Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MRP200 » 14 marca 2014, 08:00

Ze schematów wynika, że wystarczy podłączyć końce świetlówki pod zaciski 1 - 7. Na każdym końcu świetlówki obydwa kołki można połączyć razem, chociaż nie jest to konieczne, bo zapłon i tak realizowany jest na zimno. Zaciski L-N służą do kontroli napięcia sieci i jednocześnie ładowania baterii w stanie czuwania. Jeżeli nie posiadamy odpowiedniej baterii akumulatorowej, wtedy przy odłączonej "sieci" na zaciski baterii należy podać napięcie z zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez IndustrialStalker » 17 marca 2014, 08:24

Najbadziewniejszy zasilacz komputerowy powinien dawać na linii 3,3V ponad 50W, więc chyba by wydajności nie brakło. Napięcie 3,3V to 1,1V na ogniwo NiCd, więc prawie nominalne. Spróbowałem z jednym modułem i się nie udało. Podobno często pada przekaźnik. Nie posprawdzałem jeszcze wszystkiego, bo mi pogoda popsuła szyki, ale mam nadzieje że dzisiaj się spręże.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez OUKS340 » 20 marca 2014, 00:12

Jeżeli jest to LIDER tak jak na rysunku to wymień kondensatory elektrolityczne i będzie smigał :) Naprawiałem je ;)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez bartek380V » 23 marca 2014, 09:34

Czy jest do znalezienia ogolnokrajowa mapka Polski z podzialem na uklady TT , TNC ? Dodam ze w mojej okolicy TT na TNC jest 50% / 50% . Ziemia ma na tyle dobra rezystywnosc ze nawet na znacznej powierzchni uziemienie daje rade. Najdluzsza linia ktora dziala w TT w mojej okolicy ma rozpietosc 1KM w kazda strone swiata od Trafo , tzn 1KM na polnac, 1KM na poludnie itd.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 23 marca 2014, 11:32

Sfoć tą linię :) Musi być ciekawa, nigdy nie widziałem linii energetycznej posiadającej Konie Mechaniczne ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Michal » 23 marca 2014, 12:16

Elektroservice napisał(a):Sfoć tą linię :) Musi być ciekawa, nigdy nie widziałem linii energetycznej posiadającej Konie Mechaniczne ;)

Ja tez takiej nie widziałem,może chodzi o moc sieci :mrgreen: A tak na poważnie u nas w Wielkopolsce nie ma układów lini nN pracujących w układzie TT dlatego udowodnij- pokaż i opisz fotki które ewidentnie pokazują ,że dana linia pracuje w układzie TT ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez bartek380V » 23 marca 2014, 20:58

:lol: :lol: konie mechaniczne -no dobra ;) No jest duzo tabliczek z nazwa miejscowosci i pisze R- 0.4KV TT albo poprostu 15 lub 30KV/0.4 TT i ot cala historyja o smoku ;) A tak wogole Michal powiedz jaka dawniej wygladala procedura wyznaczania ukladu w jakim ma pracowac siec? Rozumiem ze dzis sa inne normy ale dawniej brali pod uwage rezystywnosc gruntu i tyle ? Raz w zyciu widzialem trafo wnetrzowe z Elektromontazu w sieci TNS. Zasilal on maly szpital uzdrowiskowy a trafo od tego szpitala bylo 25m to w ramach ciekawostki.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez Michal » 24 marca 2014, 13:11

bartek380V napisał(a)::lol: :lol: konie mechaniczne -no dobra ;) No jest duzo tabliczek z nazwa miejscowosci i pisze R- 0.4KV TT albo poprostu 15 lub 30KV/0.4 TT i ot cala historyja o smoku ;) A tak wogole Michal powiedz jaka dawniej wygladala procedura wyznaczania ukladu w jakim ma pracowac siec? Rozumiem ze dzis sa inne normy ale dawniej brali pod uwage rezystywnosc gruntu i tyle ? Raz w zyciu widzialem trafo wnetrzowe z Elektromontazu w sieci TNS. Zasilal on maly szpital uzdrowiskowy a trafo od tego szpitala bylo 25m to w ramach ciekawostki.

Niestety nie pomogę Tobie w tej kwestji bo nie jestem w tym zbyt dobry. Sieć TN-C od TN-S odróznisz bez problemu,chociazby po liczbie przewodów natomiast sieć TT wzrokowo jest ciężko zidentyfikować chyba,że widzisz jak jest podłaczony odbiornik, dlatego dziwi mnie Twoja pewność,że dana linia nN pracuje w układzie TT,a nie np.TN-C. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez bartek380V » 24 marca 2014, 16:22

No sytuacja jest taka ze poprostu zerkam czasem na TRAFO co tam pisze jesli kolo jakiegos przejezdzam lub przechodze. Natomiast jesli chodzi o linie napowietrzna to widze po liczbie odgromnikow, oczywiscie jesli chodzi o jakies prace to dla potwierdzenia telefon do energetyki -chociaz nawet w RE maja czasem problemy z tym :D . Gdzies juz to chyba opisywalem w moim poscie.
bartek380V

Postprzez paweo » 3 kwietnia 2014, 17:42

Od czego może być kondensator z takimi oznaczeniami:
3,75 µF ± 4%
380 / 480 v~/S
40/070/21
M I F L E X
M K S P - 015
420V~
[znak 1 w trójkącie]
05-83

??? :)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic