DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez OUSF » 1 lutego 2017, 11:37

:arrow: Lampka
A ok. Na początku myślałem, że ten trzonek z napisami pochodzi od innej lampki, a tu się okazuje, że Bartek robi sam napisy :lol:
To teraz produkcja seryjna. :mrgreen:
A może by zrobić coś takiego, tyle że montując więcej niż 1 rurkę wyładowczą? Coś jak w tych nowoczesnych kompaktach? Tyle, że u góry dać "talerzyk", który by zasłaniał podłączenia świetlówki?
OUSF

Postprzez Lampka » 1 lutego 2017, 21:46

FOX napisał(a):przewody są jedynie owinięte wokół pinów świetlówki ?

Są lutowane, żeby nie odpadły przy ewentualnych drganiach i nie zaśniedziały (choć i tak świetlówka jest nieruchoma w tej rurce).

Kombinowanie na siłę z dwiema rurkami nie ma tutaj większego sensu - musiałaby być szersza rurka zewnętrzna, która w dodatku nie mieściłaby się w trzonku.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez jacekk » 3 lutego 2017, 19:17

A tu inne DIY tez elektryczne, chociaz nie oświetleniowe.

Kiedyś pokazałem tu chyba piaskarkę, teraz nadeszła pora na zasilacz do tej piaskarki. Wcześniej używałem 2 połączonych razem zwykłych kompresorów jeden 2kW drugi 3kW zasilanych z 1 fazy, o wydajnościach realnych zmierzonych 80L/min i 210Lmin. Jakoś to działało ale o komforcie nie było mowy.

Więc powstało to.

Obrazek
Silnik 4kW więc jednak pradu mniej niż 5kW. Oczywiście nówka sztuka.

Obrazek
Przód, dopiero niedawno znalazłem dawcę na osłone otworu wentylatora. Osłona spawana z blachy 0,8mm wzmocniona profilem kwadratowym 15x15mm.

Obrazek
Brakuje porządnego zaworu bezpieczeństwa, ale miejsce jest tam gdzie widać korek stalowy 1" Zaworek jest w tej śmiesznej listwie z szybkozłączkami ale to chińska tandeta. Szybkozłączki są tu tylko opcją dodatkową przy okazji mocowania presostatu (NE-MA)

Obrazek
Wyłącznik przeciążeniowy, oczywiście musi też być. Służy też jako główny wyłącznik zasilania.

Obrazek

Obrazek
Regulacja napięcia paska to osobne sanki na których zamocowany jest silnik. Działa...

Obrazek
Koła taczkowe + miękka poduszka zawieszenia silnika jako stopka = brak wibracji na posadzce. Widać i zaworek do spuszczania skroplin.

Obrazek

Ogólnie wyszło z pomiarów że sprężarka ma wydajność ~600L/min. Silnik 4kW, sprężarka 2 cylindrowa średnice cylindrów 90mm, presostat ustawiony na ciśnienie załączania 5,5 Atm wyłączania 8 Atm. Przy tym udało się zachować jakieś ogólnie nie za duże wymiary co ma sens jeśli stoi w garażu, przy butli LPG 85L, masa około 100kg, koszt około 1600zł.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 3 lutego 2017, 19:40

Piękna robota ;)
Też budowałem wysokowydajny kompresor, ale nie był aż tak wypieszczony.
Do tak dużej sprężarki warto dodać chłodnicę powietrza sprężonego zakończoną odstojnikiem skroplin, (ocziwiście też nie mam i kiedyś nazbierało mi się aż pół zbiornika wody :P. Poza tym wyjście HP z cylindrów może się rozgrzewać do bardzo wysokiej temperatury i jeśli tą miedź lutowałeś lutem miękkim, to może Ci nagle puścić z wielkim hukiem podczas sprężania
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez jacekk » 3 lutego 2017, 20:20

litak1 napisał(a):jeśli tą miedź lutowałeś lutem miękkim, to może Ci nagle puścić z wielkim hukiem podczas sprężania

Też miałem obawy przed tym, uruchomiłem więc sprężarke i tak ustawiłem zawór wylotowy ze zbiornika że ciśnienie utrzymywało się ciągle na około 6 atm, po 20 minutach pracy temperatura zaraz za śrubunkiem na wylocie głowicy osiągnęła 120 stopni. Czyli taka w sumie graniczna wartość. Jeśli pusci to zmienię wszystkie poiłączenia lutowane na skręcane. I pewnie bym tak zrobił od razu ale strasznie ciezko dostać w mojej okolicy złączki i kolanka powyżej 15mm (tu rurka ma 18mm) dpiero dziś w Lublinie udało mi się znaleźć odpowiednie komponenty.

litak1 napisał(a):Do tak dużej sprężarki warto dodać chłodnicę powietrza sprężonego zakończoną odstojnikiem skroplin

Poluję na taką, ponoć w starszych samochodach były dobre chłodnice oleju wykonane z rurki stalowej około 20mm średnicy. Kwestia tylko znalexienia takiej chłodnicy w dobrym stanie.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 3 lutego 2017, 21:09

Pełna profeska. Gratulacje :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez slaweklampy » 4 lutego 2017, 12:24

Cylindry sprężarki mają użebrowanie żeliwne, czy aluminiowe?

Takie tam zrobione z nudów. Docelowo ma być jako amperomierz w prostowniku do ładowania akumulatorów, mam nawet do tego bocznik zrobiony ze złomu. Układ scalony ICL7107 pochodzi ze sterownika kotła węglowego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez wyolon » 24 marca 2017, 21:25

/
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2017, 22:47 przez wyolon, łącznie edytowano 1 raz
wyolon

Postprzez MRP200 » 24 marca 2017, 21:50

To jeszcze pokaż stronę druku płytek. Ocenię jakość wykonania, tym bardziej że trochę się na tym znam, bo osobiście sporo płytek wytrawiłem.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez wyolon » 25 marca 2017, 21:02

/
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2017, 22:48 przez wyolon, łącznie edytowano 1 raz
wyolon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic