Whites86 napisał(a):czy jest tu ktoś z gliwic i okolic posiadający samochód ? jak tak to zapraszam na PW jest mała sprawa
No ja jestem z Gliwic, ale jeszcze własnego samochodu nie mam

Whites86 napisał(a):czy jest tu ktoś z gliwic i okolic posiadający samochód ? jak tak to zapraszam na PW jest mała sprawa
litak1 napisał(a):latarnik napisał(a):Czy ktoś z Was próbował kiedyś podłączyć dwie identyczne lampy WLS do jednego statecznika (i zapłonnika)? Czy zachowają się jak lampa "twinarc", czy będą gasnąć i zapalać się na zmianę, jak te dwie rtęciówki? Tak na chłopski rozum powinno to dzałać, bo kiedy jedna z lamp zaskoczy, przestanie działać układ zapłonowy, druga nie będzie więc pobierać żadnego prądu. Natomiast w przypadku rtęciówek problemem może być wyładowanie powodowane przez elektrodę zapłonową próbującą odpalić tego właśnie nie świecącego LRFa. Ciekaw jestem jakie są Wasze doświadczenia!
Tak dokładnie tak samo będą się zachowywać, są nawet takie oprawy stosowane w kolejnictwie m. in. W podwójnym LRFie jest dyskoteka, gdyż napięcie zapłonu zimnej lampy jest niższe niż napięcie pracy rozgrzanej, dlatego zapalają się naprzemiennie. W lampie eksperymentalnej z podwójnym jarznikiem po czasie praca się stabilizuje na jednym jarzniku z powodu oddziaływania temperaturowego jednego jarznika na drugi (jeden podgrzewa drugi przez co rośnie jego napięcie zapłonu) ale i tak jest to dalekie od ideału. W sodowych nawet z oddzielnymi bańkami napięcie zapłonu lampy jest bardzo duże w porównaniu z napięciem pracy, więc praca stabilizuje się od razu po odpaleniu
latarnik napisał(a):Dzięki za odpowiedź! Nurtuje mnie natomiast również inne pytanie: Czy można na dłuższą metę "bezkarnie" używać lampy PL-S (niezintegrowana świetlówla kompaktowa, 4 pin) mocy 55 Watt na zwykłym dławiku do świetlówki liniowej T8 58 Watt? Zrobiłem taki eksperyment i w sumie działa, jednak PL-S robi się dość ciepły. Na lampie pisze 0.55 A, a na dławiku 0,67 A. Podejrzewam więc że mimo różnicy tylko 3 Watt, decydująca jest różnica 0,12A. Czy w tym układzie trwałość świetlówki spadnie bardzo znacznie? Pytanie do dobrze znających się na świetlówkach
Jeden z producentów opraw pokusił się o montaż stateczników konwencjonalnych do tych świetlówek czego efektem była cała masa reklamacji.
latarnik napisał(a): Ze względów praktycznych zależy mi na tym by oprawa nie była długa jak normalna świetlówka 58 Watt T8, a świetlówki w formie U są trudno dostępne niestety...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość