Kolega ok.2 mies.temu dał mi 10(18W) kompaktów z philips'a,ponoć zostało mu to w robocie jako nadwyżka

.Kompakty dostałem za free,tak więc powkręcałem je w miejsca,które to po włączeniu zas.świecą się po kilka godz. .Po jakiś paru dniach padł kompakt w ...kuchni,sprawa nie była śmieszna ponieważ przydarzyło się to babci- poprostu powiedziała że włączyła światło "żarówka'' błysnęła i ciemno... .W pokoju ojca był nie co inny przypadek- za pewne mi nie uwierzycie ale po ok.mies. z jednego z kompaktów zaczęło się dymić

Na klatce schodowej kompakt padł dziś,świecił i nagle zgasł

.W kilku kompaktach nie pamiętam dokładnie firmy ale chyba "polux"czy jakoś tak-po bardzo krótkim czasie zaczynają czernieć elektrody doprowadzające zasil. a tej firmie miałem dość dobre zdanie ale teraz kiepskie.Co ciekawe,Mam w pokoju kompakta "ikea"chyba 11W,został on kupiony za ok.40zł(bodajże w 2004r.)-kompakt nie ukrywam drogi,jednak nie jest to taki zwykły kompakt jak mogło by się wydawać-świeci do dziś

dopiero teraz,po latach użytkowania pojawiło się zaczernienie przy elektrodach zapł.

Nie jednokrotnie zdarzyło się,że kompakt świeci a ja śpię

nie wiem ile już ma "przepracowanych"godzin,wiem natomiast że "przeżył"już nie jednego kompakta

.Gdy by wszystkie obecnie produkowane kompakty miały taką żywotność,no to UE miała by rację,oszczędność... .Koledzy,sprawdzaliście jak spisuje się np.25W kompakt oraz zwykła,100W żarówka

ja dziś zrobiłem takie porównanie w gospodarczym-wg.producentów ma być tyle samo lm.niestety-bynajmniej ja jestem zdania że to bzdura

zwykła 100W żarówka świeciła mi zdecydowanie mocniej

Mam też w gospodarczym 45W kompakta,z tego co wiem,powinien świecić jak 200W,niestety to bzdura,świeci tylko trochę mocniej od 100W żarówki.
Apropo 100W żarówek,w jakimś sklepie elektr.w Pszczynie można kupić 100W,matowe żarówki osramu za...12zł/szt

kradzież w biały dzień i to na oczach ludzi
Korzystając z okazji,da się u was kupić żarówki np.75W albo rtęciówki/mix' y

nie mówię tu o mocy...poprostu trochę mnie dziwi to,że z niektórych sklepów elektr. poznikały rtęciówki oraz mix' y.W dwóch sklepach nawet się pytałem o LRF125,sprzedający powiedzieli że nie mają już tego w ofercie-ponoć nikt się oto nie pyta i oddali do producenta

Chciał bym zażartować,ale kto wie,może za niedługo zmuszą nas byś my w kuchenkach mikro.oraz piekarnikach stosowali...kompakty

Sory że tak śmiesznie wyszło ale brat przyjechał teraz z poznania i mnie rozweselił...