Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie się swoim sprzętem unitra

Postprzez moog » 22 lipca 2010, 20:08

Dzisiaj po ponad roku odebrałem z naprawy takie telefony sieciowe Unitra-Warel. Tylko jeden był sprawny, drugi jedynie odbierał a nie chciał nadawać. Serwisant długo poszukiwał układu UL 1111.
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez MRP200 » 22 lipca 2010, 20:25

Dokładniej są to urządzenie domofonowe, ale jako się domyślam, to jako linię łączności wykorzystują domową sieć oświetleniową 230 V, czyli rozwiązanie dość ciekawe, bo nie potrzeba ciągnąć dodatkowych przewodów sygnałowych.
W Radioelektronikach z lat 80-tych spotykało się czasami schematy takich urządzeń. Ja co prawda nie próbowałem budować takich urządzonek, choć nie ukrywam że miałem taki zamiar. A może Cieszyn coś by nam tutaj podpowiedział.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez cieszyn » 22 lipca 2010, 21:57

No to staję przed tablicą, skoro zostałem do niej wezwany ;) :lol:

Tego typu domofony wykorzystujące sieć energetyczną jako medium łączności pokazywały się w schematach z lat bodaj 80-tych. WAREL robił domofony na ~130kHz przez sieć 220V, pamięta to ktoś? Zasada jego działania opiera się na przesyłaniu zmodulowanego sygnału w.cz. poprzez sieć prądu przemiennego ~220V (nie potrzebuje więc żadnych dodatkowych przewodów połączeniowych!). Warunkiem poprawnego działania domofonu jest połączenie obu stacji w tej samej fazie bez liczników energii elektrycznej po drodze (czyli w obrębie jednego domostwa - łączność np. pomiędzy domem a warsztatem, biurem, pokojem dziecinnym, itp.).

Gdzieś mam całe roczniki RE, to pismo przechodziło wiele zmian, także graficznych. Tak na szybko nie odnajdę rzeczonego schematu

Kiedyś była też mowa o wykorzystaniu tejże sieci do . . . . . Internetu ! Tylko że projekt ten ucichł coś szybko, i dziś chyba już nikt na poważnie nie robi tego typu badań. Wogóle w latach 80 panowała moda na wykorzystanie sieci 220V do wymiany sygnałów między różnymi układami funkcjonalnymi

Dodam, że zbierałem też czeskie pismo Amaterske Radio, i było to super pismo, miało masę ciekawych i przydatnych schematów, mało tego, w środku numeru, jako wkładka, były załączane folie z nadrukowanymi płytkami! Można było na wiele sposobów skopiować sobie te wzory na płytki miedziane, wytrawić i gotowe!
Tego chyba nie miało żadne pismo w Polsce.

Może kiedyś odkurzę te stare pisma i zapodam jakieś skany ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 22 lipca 2010, 22:02

Miałem całe roczniki Re i Amaterskiego Radia. Te domofony znam, pomysł był fajny, ale miał swoje drugie dno - zakłócenia. Internet przez sieć to przekleństwo dla krótkofalowców. Na warszawskim Wilanowie w kilku blokach uruchomili to eksperymentalnie i na niższych zakresach fal krótkich niczego nie odbierzesz - na S9+30 masz zakłócenia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez cieszyn » 22 lipca 2010, 22:34

No tak, tego się można było spodziewać, w końcu kable sieciowe rozprowadzone po mieszkaniu działają wtedy jak antena nadawcza, która sieje w konkretnym paśmie + chyba też na którychś harmonicznych
Dobrze, że to się nie upowszechniło
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez andrzejlisek » 22 lipca 2010, 23:12

cieszyn napisał(a):Kiedyś była też mowa o wykorzystaniu tejże sieci do . . . . . Internetu ! Tylko że projekt ten ucichł coś szybko, i dziś chyba już nikt na poważnie nie robi tego typu badań. Wogóle w latach 80 panowała moda na wykorzystanie sieci 220V do wymiany sygnałów między różnymi układami funkcjonalnymi

Czyli pomysł na wykorzystanie sieci elektrycznej do przesyłu danych nie jest taki młody. Myślałem, że w latach 90. to były dopiero projekty, ewentualnie pierwsze próby, a później coś się słyszało o Internecie.

amisiek napisał(a):Miałem całe roczniki Re i Amaterskiego Radia. Te domofony znam, pomysł był fajny, ale miał swoje drugie dno - zakłócenia. Internet przez sieć to przekleństwo dla krótkofalowców. Na warszawskim Wilanowie w kilku blokach uruchomili to eksperymentalnie i na niższych zakresach fal krótkich niczego nie odbierzesz - na S9+30 masz zakłócenia.

Może i tak. Ale gdyby częstotliwość nośnej (bo jakaś nośna musi być) do informacji przez sieć dobrać tak, żeby była poza zakresem czestotliwości wykorzystywanych w krótkofalarstwie, to chybaby problemów nie było. Prawda?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez slaweklampy » 23 lipca 2010, 07:09

W książce "Nowoczesne Zabawki" J. Wojciechowskiego też są projekty urządzeń wykorzystujących do komunikacji zasilanie 230V.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez amisiek » 23 lipca 2010, 09:25

andrzejlisek napisał(a):Może i tak. Ale gdyby częstotliwość nośnej (bo jakaś nośna musi być) do informacji przez sieć dobrać tak, żeby była poza zakresem czestotliwości wykorzystywanych w krótkofalarstwie, to chybaby problemów nie było. Prawda?

To zależy, bo śmiecić mogą także częstotliwości harmoniczne oraz pasożytnicze powstałe z mieszania się takiego "cyfrowego śmiecia" na elementach nieliniowych. To nawet nie jest pojedynczy gwizd od jednej fali nośnej czy jazgot transmisji cyfrowej - to gęsty, paskudny i nie do przyjęcia szum.
Ale to offtop, na szczeście się nie przyjęło.
A pomyśleć, ze jeszcze w starszych podręcznikach radioamatorskich pisano o "antenie świetlnej" czyli wykorzystaniu przewodów energetycznych jako anteny na fale długie i średnie.
Niemniej wspomniane domofony to jedyne znane mi urządzenia firmy-"holdingu" Unitra, które wykorzystywały sieć zasilającą do komunikacji.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez slaweklampy » 23 lipca 2010, 15:41

Anteny świetlne były kilkadziesiąt lat temu wykorzystywane w charakterze anten zastępczych. Anteny te przestały być stosowane przez rozwój telewizji.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez cieszyn » 23 lipca 2010, 17:37

slaweklampy napisał(a):W książce "Nowoczesne Zabawki" J. Wojciechowskiego też są projekty urządzeń wykorzystujących do komunikacji zasilanie 230V.

No tak, a ta książka to już dziś klasyk nad klasyki!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic