Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 14 kwietnia 2015, 20:09

Sluchajcie mam oprawe 2x36 na magnetykach . problem w tym ze maja cos fi 0.5 a ja musze go skompensowac. Chcialbym zeby bylo okolo 0.9 . Czy ktos wie jakie kondy sa oryginalnie montowane w takich lampach ? 8 uF ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez slaweklampy » 15 kwietnia 2015, 07:43

Witam

W polskich oprawach z lat 80 stosowano dwa kondensatory, jeden równoległy o pojemności ok. 4,5µF i drugi szeregowy 3,75µF.

Można zastosować jeden kondensator o pojemności 3,4µF na napięcie 420V np: Miflex MKSP połączony szeregowo z jednym ze stateczników. Współczynnik mocy wyniesie 1.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Utilizer » 15 kwietnia 2015, 12:19

Nie wyniesie 1 tylko poniżej 1 :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez bartek380V » 15 kwietnia 2015, 21:58

Ja liczylem to rownolegly czyli tylko kompensacja wychodzi 7.5 mikro.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez Filip » 24 kwietnia 2015, 07:50

W najbliższym czasie natrafiłem na statecznik indukcyjny o schemacie połączeń zamieszczonym poniżej , podłączyłem go jak zwykły statecznik (np.: FL-4000) i po włączeniu świetlówka została uszkodzona. Czy istnieje możliwość,że statecznik jest uszkodzony i to jest przyczyną uszkodzenia świetlówki ?
Obrazek
Lepsze jutro było wczoraj...
Filip

Zdjęcia: 0

Postprzez matit1 » 24 kwietnia 2015, 09:32

Tak powinno być podłączone. Żeby sprawdzić statecznik najprościej to połącz go szeregowo z żarówką np. 100W. Jeśli zaświeci się pełną mocą to statecznik na złom. Jeśli będzie się słabo świecić to statecznik powinien być ok. Proponuję żebyś wrzucił tu zdjęcie tego statecznika to będzie widać dokładnie co to jest.

Obrazek
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez MercuryFenix » 24 kwietnia 2015, 13:23

Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez bartek380V » 8 maja 2015, 21:46

Jaki rodzaj mocy biernej pobiera komputer ? Pojemnosciowa czy indukcyjna ?
bartek380V

Postprzez jacekk » 8 maja 2015, 22:00

Zdaje się że pojemnościowa. W końcu na wejściu jest prostownik pełnookresowy a zaraz za nim pojemność. Dlatego też kompensacja to jeśli już jest to jest to dławik.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 8 maja 2015, 23:19

Filip napisał(a):W najbliższym czasie natrafiłem na statecznik indukcyjny o schemacie połączeń zamieszczonym poniżej , podłączyłem go jak zwykły statecznik (np.: FL-4000) i po włączeniu świetlówka została uszkodzona. Czy istnieje możliwość,że statecznik jest uszkodzony i to jest przyczyną uszkodzenia świetlówki ?
[schemat

Jeżeli dobrze widzę, to źle wykonałeś układ połączeń. Jest to statecznik jest z czterema wejściami, czyli wszystkie one powinny zostać wykorzystane, a jeżeli chcesz wykorzystać tylko dwa zaciski to musisz pamiętać, aby wybrać właściwe. Z tego co widzę, to dławik podpiąłeś akurat tymi wejściami, które jedynie ułatwiają łączenie układu zapłonnika, powinieneś jeszcze do tego wykorzystać te dwa wolne wejścia na dławiku i pod nie podpiąć świetlówkę. W tym układzie połączeń, który stworzyłeś, rura podłączona jest jedynie przez ten kondesatorek 3,5 uF, który tam wstawiłeś i zapewne popłynął przez nią zbyt duży prąd. Pokombinuj w ten sposób, to będzie dobrze. Dławik możesz oczywiście sprawdzić, chociaż jeżeli to jeden z tych ode mnie, to na bank jest ok, bo wcześniej były już one sprawdzane.
W jaki sposób uszkodziła się rura?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic