Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez toomm40 » 28 lipca 2014, 21:52

latarnik napisał(a):Dzięki za odpowiedź! Rzeczywiście zarówno lampa jak i statecznik po godzinie pracy były "nieco" zbyt gorące do stałego użytkowania. W zasadzie to po godzinie zgasła, chociaż po ostygnięciu nadal działa. - Domyślam się że masz na myśli pewną krajową produkcję parkówek ;) Były pokazywane tu na forum i dlatego myślałem że tak można...
Czy można natomiast podłączyć do tego statecznika (58 W T8) trzy świetlówki 3x 18 Watt T8? Czy są potrzebne jakieś specjalne startery, czy wystarczą normalne? Ze względów praktycznych zależy mi na tym by oprawa nie była długa jak normalna świetlówka 58 Watt T8, a świetlówki w formie U są trudno dostępne niestety...

ja wprawdzie profesjonalistą wielkim tu nie jestem(tzn. nie związanym zawodowo z elektryką ) jednak nie praktykuje się łączenia szeregowego więcej niż 2 świetlówek. być może nowoczesne elektroniczne stateczniki dają takie możliwości , ale tradycyjne -magnetyczne są przewidziane max do 2 świetlówek.
robiłem kiedyś doświadczenia nawet - i o ile 3 rurki T5 małych mocy 4 i 6 watt działały na stateczniku 13 watt (4W+4W+6W), o tyle wyższe wataże już nie .

natomiast świetlówki U są dobrym rozwiązaniem, bo są o połowę krótsze, niż ich liniowe siostry.
świetlówek U mam sporo , dostępne moce to T8 16 W i T12: 20W i 40W
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez latarnik » 29 lipca 2014, 18:38

Rozwiązanie z lampą U-kształtną 58W T8 jest w sumie najprostsze i do niego najpewniej powrócę, jeśli inne pomysły zawiodą.
Mam jeszcze taki pomysł, żeby podłączyć do tego dławika (58 Watt) dwie rury 18 Watt, ale nie w szereg tylko równolegle. W zasadzie prąd powinien wynieść 0,72A (2 x 0.36, jak napisał JeD), a statecznik ma 0.68A - może obie świetlówki odpalą, a nie tylko ta ze "szybszym" starterem, i zarazem nie będzie problemów ze spadkiem napięcia? Jak myślicie? Czy jednak odpali zawsze tylko jedna i będzie oczywiście "troszkę" przeciążona?
A co by się stało gdyby podłaczyć szeregowo różne moce, 36 i 18 watt? Czy to miałoby szanse zadziałać długoterminowo? Chociaż podejrzewam że i tu byłyby problemy z natężeniem prądu...
Mam nadzieję że nie przynudzam - po prostu pragnę się nauczyć czegoś więcej o świetlówkach ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez toomm40 » 29 lipca 2014, 18:55

ale po co kombinować z tymi świetlówkami równolegle? to bez sensu przecież , nie łączy się w ten sposób świetlówek. na pewno nie do stateczników magnetycznych .
ani 3 sztuki szeregowo, ani 2 sztuki równolegle.
skoro masz dławik , to podłącz pod niego taką lampę , dla jakiej jest dedykowany . a więc w przypadku dławika 58 W - jedną świetlówke T8 58W (ewentualnie 65 Watt T12)

36+18 watt- może by startery migały i rury też, ale wyładowania byś nie utrzymał . moce większe niż 20 watt nie były łączone szeregowo .a tym bardziej równolegle
Ostatnio edytowano 29 lipca 2014, 20:51 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
toomm40

Postprzez latarnik » 29 lipca 2014, 20:45

Dzięki Toomm! - już zrozumiałem że nie ma co wynajdywać żadnych cudów :D Kiedyś (błędnie) myślałem że można z tymi rurami "do woli" kombinować, dobrze że wyprowadziliście mnie z błędu, czegoś się przy tym nauczyłem. Dławiki zastosuję więc inaczej niż na początku przewidywałem, ale tak już bywa z projektami ;)
latarnik

Postprzez toomm40 » 29 lipca 2014, 20:54

nie ma problemu . można połączyć szeregowo 2x20(18)watt na dławiku 40(36)watt
ale większe moce już samodzielnie.
a co planujesz ciekawego ? pytam, bo akurat mam jedną rurę 65 watt U-kształtną na zbyciu, ostatnią już
toomm40

Postprzez latarnik » 29 lipca 2014, 22:21

Zastanawiam się nad konstrukcją własnej zewnętrznej oprawy świetlówkowej (do eksploatacji własnej). Wiem że nie muszę tego robić bo takie rzeczy można kupić, ale sprawia mi to frajdę. Są to oprawy bardzo rzadkie w Polsce gdzie produkcję zarzucono już dawno, a i w Niemczech, Austrii itp. się ich już nie montuje, mimo że były to jedne z najtrwalszych opraw na rynku. Produkuje je z tego co wiem do dzisiaj jedynie niemiecka firma Schuch, mimo iż dawniej było na zachodzie bardzo wielu producentów. - Ostatnio "wpadło" mi killka dławików 58 Watt i po prostu rozważam możliwości z nimi związane jeśli chodzi o wielkość oprawy która bardzo zależy od zastosowanego źródła. Im mniejsza tym łatwiej byłoby projekt wdrożyć. Znaczenie miałaby również dostępność zastosowanych źródeł do wymiany w przyszłości, i to odstrasza mnie od rur w formie U. Im bardziej typowe źródło, tym prostsza i tańsza eksploatacja... W sumie parę projektów tego typu z różnych powodów zarzuciłem na etapie rysunków technicznych. W zasadzie najlepszym źródłem są świetlówki 18 watt, ponieważ nie wymagają dużych opraw. Jednakże teraz już wiem że będę musiał sięgnąć po mniejsze dławiki, o ile się na nie zdecyduję.
Jestem więc jeszcze w fazie przemyśleń, natomiast odpowiednią rurę 58 Watt w formie U do eksperymentowania mam ;) dzięki za pomoc :)
latarnik

Postprzez toomm40 » 29 lipca 2014, 23:35

rozumiem.
fakt,świetlówki U nie przyjęły się w Polsce. w Niemczech jest ich mnóstwo,ale są drogie niestety .
toomm40

Postprzez jacekk » 30 lipca 2014, 09:03

W Danii te U-kształtne rury są nadal w użyciu w oświetleniu drogowym. O ile w miastach zostały one już jakiś czas temu wygryzione (mam tu na myśli Kopenhagę) przez sodę i b.często MH, to w małych miasteczkach dalej wiszą i świeca.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Lampka » 30 lipca 2014, 14:01

latarnik napisał(a):Zastanawiam się nad konstrukcją własnej zewnętrznej oprawy świetlówkowej (do eksploatacji własnej). Wiem że nie muszę tego robić bo takie rzeczy można kupić, ale sprawia mi to frajdę. Są to oprawy bardzo rzadkie w Polsce gdzie produkcję zarzucono już dawno, a i w Niemczech, Austrii itp. się ich już nie montuje, mimo że były to jedne z najtrwalszych opraw na rynku. Produkuje je z tego co wiem do dzisiaj jedynie niemiecka firma Schuch, mimo iż dawniej było na zachodzie bardzo wielu producentów. - Ostatnio "wpadło" mi killka dławików 58 Watt i po prostu rozważam możliwości z nimi związane jeśli chodzi o wielkość oprawy która bardzo zależy od zastosowanego źródła. Im mniejsza tym łatwiej byłoby projekt wdrożyć. Znaczenie miałaby również dostępność zastosowanych źródeł do wymiany w przyszłości, i to odstrasza mnie od rur w formie U. Im bardziej typowe źródło, tym prostsza i tańsza eksploatacja... W sumie parę projektów tego typu z różnych powodów zarzuciłem na etapie rysunków technicznych. W zasadzie najlepszym źródłem są świetlówki 18 watt, ponieważ nie wymagają dużych opraw. Jednakże teraz już wiem że będę musiał sięgnąć po mniejsze dławiki, o ile się na nie zdecyduję.
Jestem więc jeszcze w fazie przemyśleń, natomiast odpowiednią rurę 58 Watt w formie U do eksperymentowania mam ;) dzięki za pomoc :)

Jeśli chodzi o świetlówki, to znam te tematy od podszewki ;) Świetlówek 36W nie używa się szeregowo, bo na lampie jest zbyt duży spadek napięcia podczas pracy, w stosunku do zapłonnika szeregowego (teoretycznie są dla rur 4-22W) i przez to nawet zdrowa świetlówka będzie na takim migać, gdyż styki bimetaliczne w zapłonniku będą się zwierać. Można teoretycznie spróbować podłączyć szeregowo dwie rury 30W lub 25W T12, ale trzeba by przetestować, jak układ się zachowa (te rury są krótsze, niż 36W). Świetlówki kompaktowe o mocy 55W, o których pisałeś, to nie PL-S, tylko typ PL-L. Nie są one zasilane wyłącznie elektroniką, gdyż spotykałem instalacje, gdzie pracowały na dławikach i ich trwałość była długa, wynosiła nawet ponad 6 lat, przy pracy 10h/dobę. Jednak obecnie producenci rzeczywiście bardziej zalecają stosowanie elektroniki (co jest opłacalne, jeśli jest dobrej jakości). Tak samo rury T5 wysokich mocy są dedykowane dla stateczników elektronicznych, jako alternatywa dla rur T8. Natomiast te świetlówki PL-L, czy też malutka wersja - PL-S, to świetlówki, w rzeczywistości mające stanowić zastępniki dla klasycznych rur U-kształtnych. Wprowadził je Philips, jako pierwszy, w 1981 roku. Kombinowanie z łączeniem 3 rur szeregowo stanowi problem o tyle, że na świetlówkach łącznie będzie zbyt duży spadek napięcia i jedna zawsze będzie migać, o ile w ogóle ten układ odpali - na 3 zapłonnikach łączny spadek napięcia na nich też może być zbyt duży, aby bimetal się skleił.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 30 lipca 2014, 18:15

Kolego Lampka, jaki dławik tradycyjny byłby w takim razie najlepszy do PL-La 55W? Jest to lampka stosunkowo mała a świeci bardzo dobrze. Jak już pisałem z dławikiem do 58 Watt T8 bardzo się grzeje... A lubię tradycyjne układy ;)
latarnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic