Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie się swoim sprzętem unitra

Postprzez amisiek » 11 listopada 2010, 10:51

Z GFE 105 itp, a takze z głowicami od Radmorów to nie było problemów. Gorzej z samodrgającym mieszaczem w popularnych radiach, tam bywały problemy z pokryciem całego pasma - czułość spadała, czasami zrywało oscylacje, trzeba było się trochę nagłowić. Niemniej po przestrojeniu i wymianie kilku tranzystorów na niskoszumne o wysokim współczynniku wzmocnienia okazywało się, że takie radia wygrywały z tanimi wyrobami radiopodobnymi... ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez MRP200 » 11 listopada 2010, 20:03

Co do przestrajania krajowego sprzętu UNITRY, DIORY i ELTRY na wyższe pasmo UKF, to sporo tego rodzaju artykułów można znaleźć w "Serwisach Elektroniki" z lat 1999 i 2000. Było tam dość dokładnie opisane, jak należy postępować z głowicą w danym radioodbiorniku i tunerze.
Jedyny problem, że to czasopismo nie było kolportowane w sieci RUCH i stąd jego bardzo mała popularność. Mam dostęp do tych miesięczników, więc jak była czasami potrzebna była informacja odnośnie przestrojenia konkretnego modelu, to mogę służyć pomocą.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 11 listopada 2010, 22:02

Porozmawiamy na ten temat przy okazji, jeśli masz numer GG i chcesz pogadać, to poproszę uprzejmie o podanie mi numerka na PW. Mam radio pt Taraban oraz Giewont i chciałbym zrobić mu właściwy UKF szybko i sprawnie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez OUKS340 » 12 listopada 2010, 00:26

Ja właśnie naprawiam taki tuner jak ma kolega slaweklampy i nie mogę poradzić sobie z zespołem isostatów do przełączania zakresów :evil: Wyczyściłem prowadnicę, wymieniłem blaszkę sprężystą a i tak po wciśnięciu klawisze nie zaskakują. Dopiero jak popchnę prowadnicę śrubokrętem to klawisz trzyma :evil:
GFE105 przestroiłem i ma cały zakres :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez amisiek » 12 listopada 2010, 17:15

GFE105 jest fajna, tam naprawdę trzeba się postarać by coś zepsuć. I daje się osiągnąć bardzo dobrą czułość na górnym UKF. Z izostatami zawsze miałem ten problem, może blaszka jest wygięta albo syf podlazł pod ktoryś z wyłączników. Zobacz to.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez MRP200 » 12 listopada 2010, 22:46

Sprawdź, czy na końcu blaszki blokującej jest sprężynka. Ze względu na specyficzny kształt, łatwo ją zgubić.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez slaweklampy » 13 listopada 2010, 07:35

Przestrajałem ostatnio kilka sprzętów Unitra i powiem, że najłatwiej przestraja się popularne odbiorniki stołowe. W celu ułatwienia strojenia do diodowego demodulatora FM podłącza się woltomierz prądu stałego, gdyż strojenie na słuch nie jest najlepszym sposobem. Jeśli sprzęt posiada wskaźnik sygnału, to on również jest pomocny w tym. Jeśli odbiornika nie da się przestroić, a wszystkie napięcia są poprawne, należy sprawdzić elementy LC w głowicy i wzmacniaczu p. cz. Ostatnio miałem taki przypadek, że radiomagnetofon Unitra nie grał z powodu rozstrojenia wzmacniacza p. cz.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez DoubleSuper8 » 14 listopada 2010, 20:22

No to i ja się pochwalę dzisiejszym nabytkiem ze szrotu. Po sprawdzeniu okazało się że wszystko jest sprawne i nawet głowica jest przestrojona. Dałem za to 50zł. A cóż to takiego? Tosca 303! Oto i ona:

20124

Ma niestety powycierane napisy. Musiałem ją jedynie umyć i naprawić mocowanie gałki strojenia. Trzeba też kupić żarówki do podświetlania skali.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez cieszyn » 15 listopada 2010, 02:16

OUKS340 napisał(a):Ja właśnie naprawiam taki tuner jak ma kolega slaweklampy i nie mogę poradzić sobie z zespołem isostatów do przełączania zakresów :evil: Wyczyściłem prowadnicę, wymieniłem blaszkę sprężystą a i tak po wciśnięciu klawisze nie zaskakują. Dopiero jak popchnę prowadnicę śrubokrętem to klawisz trzyma :evil:
GFE105 przestroiłem i ma cały zakres :)

Bo te isostaty miały taki specjalny smar, który zapewniał głądkość ruchu, a teraz są pewnie suche :cry:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 16 listopada 2010, 08:09

Tosca 303 to fajne radio, wygrywa zdecydowanie z dzisiejszymi wyrobami radiopodobnymi sprzedawanymi na wagę w supermarketach. Jedyny problem jakiego bym się spodziewał to elektrolity i potencjometry.
MRP, dziękuję za maila :)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic