Filip napisał(a):W najbliższym czasie natrafiłem na statecznik indukcyjny o schemacie połączeń zamieszczonym poniżej , podłączyłem go jak zwykły statecznik (np.: FL-4000) i po włączeniu świetlówka została uszkodzona. Czy istnieje możliwość,że statecznik jest uszkodzony i to jest przyczyną uszkodzenia świetlówki ?
[schemat
Jeżeli dobrze widzę, to źle wykonałeś układ połączeń. Jest to statecznik jest z czterema wejściami, czyli wszystkie one powinny zostać wykorzystane, a jeżeli chcesz wykorzystać tylko dwa zaciski to musisz pamiętać, aby wybrać właściwe. Z tego co widzę, to dławik podpiąłeś akurat tymi wejściami, które jedynie ułatwiają łączenie układu zapłonnika, powinieneś jeszcze do tego wykorzystać te dwa wolne wejścia na dławiku i pod nie podpiąć świetlówkę. W tym układzie połączeń, który stworzyłeś, rura podłączona jest jedynie przez ten kondesatorek 3,5 uF, który tam wstawiłeś i zapewne popłynął przez nią zbyt duży prąd. Pokombinuj w ten sposób, to będzie dobrze. Dławik możesz oczywiście sprawdzić, chociaż jeżeli to jeden z tych ode mnie, to na bank jest ok, bo wcześniej były już one sprawdzane.
W jaki sposób uszkodziła się rura?