków stosowania oraz informacją o jej ewentualnej konkretnej szkodliwości w określonych warunkach eksploatacyjnych
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 17 października 2010, 21:27

Lampa w dokumentacji ma opisane odcinanie UV, ponadto docelowo będzie jeszcze za szybą, więc to nie problem. Jedyny kłopot to olśnienia, bo luminancja źródła jest niesamowita, ale to zwalczę szybko i skutecznie, bo w źródło nie da się spojrzeć wprost a lampa świeci na sufit.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez max » 17 października 2010, 21:34

Taka ilość promieniowania widzialnego - światła także jest szkodliwa tak jak UV.
max

Postprzez amisiek » 17 października 2010, 21:41

Mierzyłem światłomierzem w aparacie, jest to bardzo precyzyjny miernik ilości światła. Na stół skierowałem 250W z tej lampy (bezpośrednio!), oprócz tego 150W i 70W (wszystko na powierzchnię około 2 mkw). Światłomierz wskazał mi przy ISO 100 parametry naświetlenia bardzo bliskie temu, co w słoneczny dzień pokazuje za oknem. Czyli skomasowanie światła takich lamp na 2 mkw daje jasność tyle co słońce w przeciętny dzień. Nad morzem jest co najmniej 3-4 działki przesłony więcej. Także do ilości światła, którą nasze oczy dostają, gdy tylko zechce się nam wyjść z domu w naprawdę słoneczny dzień, brakuje cztery rzędy wielkości oświetleniu, które dałbym radę uruchomić w kuchni.
Słońce oświetla CAŁY DUŻY RYNEK tak silnie, że jaskrawość cegły odpowiada z grubsza oświetleniu stołu całym światłem pochodzącym z blisko 0,5 kW lamp MH. Cały bajer polega na dobrym rozproszeniu światła, by nie było olśnień.
Inny eksperyment:
w kuchni świecę wszystko co mam w tej chwili - 250W HQI-T, 150W CDM-T, 2x70W CDM-Td, 70W HCI-Ts, wszystko na sufit. Wchodzę ze sporo ciemniejszego pomieszczenia. Czas adaptacji oczu - 5 sekund, po 15 sekundach czuje się świetnie i światła wcale nie jest za dużo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 19 października 2010, 16:20

Długo się zastanawiałem czy to tutaj pokazać, jednak w końcu stwierdziłem że skoro istnieje na forum dział Do It Yourself to warto przedstawić jedno ze swoich urządzeń :)
Chyba nie muszę nikomu opisywać co to jest :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 19 października 2010, 18:50

Zasięg tego urządzenia musi być niezły :lol: :lol: , ciekawe, ile żarówek może strącić za jednym razem. Ostatnio dokończyłem budowę prostego odbiornika superheterodynowego FM. Urządzenie czeka jeszcze na głowicę UKF produkcji niemieckiej, lub węgierskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21 października 2010, 11:59 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic