Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez Luk » 24 kwietnia 2011, 20:48

Przepraszam za dwa posty pod rząd, ale chciałbym coś Wam pokazać
Oto mój wykres jeśli chodzi o dane pogodowe z 2010 roku ;) Zrobiłem go w Excelu.

Obrazek

A tutaj mamy do czynienia z takim wykresem - niebieskie słupki oznaczają normę dobową, a czerwone słupki oznaczają jaka wyszła średnia temperatura dobowa w danym miesiącu. Jak widać, nadal przewaga jest miesięcy powyżej normy jeśli chodzi o termikę. Ale jeśli chodzi o opady.... cóż, 2010 roku zapisał się w Polsce jako najbardziej deszczowy w historii pomiarów meteorologicznych.

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez lampawls » 9 maja 2011, 20:50

U mnie było chyba z 20 st.w końcu zaczęły się ciepłe dni ! :)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Misiumac » 10 maja 2011, 08:24

Należy jednak pamiętać że przy wyższej temperaturze i dużej wilgotności powietrza mogą wypiętrzać się chmury Cumulonimbus które przynoszą zazwyczaj krótkotrwałe, ale intensywne opady deszczu, wyładowania atmosferyczne, grad, silne porywy wiatru a nawet trąby powietrzne. Niemniej trąby są bardzo rzadkim i lokalnym zjawiskiem więc nie ma powodu do obaw :)
Misiumac

Postprzez amisiek » 17 maja 2011, 16:49

Lotnicy fajnie kombinują jak je omijać. Czasami takie kowadło sięga FL420 albo i wyżej, wtedy "obchodzą bokiem" z właściwym szacunkiem do nachmurzonego chmurzydła.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 17 maja 2011, 17:33

amisiek napisał(a):Lotnicy fajnie kombinują jak je omijać. Czasami takie kowadło sięga FL420 albo i wyżej, wtedy "obchodzą bokiem" z właściwym szacunkiem do nachmurzonego chmurzydła.

niebardzo rozumiem na czym polega ten "szacunek" ? :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 17 maja 2011, 18:36

W chmurach wieją bardzo silne wiatry, poza tym może nastąpić solidne oblodzenie i można oberwać gradem lub piorunem. Przelatywanie przez chmury burzowe to problem, który może się skończyć tym, co zdarzyło się pod Donieckiem. Paskudna pogoda była także jedną z przyczyn katastrofy Air France nad oceanem. Dlaczego respekt? Bo piloci czują respekt przed naturą, tym większy, im więcej doświadczenia mają. To samo żeglarze.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Misiumac » 17 maja 2011, 18:53

Dokładnie, jako sympatyk pogodowy w pełni zgadzam się z tym co napisał amisiek. Należy również dodać że pod Cebekiem tworzą się silne prądy powietrzne. Prądy wznoszące, które tworzą się w Cumulonimbusie pędzą w górę z prędkością nawet 80 km/h, wykazując przy tym ogromną siłę, co stanowi szczególne zagrożenie dla samolotów. Można zatem śmiało powiedzieć, iż bardzo dobrze że piloci czują respekt przed naturą. Myślę, że wpływa to w jakiś sposób na bezpieczeństwo podczas lotu.
Misiumac

Postprzez amisiek » 17 maja 2011, 19:45

Misiumac napisał(a):Prądy wznoszące, które tworzą się w Cumulonimbusie pędzą w górę z prędkością nawet 80 km/h, wykazując przy tym ogromną siłę, co stanowi szczególne zagrożenie dla samolotów.

Powiem tak - do chmury było jeszcze kawałek, ale i tak nieźle trzepało, a samolot był naprawdę ciężki (Boeing 747-400 zwany popularnie Jumbo Jetem). W Boeingu 767 nieźle trzęsło gdy przelatywaliśmy nad niskim cumulonimbusem (nie dało rady inaczej, bo obok były znacznie wyższe i takie z pięknym kowadłem też). Gdyby nie zapięte pasy, tobym wyrżnął głową w półkę na bagaże nad fotelem, a aparat ledwo złapałem.
Jak to chmurzydło wygląda z góry? O, tak, tu jest czubek chmury, znacznie mniejsza poniżej.
Obrazek
Wysokość 10400m n.p.m. prędkość względem ziemi 900 km/h, samolot to Boeing 767-300ER linii United.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Misiumac » 17 maja 2011, 19:56

Piękne zdjęcie. Wygląda dość niewinnie, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.
Misiumac

Postprzez Misiumac » 7 czerwca 2011, 11:10

Wczorajsze Cumulonimbusy ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Troszkę mocniej powiało, pojawiło się kilka wyładowań i spadł niewielki deszcz. Szczerze mówiąc, spodziewałem się czegoś lepszego... :(
Misiumac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic