Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Luk » 26 lipca 2014, 15:44

Whites86 napisał(a):czy jest tu ktoś z gliwic i okolic posiadający samochód ? jak tak to zapraszam na PW jest mała sprawa ;)

No ja jestem z Gliwic, ale jeszcze własnego samochodu nie mam ;) Auto mają rodzice
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez bartek380V » 26 lipca 2014, 20:21

litak1 napisał(a):
latarnik napisał(a):Czy ktoś z Was próbował kiedyś podłączyć dwie identyczne lampy WLS do jednego statecznika (i zapłonnika)? Czy zachowają się jak lampa "twinarc", czy będą gasnąć i zapalać się na zmianę, jak te dwie rtęciówki? Tak na chłopski rozum powinno to dzałać, bo kiedy jedna z lamp zaskoczy, przestanie działać układ zapłonowy, druga nie będzie więc pobierać żadnego prądu. Natomiast w przypadku rtęciówek problemem może być wyładowanie powodowane przez elektrodę zapłonową próbującą odpalić tego właśnie nie świecącego LRFa. Ciekaw jestem jakie są Wasze doświadczenia!

Tak dokładnie tak samo będą się zachowywać, są nawet takie oprawy stosowane w kolejnictwie m. in. W podwójnym LRFie jest dyskoteka, gdyż napięcie zapłonu zimnej lampy jest niższe niż napięcie pracy rozgrzanej, dlatego zapalają się naprzemiennie. W lampie eksperymentalnej z podwójnym jarznikiem po czasie praca się stabilizuje na jednym jarzniku z powodu oddziaływania temperaturowego jednego jarznika na drugi (jeden podgrzewa drugi przez co rośnie jego napięcie zapłonu) ale i tak jest to dalekie od ideału. W sodowych nawet z oddzielnymi bańkami napięcie zapłonu lampy jest bardzo duże w porównaniu z napięciem pracy, więc praca stabilizuje się od razu po odpaleniu

Dokladnie tak jak piszesz . Ja przeprowadzilem taki eksperyment w OURW 2250. Oprawa pracowala bez klosza zatem lampy jednak sie wylaczaly poniewaz bylo dostatecznie duze chlodzenie. Gdyby to byli dwa jarzniki LRF w jednej bance to napewno nie byloby dyskoteki. Taki efekt dyskoteki napewno nie wystapilby w przypadku dwoch WLS a gdyby to byly to WLS P to efekt pewnie bylby taki sam jak przy LRF (dyskoteka ) . Wniosek jest taki ze polaczenie dwoch oddzielnych lamp ma tylko sens w przypadku WLS wymagajacych impulsu. Czy ktos moglby sprawdzic ten ostatni przypadek .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez latarnik » 27 lipca 2014, 19:40

Dzięki za odpowiedź! Nurtuje mnie natomiast również inne pytanie: Czy można na dłuższą metę "bezkarnie" używać lampy PL-S (niezintegrowana świetlówla kompaktowa, 4 pin) mocy 55 Watt na zwykłym dławiku do świetlówki liniowej T8 58 Watt? Zrobiłem taki eksperyment i w sumie działa, jednak PL-S robi się dość ciepły. Na lampie pisze 0.55 A, a na dławiku 0,67 A. Podejrzewam więc że mimo różnicy tylko 3 Watt, decydująca jest różnica 0,12A. Czy w tym układzie trwałość świetlówki spadnie bardzo znacznie? Pytanie do dobrze znających się na świetlówkach ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez OUKS340 » 28 lipca 2014, 10:55

latarnik napisał(a):Dzięki za odpowiedź! Nurtuje mnie natomiast również inne pytanie: Czy można na dłuższą metę "bezkarnie" używać lampy PL-S (niezintegrowana świetlówla kompaktowa, 4 pin) mocy 55 Watt na zwykłym dławiku do świetlówki liniowej T8 58 Watt? Zrobiłem taki eksperyment i w sumie działa, jednak PL-S robi się dość ciepły. Na lampie pisze 0.55 A, a na dławiku 0,67 A. Podejrzewam więc że mimo różnicy tylko 3 Watt, decydująca jest różnica 0,12A. Czy w tym układzie trwałość świetlówki spadnie bardzo znacznie? Pytanie do dobrze znających się na świetlówkach ;)

Niestety ale lampa padnie dość szybko. Świetlówki tego rodzaju są przeznaczone są do zasilania przez statecznik EVG (elektroniczny). Jeden z producentów opraw pokusił się o montaż stateczników konwencjonalnych do tych świetlówek czego efektem była cała masa reklamacji.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez latarnik » 28 lipca 2014, 17:00

Dzięki za odpowiedź! Rzeczywiście zarówno lampa jak i statecznik po godzinie pracy były "nieco" zbyt gorące do stałego użytkowania. W zasadzie to po godzinie zgasła, chociaż po ostygnięciu nadal działa. - Domyślam się że masz na myśli pewną krajową produkcję parkówek ;) Były pokazywane tu na forum i dlatego myślałem że tak można...
Czy można natomiast podłączyć do tego statecznika (58 W T8) trzy świetlówki 3x 18 Watt T8? Czy są potrzebne jakieś specjalne startery, czy wystarczą normalne? Ze względów praktycznych zależy mi na tym by oprawa nie była długa jak normalna świetlówka 58 Watt T8, a świetlówki w formie U są trudno dostępne niestety...
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez MercuryFenix » 28 lipca 2014, 17:05

z tego co wiem - nie.
za duży spadek napięcia
na 2 w szereg mozesz sobie pozwolic na 3 juz nie
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez famabud » 28 lipca 2014, 17:09

Jeden z producentów opraw pokusił się o montaż stateczników konwencjonalnych do tych świetlówek czego efektem była cała masa reklamacji.

Jakie oprawy masz na myśli i jakiego producenta?
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez MercuryFenix » 28 lipca 2014, 17:11

Pewnie Elgo-Park
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez JeD » 28 lipca 2014, 21:21

18w świetlówka prąd znamionowa ok. 0,36A
58W świetlówka prąd znamionowy ok.0,67A

To chyba nie najlepszy pomysł :(
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez matit1 » 28 lipca 2014, 21:30

latarnik napisał(a): Ze względów praktycznych zależy mi na tym by oprawa nie była długa jak normalna świetlówka 58 Watt T8, a świetlówki w formie U są trudno dostępne niestety...

W sprawie swietlowek U-ksztaltnych pytaj sie naszego kolegi toomm40. Moze cos sie znajdzie dla ciebie odpowiedniego.
matit1

Zdjęcia: 1394

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic