"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez DocBrown » 5 lutego 2010, 16:14

A na pajęczarzy także jest sposób, wystarczy na zasilaniu zaraz za zabezpieczeniem założyć ogranicznik mocy i wyregulować go tak, aby póki pracuje oświetlenie i ewentualnie jakieś urządzenia które są w piwnicy i muszą mieć zasilanie nie wyłączał się, wtedy jak podłączy się pajęczarz, ogranicznik wyłączy zasilanie i włączy je po kilku sekundach, jeśli pajęczarz się odłączy to ogranicznik załączy się na stałe, a jeśli nie to znowu wyłączy i tak długo będzie to trwało póki będzie nadmierny pobór energi elektrycznej :) Oczywiście ogranicznik i zabezpieczenie zamknięte na klucz w porządnej rozdzielnicy, jedynie hebel wyłącznika napdrądowego wyprowadzony na panel czołowy tak, aby łatwo można załączyć zasilanie.
DocBrown

Postprzez swietlik » 5 lutego 2010, 19:04

W starych piwnicach często się takie kwiatki widzi :roll: Brakuje jeszcze oprawki z żarówką wysmarowaną tawotem (żeby jej nie ukradli).
Na dobrą sprawkę, tam się nie ma co zapalić poza izolacją przewodów :mrgreen: ...wszędzie sam beton toteż nie prędko wymienią tam instalację ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez FOX » 5 lutego 2010, 19:25

ja to jestem pełen podziwu że to działa :shock: masakra :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 5 lutego 2010, 21:05

@Świetlik - od towotu lepsza jest chyba tylko żywica poliestrowa (polimal) bez utwardzacza. Nie dość, że śmierdzi to jeszcze bardzo brudzi i trudno ją zmyć;) Widziałem w kilku zakładach świetlówki i żarówki wysmarowane polimalem - jakoś nikt ich nie kradł;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 5 lutego 2010, 21:12

:shock: :shock: :shock: :o ...o ludzie kochani :o
A u mnie też jest ciekawie : są żarówki na gołych przewodach, a włącznik (nie wiem czy wszędzie) ale w mojej odnodze korytarza piwnicznego włącznik jest taki : trzymając za dyndającą oprawkę, przekręć żarówką pare razy, a sie zaświeci :mrgreen: :lol: ...gorzej to potem zgasić, jak jest gorące :? :x
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez CDM » 6 lutego 2010, 12:15

Utilizer napisał(a):
DocBrown napisał(a):oświetlenie oprawami hermetycznymi na świetlówki.

z tego co wiem piwnic się tak nie oświetla, bo oprawy hermetyczne na świetlówki są dużo droższe, same świetlówki droższe, a i tak były by włączane na krótko więc marny interes
Akurat przeprowadzam akcję wymiany opraw żarowych w ciągach piwnicznych i pomieszczeniach wspólnych na świetlówki z elektroniką, powodem jest wycofywanie żarówek. Nie wyobrażam sobie teraz wkręcania w te zwykłe , ogólnodostępne WOS świetlówek kompaktowych, ani halogenów E27, bo raczej zbyt długo by tam nie pobyły...
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez oskard » 6 lutego 2010, 19:35

O :!: Czyli rozumiem, że zdejmujesz te wosy, i to hurtowo :P ...a jak by się jakiś ładny WOSik, albo SOPSik trafił, kompletny, z kloszem, to wiesz... po prostu, daj znać :mrgreen: ;)
A dlaczego kompakty by długo nie pobyły :?: (chodzi o pożyczanie ich przez ludzi, na czas nieokreślony? :mrgreen: )
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez CDM » 6 lutego 2010, 22:54

oskard napisał(a):O :!: Czyli rozumiem, że zdejmujesz te wosy, i to hurtowo :P ...a jak by się jakiś ładny WOSik, albo SOPSik trafił, kompletny, z kloszem, to wiesz... po prostu, daj znać :mrgreen: ;)
A dlaczego kompakty by długo nie pobyły :?: (chodzi o pożyczanie ich przez ludzi, na czas nieokreślony? :mrgreen: )
Tak, demontuję WOS i mam już ich sporo, wiec mogę się z Tobą podzielić :) I faktycznie, chodzi mi o "pożyczanie" lamp, obawiam się,że z czasem mogłoby nie stać spółdzielnie na ciągłe koszta z tym związane. Powstaje pytanie: Co zrobią inne administracje, jak zabraknie żarówek :roll:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Whites86 » 6 lutego 2010, 23:12

CDM napisał(a):
oskard napisał(a):O :!: Czyli rozumiem, że zdejmujesz te wosy, i to hurtowo :P ...a jak by się jakiś ładny WOSik, albo SOPSik trafił, kompletny, z kloszem, to wiesz... po prostu, daj znać :mrgreen: ;)
Tak, demontuję WOS i mam już ich sporo, wiec mogę się z Tobą podzielić :) I faktycznie, chodzi mi o "pożyczanie" lamp, obawiam się,że z czasem mogłoby nie stać spółdzielnie na ciągłe koszta z tym związane. Powstaje pytanie: Co zrobią inne administracje, jak zabraknie żarówek :roll:

pospawają mega solidne i grube kraty i przymocują super solidnym mocowaniem na jakies opatentowane zamkniecie tak by nikt niemogl tego za szybko ukraść ;) jak bede mial troche czasu to sfoce takie pancerne oprawy jakie gdzieniegdzie ludzie podorabiali by nikt niekradl tak cennych żarówek 25W...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 7 lutego 2010, 11:50

A czy do okrągłej LENy wejdzie świetlówka kompaktowa? Bo z tego co widzę to wiele spółdzielni właśnie te oprawy na żarówki zakłada zamiast SOPSów ,trochę bez sensu ,chociaż żarówkę z tego już nie tak łatwo "pożyczyć " :D
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic