DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez andrzejlisek » 16 listopada 2011, 22:07

Widziałem zdjęcia z spektroskopu i jestem pod wrażeniem, że udało Ci się zmajstrować, całkiem nieźle, jak na pierwszy raz, rozumiem, że kluczową rolę odgrywa wykonanie szczeliny.

Myślę, że warto spróbować zbudować spektroskop mocowany do aparatu tak, że przy każdym zdjęciu, widmo jest w tym samym miejscu kadru, równolegle do krawędzi obrazu.

Wtedy w łatwy sposób byśmy mieli spektrofotometr, który działałby tak, że robimy zdjęcie, a w komputerze za pomocą prostego, autorskiego programu by się analizowało zdjęcie (analiza nie jest skomplikowana) i otrzymałoby się wykres podobny do tych, które są w katalogach producentów, oczywiście wymagałoby to jeszcze kalibracji.

A ze szczelinami, to czy wystarczy jedna, czy muszą być dwie?
Myślę, że jak jest jedna, to jak skierujesz na świetlówkę, to widmo będzie rozmyte, problem przedstawia załączony obrazek:
1. Źródło punktowe w pewnym położeniu
2. Źródło punktowe w innym położeniu zmienia kierunek biegu wiązki
3. Źródło podłużne (niepunktowe) powoduje, że wiązka jest szersza
Druga szczelina za pierwszą eliminowałaby powyższy problem, ale wtedy tubę należałoby skierować dokładnie na źródło, żeby cokolwiek zarejestrować
Załączniki
z.GIF
z.GIF (3.76 KiB) Przeglądane 2345 razy
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez amisiek » 18 listopada 2011, 16:49

Pomysł od jednego z naszych kolegów - wziąć grubszą folię aluminiową i naciąć w niej szczelinę naprawdę ostrym nożem. Albo wziąć dwa kawałki cienkiego czarnego plastiku, odsunąć je trochę i przyczepić taśmą. Lepsze niż karton ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez andrzejlisek » 18 listopada 2011, 20:31

amisiek napisał(a):Pomysł od jednego z naszych kolegów - wziąć grubszą folię aluminiową i naciąć w niej szczelinę naprawdę ostrym nożem. Albo wziąć dwa kawałki cienkiego czarnego plastiku, odsunąć je trochę i przyczepić taśmą. Lepsze niż karton ;)

Na stronie podanej przez Cieszyna widzę szczelinę wykonaną z ostrzy żyletek, chyba lepsze nawet niż folia aluminiowa, a precyzja podobna do dwóch kawałków plastiku.
andrzejlisek

Postprzez cieszyn » 18 listopada 2011, 21:48

andrzejlisek napisał(a):
amisiek napisał(a):Pomysł od jednego z naszych kolegów - wziąć grubszą folię aluminiową i naciąć w niej szczelinę naprawdę ostrym nożem. Albo wziąć dwa kawałki cienkiego czarnego plastiku, odsunąć je trochę i przyczepić taśmą. Lepsze niż karton ;)

Na stronie podanej przez Cieszyna widzę szczelinę wykonaną z ostrzy żyletek, chyba lepsze nawet niż folia aluminiowa, a precyzja podobna do dwóch kawałków plastiku.

Ostrza żyletek, nawet nowych, pod silnym mikroskopem są tak równe po krawędzi cięcia, jak linia gór :lol: :o :P

Tutaj więcej rzeczy w powiększeniu:

A to już kilka zdjęć ostrza żylety:
http://translate.google.pl/translate?hl ... e-objects/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z to zagadka - co to jest ????????????Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 18 listopada 2011, 23:07

Ostatnie to złamany włos pod mikroskopem skaningowym.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez cieszyn » 18 listopada 2011, 23:09

Bingo!~

Jak by ktoś nie odgadł, można było zrobić CYTUJ mojego posta i wyszło by to na jaw w nazwie pliku: Broken-Hair.jpg :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez andrzejlisek » 19 listopada 2011, 18:16

Mnie też interesowało zbudowanie spektroskopu.

Myślałem o pryzmacie, ale tutaj wydaje mi się, ze Amisiek przedstawia projekt jeszcze prostszy od mojego, jakim było przepuszczenie światła przez wąską szczelinę, a potem przez pryzmat i skierowanie wiązki bezpośrednio na matrycę światłoczułą (aparat fotograficzny bez obiektywu z długim czasem ekspozycji). Projekt nigdy nie został zrealizowany, ale tutaj rzeczywiście byłyby potrzebne dwie szczeliny, żeby nie tylko wąskie światło dostać, to jeszcze pod odpowiednim kątem.

Czy budowa i działanie jest takie, jak na poniższym obrazku? Wygląda na to, że tak, ale chciałbym się upewnić. Jeżeli tak, to faktycznie wystarczy jedna, bo tutaj jest jakby obserwacja podświetlonej szczeliny.

edit..
Siatkę, którą kupił Amisiek mozna cały czas kupić:
http://sklep.zamkor.pl/index.php?page=s ... 1&Itemid=1
Załączniki
Spectro.GIF
Spectro.GIF (4.93 KiB) Przeglądane 2269 razy
Ostatnio edytowano 19 listopada 2011, 21:41 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączenie postów
andrzejlisek

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2011, 20:35

Modernizacja keksówki - tym razem odbłyśnik z aluminium, cala oprawa bardzo delikatna, ale świeci o wiele lepiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Porównanie z HQI-BT 400W/D, niestety 70tka ginie i się chowa w porównaniu z tym potworkiem.
Obrazek

Wersja nieco mocniejsza, 250W ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Whites86 » 6 grudnia 2011, 20:45

jesteś niemozliwy :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2011, 20:49

Ale to fajnie świeci :) i niewiele kosztowało, na testy, dlaczego nie. W sumie nawet nie najgorzej wygląda na szafce (mówię o tej mniejszej), bo "jakby stąd było" - przecież niektóre panie domu przechowują tak formy do ciast ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic