...katody od lampy XBO która faktycznie sieje na mierniku ale to prom alfa i pomiar jest stosunkowo niski...
Ciekawe jakim sposobem zmierzyłeś promieniowanie alfa za pomocą licznika geigera
litak1 napisał(a):Bartek jeszcze napiszę to czego zapomniałem, ja również mierzyłem różne przypadki wyładowań wysokonapięciowych Ac i DC żarówkę przepaloną również nigdy nic nie wykazywało mi powyżej tła oprócz jednej rzeczy katody od lampy XBO która faktycznie sieje na mierniku ale to prom alfa i pomiar jest stosunkowo niski. Przy napięciach około 40kV miernik wysterowywał mi się najprawdopodobniej od pola elektrycznego wokół wyładowania a nie od kwantów promieni X. Z tych opisanych tutaj przypadków sprawdzałem wszystkie pomiar negatywny. Nie sprawdzałem jedynie żarówek próżniowych przy napięciu 40kV, one mogą już coś tam wysyłać. A lampy rentgnowskie zawsze pracują na napięciu DC co jednak nie znaczy że AC nie produkuje X , produkuje chociażby jednopołówkowo
Elektroservice napisał(a):Z tą odległością zapalania łuku przyjmuje się w przybliżeniu 1mm=1kV.
A z tymi pomiarami to mogę Ci od ręki zmierzyć przepaloną żarówkę H4 na trafie od neonów 6kV 70mA.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości