Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Modernizacja oświetlenia wewnętrznego w zakładzie przemysłow

Postprzez nazgool » 14 grudnia 2008, 15:50

wlasnie jest okazja zeby ewentualnei cos zmienic bo wszystkie oprawy maja zostac wymienione.

Mowisz swietlówki w dobrych oprawach, na co zwracać uwagę przy wyborze opraw? Zapłonniki elektroniczne czy dławiki i startery?
Wymagany zakres temperatur jest dość szeroki, z obu stron hali sa bramy wjazdowe i w zimie jest praktycznie taka temp jak na zewnatrz.
w lecie pod dachem jest gorąco.
nazgool

Postprzez andrzejlisek » 14 grudnia 2008, 16:54

nazgool napisał(a):Mowisz swietlówki w dobrych oprawach, na co zwracać uwagę przy wyborze opraw?

Każdy szanujący się producent podaje rozsył światła oprawy dla lampy 1000 lumenów. Ten parametr, przedstawiany w formie wykresu może dużo mówić, jak oprawy będą oświetlać.

nazgool napisał(a):Zapłonniki elektroniczne czy dławiki i startery?

Zapłonniki (a właściwie stateczniki) elektroniczne są droższe, ale warto w nie zainwestować z kilku powodów (w stosunku do tradycyjnych dławików):
- Zapłon natychmiastowy lub z krótkim opóźnieniem (w zależności od wykonania statecznika)
- Brak efektu stroboskopowego (ważne, jeżeli w hali pracuje się np. na szlifierkach, tokarkach itp. a pracownicy bywają nieostrożni)
- Mniejsze straty mocy
- Możliwość ściemniania oświetlenia (nie pamiętam, czy wszystkie stateczniki to umożliwiają)
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez nazgool » 15 grudnia 2008, 21:15

sklaniam sie ku zaplonnikom elektronicznym glownie z powodu mniejszych strat energii.
Pare lat temu byly u nas zamontowane zaplonniki elektroniczne i sie nie sprawdzily, masowo "padaly", byc moze wlasnie ze wzgledu na temperatury.
Technika poszla do przodu ale niesmak pozostal ;)
nazgool

Postprzez Whites86 » 15 grudnia 2008, 21:35

nazgool napisał(a):sklaniam sie ku zaplonnikom elektronicznym glownie z powodu mniejszych strat energii.
Pare lat temu byly u nas zamontowane zaplonniki elektroniczne i sie nie sprawdzily, masowo "padaly", byc moze wlasnie ze wzgledu na temperatury.
Technika poszla do przodu ale niesmak pozostal ;)

szczeze to ja tez mam do nich niesmak ;) moje elektroniczne zaplonniki sa bardzo stare i w sumie to 3 krotnie skracaly zywotnosc rur
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Re: pare pytań do profesionalistów

Postprzez lampawls » 4 stycznia 2009, 17:31

co się stanie jak podłączę LRFa 125W do STS'a 70W bez układu zapłonowego IDS :?: :?:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez mateusz » 4 stycznia 2009, 17:44

.zaświeci :D Tylko chyba lepiej go nie zapalać i gasić w krótkich odstępach czasu :)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez lampawls » 4 stycznia 2009, 17:54

no przecież wiem :) ale bez IDSa nic chyba się LRFowi nie stanie
lampawls

Postprzez lampa123 » 4 stycznia 2009, 18:08

lampawls napisał(a):no przecież wiem :) ale bez IDSa nic chyba się LRFowi nie stanie

Nic się nie stanie, bo on generuje tylko napięcie do zapłonu lamp sodowych i metalohalogenkowych, przecież normalnie się nie daje IDSów do opraw rtęciowych.
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez Michal » 4 stycznia 2009, 20:52

lampawls napisał(a):co się stanie jak podłączę LRFa 125W do STS'a 70W bez układu zapłonowego IDS :?: :?:

Nic się nie stanie,możesz śmiało podłaczyć LRF 125 W do statecznika STS 70.LRF może nie osiąnąć pełnej mocy ponieważ prąd pracy dla LRF 125W wynosi o ile pamiętam 1,15A natomiast dla sodówki 70W jest to 0.98A.Tak mała różnica prądów nie powinna wpłynąć znacząco na obniżenie strumienia lampy LRF 125W zasilanej ze statecznika do sodówek 70W. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez lampawls » 4 stycznia 2009, 21:17

Michal napisał(a):
lampawls napisał(a):co się stanie jak podłączę LRFa 125W do STS'a 70W bez układu zapłonowego IDS :?: :?:

Nic się nie stanie,możesz śmiało podłaczyć LRF 125 W do statecznika STS 70.LRF może nie osiąnąć pełnej mocy ponieważ prąd pracy dla LRF 125W wynosi o ile pamiętam 1,15A natomiast dla sodówki 70W jest to 0.98A.Tak mała różnica prądów nie powinna wpłynąć znacząco na obniżenie strumienia lampy LRF 125W zasilanej ze statecznika do sodówek 70W. ;)

Dzięki Michał za pomoc :) chciałem się dowiedzieć czy się LRFowi nic nie stanie ;)
lampawls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic