amisiek napisał(a):Kto z Was korzysta z dwubiegunowego wskaźnika/próbnika napięcia i obwodu (Fluke T-130, Voltcraft vc-55, UNI-T)? Jeśli tak, to jaki to jest przyrząd?
Bo mam nadzieję, że dwóch żarówek szeregowo w mydelniczce już nikt nie używa
amisiek napisał(a):Kto z Was korzysta z dwubiegunowego wskaźnika/próbnika napięcia i obwodu (Fluke T-130, Voltcraft vc-55, UNI-T)? Jeśli tak, to jaki to jest przyrząd?
Bo mam nadzieję, że dwóch żarówek szeregowo w mydelniczce już nikt nie używa
dpo9 napisał(a):Od kilku lat posługuję się UNI-Tem UT15C. Miernik działa poprawnie, jest dość wygodny w użytkowaniu (dobrze wykonana osłona na sondy z możliwością schowania nakładek, pewne mocowanie sondy do miernika) i trwały mechanicznie. Do wad należy zaliczyć zawyżone wskazanie pierwszego cyklu pomiaru AC oraz wbudowaną latarkę - to akurat dla mnie zupełnie nieistotne, bo zazwyczaj posługuję się czołówką.
dpo9 napisał(a):Wielką zaletą próbnika z dwóch żarówek tablicowych - "mydelniczkowego" jest prąd wymuszany w mierzonym obwodzie - kiedyś w ten sposób zlokalizowałem nietrwały kontakt w listwie zaciskowej - pomiar zwykłym miernikiem wykazywał poprawne napięcie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość