Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MercuryFenix » 26 maja 2014, 08:47

Już kilka razy się zdarzyło że miałem wkrętak bez izolacji (poza rączką) i byłem zmuszony pracować takim czymś wtedy zaizolowałem metalowy trzon taśmą izolacyjną, i zakryłem rurką termokurczliwą na wszelki wypadek :) Rozwiązanie jak dla mnie dobre ale tylko jako prowizorka, sieć to nie jest miejsce w jakim można popełnić jakikolwiek błąd, lepiej nie sprawdzać tego na własnym życiu jak wygląda ochrona p.porażeniowa takiego czegoś :) A jakby Ci tak bit gdzieś utknął ? dajmy miejsce trudno dostępne, bit wisi "na fazie" głęboko umieszczony to byś do tego musiał mieś jakieś izolowane szczypce lub kombinerki :) warto zapłacić te kilka zł. bo teraz dużo narzędzi robi się już w klasie ochronnosći (najczęściej do 1000V)
Te popularne czerwone wkrętaki, te są chyba najlepsze ze sprzętu profesionalnego :mrgreen: chyba każdy z nas taki ma :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez MRP200 » 26 maja 2014, 09:22

Dedykowane narzędzia do pracy pod napięciem nie zostały wymyślone od tak sobie, ponieważ muszą spełniać określone wymagania. Przykładem jest chociażby izolacja rękojeści, która posiada dodatkowe ograniczniku uchwytu. Oczywiście sama izolacja musi w określonych warunkach wytrzymać określone napięcie. Typowo próbę robi się napięciem 1000 V, a samo narzędzie podczas próby jest zanurzone izolowaną rękojeścią w naczyniu z wodą wodociągową. Napięcie pomiarowe przykłada się do metalowej części, która z założenia może znaleźć się pod napięciem oraz do pomocniczej elektrody zanurzonej w tym samym naczyniu.
Takie samodzielne dostosowywanie narzędzi pierwotnie nie przystosowanych do pracy pod napięciem i ich późniejsze użytkowanie jest bardzo ryzykowne. Podobnie można by podejść do sprzętu do pracy na wysokości. Np. jeżeli zamiast dedykowanej linki z amortyzatorem upadku zastosujemy kawałek powrozu, to owszem jakaś asekuracja nadal będzie, tylko czy wspomniany powrozek wytrzyma też gwałtowne szarpnięcie :?:
Warto się zastanowić nad takimi przeróbkami, bo jeżeli będziemy takich narzędzi używać samodzielnie - nasze ryzyko, gorzej jeżeli damy takie narzędzie pracownikowi i dojdzie do wypadku, to możemy zostać nawet pozwani przez samego poszkodowanego, że kazaliśmy mu pracować niesprawnymi narzędziami.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez IndustrialStalker » 28 maja 2014, 01:20

Dzięki za opinie. Jakby ktoś miał jeszcze ochotę wypowiedzieć się na temat szczypiec, to chętnie przeczytam.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez MercuryFenix » 28 maja 2014, 22:21

Jak będzie wyglądała praca oprawy świetlówkowej 2x20W o IP 20 w łazience ?, wiem że IP jest niskie, ale taka oprawa akurat mi pasuje
(Pomieszczenie z wanną, tak więc dużo pary) :) Uciągnie troche ?
MercuryFenix

Postprzez KaszeL » 28 maja 2014, 22:28

Huk, błysk, dym, drobiny szkła lecące na korzystających aktualnie z wanny.... Innymi słowy IP20 do łazienki nie da rady. Ale przecież i tak ją założysz, nie? Bo taka Ci pasuje.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez MercuryFenix » 28 maja 2014, 22:29

Oprawa jest akurat z kloszem, o Co Ci chodzi, Panie KaszeL ? ;)
MercuryFenix

Postprzez Elektroservice » 28 maja 2014, 22:39

To nic nie zmienia, że oprawa jest z kloszem, przy tym IP lepiej tego nie instaluj w łazience. W łazience obowiązują strefy i jest dokładnie zdefiniowane co można w jakiej strefie instalować, a czego nie wolno.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 28 maja 2014, 22:47

Doskonale wiem o co chodzi i to respektuje ale, właśnie jest ale
Nie chce na siłe znów pakować tam jakiegoś mocożernego źródła, bo żeby tak w miare dostatecznie doświetlić tą łazienkę musiałem używać żarówki 100W. Przy IP 44 albo 65 tego już nie pamiętam.
A dlaczego żarówki w oprawach IP 00 Nie wybuchają w łazienkach ? tylko krócej działają. ?
Nie mówie że wiem lepiej, bo nie wiem Nie sądze że jest inaczej.

a jakby ją przelecieć uszczelką taką do drzwi wokół ?
Podobnie jest z kuchniami wilgoć też często jest a oprawy o IP 00 Nic się nie dzieje od 40 Lat (Nie mówię o swojej)
Mam kilku bystrych sąsiadów ;) Jedni nawet mają na suficie słupki ogrodowe INOX tak do mocy 60W ;]
MercuryFenix

Postprzez Elektroservice » 28 maja 2014, 22:50

W praktyce widuje się w łazienkach blokowych belki świetlówkowe, osobiście widziałem BN140 w łazience która działała długie lata bez żadnego problemu a to też nie jest oprawa przystosowana do montażu w takim pomieszczeniu. Jednak lepiej jest montować oprawy przystosowane, bo może być różnie. A tak poza tym to źródło światła raczej nie posiada IP, tylko oprawa w której ono jest zamontowane, druga sprawa to nie ma opraw z IP 00, a już na pewno nie są takimi oprawy domowe.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 28 maja 2014, 22:53

Nie wspomniałem że to źródła mają IP, może coś źle napisałem :)
No niby można, ale z takich ładnych to o jedno zero za drogo ;) Nie chcę płacić 500 zł za oprawę 2x18W.
Oprawy z IP 00 to dla mnie belki z drewna takie DIY że bebechy na wierzchu, bo gdzie tu jakaś ochronność ? :D
MercuryFenix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic