DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez daylight » 12 czerwca 2016, 20:11

Na fotografiach nie robi to takiego wrażenia, musiałbyś podstawić coś dla porównania. Żeby było widać, że taka pozornie niepozorna GU81 ma wymiary porównywalne z... litrowym słoikiem. ;)
daylight

Postprzez amisiek » 12 czerwca 2016, 20:19

Proszę uprzejmie. To naprawdę duża lampa jest:
Obrazek
(fotka z rosyjskiego forum miłośników audio większej mocy).

To jest lampa, która wytrzyma wszystko - jej normalny stan pracy to wiśniowy kolor anody. Nadal ta lampa jest tania, także chłopaki ją żyłują ile się tylko da. Na górne pasma się tak sobie nadaje, ale na 1,8-3,5-7 i 14 kilowat wychodzi bez problemu.
Przy takiej mocy odstęp między płytkami pierwszego kondensatora musi być większy niż 2-3mm, bo inaczej iskrzy na potęgę.
Obrazek
Gdy będę uruchamiał, wstawię fotki, bo żarząca się GU81 też miło wygląda. Zresztą już koledzy zainteresowani budową cewki Tesli odpalali taką lampę.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez elek » 12 czerwca 2016, 20:37

GU81 to zacna lampka :) muszę sobie jeszcze kilka sztuk sprawić kiedy bo do zastosowań takich jak np VTTC jest idealna.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez amisiek » 12 czerwca 2016, 21:00

GU81M jest jeszcze lepsza ;)
Ta lampa wszystko przyjmie.
Masz podstawkę? Czy przy okazji spytać się znajomych, bo dziś kilowatowy wzmacniacz na niższe pasma chłopaki robią na tranzystorach albo GU43B.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez elek » 12 czerwca 2016, 21:06

Podstawka by się przydała jak nic :) jak na razie to przy zabawie lutowałem przewody do wyprowadzeń, jak były podstawki na allegro to albo drogie albo kasy nie było.
elek

Postprzez amisiek » 12 czerwca 2016, 22:14

Spytam się przy okazji.
Obrazek
Podstawki pod SRSy (i QB4/1100) wyglądają tak
Obrazek

Lampy szklane tej serii mają wielką przewagę nad nowszymi ceramicznymi - nie wymagają potężnego chłodzenia. Wystarczy poczciwy "zefir". Tutaj jeszcze przed konserwacją.
Obrazek
Tymczasem ceramiczne muszą mieć konkretny dmuch, który trzeba podtrzymać nawet po wyłączeniu przez kilka minut.

A szklane są naprawdę fajne...
Obrazek

"Zefir" dmucha, lampy pracują :) od razu cieplej się robi (na duszy też).
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez daylight » 12 czerwca 2016, 22:44

Nie musi być, że zaraz Zefir. Fabrycznie też stosowano (np w zasilaczach) typowo gramofonowy silnik o zwartej fazie rozruchowej i podobne śmigło, czasem metalowe. Później w tej roli występował nowszy typ silnika, o charakterystycznie wywiniętym, wyłażącym na wierzch uzwojeniu.
A poczciwy Zefirek... cóż... ma swój niezaprzeczalny urok, ale zwykle robi więcej hałasu niż ochłody. :mrgreen:
daylight

Postprzez litak1 » 14 czerwca 2016, 00:59

Bardzo fajne lampeczki zwłaszcza gdy bije od nich prom. IR przy czerwonawym kolorze anody. Masz rację ceramiki nie mają już tej duszy co szklane, a zbudować coś na nich, ... pierwsze o czym trzeba myśleć to chłodzenie, w szklaczkach- niekoniecznie. Sam mam dwie GU jedna nówka w wersji M i druga to już polska lekko używana z kondensatorkami( bez M). Obie świetnie działają w aplikacji HF VTTC. Kupiłem kiedyś jeszcze większą dostępną swego czasu na all... u użytkownika Carioca tetrodę thomsona th 4t4100 . To dopiero był słój :shock: . niestety została odesłana z powodu uszkodzenia żarnika i przekrzywienia anody (być może w transporcie lub nawet wcześniej, gdyż nie weryfikowali sprawności) Wielka mi jej szkoda była ale cóż. Świetne te nadajniki/ wzmacniacze zawsze podobały mi się obwody wysokiej częstotliwości
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 14 czerwca 2016, 13:20

Czasami tak bywa, że się zepsuje w transporcie. Sporo lamp wyładowczych szlag trafił (mi zniszczyli HQI-E 400/D a tak chciałem tę lampę mieć wtedy), niestety elektronowe są równie wrażliwe. Zniszczyło mi GU81M oraz czwórkę GU50.

Oto obwód stopnia mocy na pasmo 160m (1.8-2MHz):
Obrazek

Od góry - dławik anodowy nawinięty licą, niebieski kondensator separuje składową stałą, cewka powietrzna na widocznym karkasie, żółtozielony kondensator dostarcza niemal całej pojemności pi filtru po stronie lampy (wysokie napięcie w.cz.).

Obrazek
Na anodzie lampy dodatkowo dławik antyparazytowy

Kondensator separacji składowej stałej
Obrazek

Pojemność pi filtru po stronie lampy.
Obrazek

Tak przy okazji - nie wiem czy wiesz, że lampy ceramiczne również świecą, ale zupełnie inaczej niż szklane. Otóż ceramika w lampach takich jak GS35B czy Q1/P bombardowana elektronami słabiutko świeci na niebiesko (GS35B) lub zielonkawo (Q1P).

Oto taki przykład - GS35B wysterowana prawie na max, nocą.

Obrazek
tutaj duet takich lamp. Polska Q1/P (w odróżnieniu od radzieckiej GU43B która jest szklana) świeci pomiędzy poniższym niebieskim a zielonym. Przynajmniej te sztuki, które ja widziałem. Oczywiście trzeba ją wysterować prawie na full, wtedy świeci całkiem fajnie.

fotki W4ZT
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez elek » 11 lipca 2016, 12:22

Taka tam zabawa w wizualizacje gradientów współczynnika załamania światła :)

elek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic