DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez MRP200 » 11 lipca 2011, 20:28

Jak ktoś ma ochotę zgłębić tajniki techniki lampowej to polecam forum trioda.pl. Dość regularnie je przeglądam, ale nie jestem tam zarejestrowany.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 11 lipca 2011, 20:36

Robię dokładnie to samo ;) Alek z tamtego forum to naprawdę gość! Zrobić samemu od zera lampy elektronowe to jest dopiero osiągnięcie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez CDM » 20 sierpnia 2011, 22:38

Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 21 sierpnia 2011, 23:15

No, dziś już rady pana Cukrowego nie za bardzo są aktualne, już nie ma chyba takich rozbieranych byle jak wtyczek! Zdaje się, że wogóle nie wolno już stosować wtyczek montowanych na kable, tylko trzeba używać fabrycznie oprawionych. JEdnak w sklepach nadal są do kupienia wtyczki do montażu, ktoś wie, jak tu wygląda sytuacja prawno-normowa, czy jak to określić- zgodna z przepisami po prostu ?

PS- te luźne bolce z wtyczki to sztandarowy bubel z PRL - gdzie była kontrola jakości?
Ja wiem, na przerwie śniadaniowej :lol: Albo po prostu nie działała, co było w PRL na porządku dziennym

amisiek napisał(a):Robię dokładnie to samo ;) Alek z tamtego forum to naprawdę gość! Zrobić samemu od zera lampy elektronowe to jest dopiero osiągnięcie.

Gdzie jest o tym Alku? Jakos nie umiem znaleźć :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez MRP200 » 22 sierpnia 2011, 06:59

cieszyn napisał(a): ... Zdaje się, że wogóle nie wolno już stosować wtyczek montowanych na kable, tylko trzeba używać fabrycznie oprawionych. JEdnak w sklepach nadal są do kupienia wtyczki do montażu, ktoś wie, jak tu wygląda sytuacja prawno-normowa, czy jak to określić- zgodna z przepisami po prostu ?

Pierwsze słyszę taką sensację o tych wtyczkach. Wtyczki trójfazowe 400 V (siłowe) produkowane są wyłącznie jako rozbieralne. Mało tego. Dostępne w handu urządzenia przewoźne trójfazowe zazwyczaj nie są wyposażone we wtyczkę i przyszły użytkownik sam musi ją sobie dokupić, w zależności jakie ma zainstalowane gniazdo siłowe.
cieszyn napisał(a):]
amisiek napisał(a):Robię dokładnie to samo ;) Alek z tamtego forum to naprawdę gość! Zrobić samemu od zera lampy elektronowe to jest dopiero osiągnięcie.

Gdzie jest o tym Alku? Jakoś nie umiem znaleźć :roll:

Przykładowy link do jednego z tematów z triody: http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=9808
MRP200
Moderator

Postprzez cieszyn » 22 sierpnia 2011, 15:14

nie pisałem o wtyczkach na 400V. Chodziło mi tylko o wtyczki na 230V, choć tego wprost nie napisałem, sorry
Wiadomość o tym, że "nie wolno już stosować wtyczek montowanych na kable" powziąłem ładnych parę lat temu (2002? 2003?), gdy koledzy z pracy byli na jakimś szkoleniu SEP, to ich informacja, nie moja.
To, że wtyczki na "siłę" są rozbieralne, to wiem. 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez MRP200 » 23 sierpnia 2011, 06:21

Zatem chodzi o urządzenia fabryczne na 230 V, które faktycznie mają "prefabrykowane", nierozbieralne wtyczki. Ale jak się przewód ułamie przy takiej wtyczce (to się czasem zdarza), to przecież nikt nie będzie rozbierał połowy urządzenia, żeby wymienić cały przewód sieciowy, tylko obetnie oryginalną wtyczkę i założy nową, tyle że rozbieralną.
MRP200
Moderator

Postprzez amisiek » 23 sierpnia 2011, 20:00

Dawno temu postanowiłem zrobić szperacz. W starą oprawe od ciągnika obsadziłem H4
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tak to świeci
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nie jest to jakaś olbrzymia ilość światła, ale w porównaniu do stosunkowo wąskiej oprawy Lival Mini, światło jest fajnie skupione. Lival Mini (35W MH) świeci tak (zdjęcia na tych samych nastawach aparatu, ten sam czas i przysłona).
Obrazek
Jak będe miał trochę więcej czasu, to obsadzę w tym szperaczu CDM-T 150W.

Drugim projektem, świeżo ukończonym, jest mała lampka nazwana kubkówką (skoro jest keksówka, to może być i kubkówka) - ma ona posłużyć zamiast starej matowej plafoniery na 12V , oryginalnie na żarówki rurkowe). Ponieważ żarówki pobierają od groma prądu w porównaniu do diodek, zastosowałem LED mocy. Na razie 1W.
Obudowa powstała z denka od starego nierdzewnego kubka:
Obrazek
Po wytoczeniu denka z odpowiedniego drewna (zostanie porządnie zakonserwowane), wystarczyło dopasować do obciętego kubka, na denku zamocowałem starą ładowarkę USB, w której obniżyłem napięcie z 5V do około 3,6V, z diodą dałem szeregowo rezystor 1Ω.
Obrazek
Obrazek
Diodę przykręciłem śrubami w taki sposób, by obudowa (czyli niezłomne denko od kubka) posłużyła za radiator.
Obrazek
Jeśli się sprawdzi, w nowej wersji "kubkówki" założę diodę 3W albo 5W razem z jeszcze lepszym układem zasilającym.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez moog » 23 sierpnia 2011, 20:16

Alek Zawada jest moim znajomym. Nawet namawiałem go kiedyś na zrobienie LR.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Kwazor » 23 sierpnia 2011, 20:38

Niestety Alek nie chce bawić się w rtęć ( wysłaem kiedys do niego pewne zapytanie czy by nie wykonał pewnej lampy )...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic