Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez famabud » 16 grudnia 2016, 01:27

Heh a myślałem że Kętrzyn parał się jedynie OPK :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez lumix26 » 16 grudnia 2016, 16:20

Farel03 napisał(a):Czy ktoś widział takiego hermetyka ?

Obrazek

Nie wygląda współcześnie , jest też bardzo solidnie wykonany. Świeci co noc 1 dzienną rurą (a jest na 2).

mi wygląda na Famora zaczepy takie same jak u mnie tylko nie kojarzę by mleczne klosze robili,
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez FOX » 16 grudnia 2016, 23:54

Farel03 napisał(a):Czy ktoś widział takiego hermetyka ?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161215/9f979223f9558ab847aef7d54192bda6.jpg

Nie wygląda współcześnie , jest też bardzo solidnie wykonany. Świeci co noc 1 dzienną rurą (a jest na 2).

Dodam , że na tym budynku wiszą też 3 ORZtki 7 (dwie na 250watt , z czego w jednej ostatnio padł LRF. Świecą co noc) i świecąca bardzo rzadko ORZ 7 w wersji na 400 watt nad wjazdem do garażu , więc hemetyk może być w ich wieku.

W kadr wpadła się również świecąca łyżka , która zapaliła się w momencie , w którym podszedłem zrobić zdjęcie hermetykowi.

Mam identyczną oprawę w wersji na dwie świetlówki (wersja na 3 również występowała) jest to Farel model OT240/12.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Farel03 » 17 grudnia 2016, 00:04

A mógłbyś zrobić kilka fotek tej oprawy z wewnątrz ?

Ona miała fabrycznie mleczny klosz , czy zbielał od słońca i świetlówki (tak równo) ?
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez FOX » 17 grudnia 2016, 16:33

Wieczorem zrobię jakieś zdjęcia.
Oprawę widziałem zarówno w wersji z mlecznym jak i przeźroczystym kloszem. Zarówno pierwszy jak i drugi nie miał problemu z żółknięciem czy pękaniem, konstrukcja ogólnie należy do udanych.
FOX

Postprzez bartek380V » 3 stycznia 2017, 21:39

Zauważyłem taką ciekawostkę że eski Hagera mają zaciski prądowe w połowie miedziane co dyskwalifikuje je w przypadku uzycia przewodów AL a tak sie zdarza że gdzieś tam jeszcze jest WLZ Alu . W takim przypadku stosują tylko eski LEGRAND które mają ,,białe,, styki które podobno są uniwersalne . Jakie macie zdanie na ten temat ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Farel03 » 7 stycznia 2017, 21:08

Dziwna sprawa. Zauważyliście , że zapłonnik świetlówkowy działający z migającą rurą raz działa szybko i rura miga , a w innym ułożeniu rura przez większość czasu świeci prostownikiem z małymi przerwami ?

Dotyczy to zaplonników z pojedyńczym bimetalem.

Podczas testowana Telama zauważyłem ciekawą rzecz. W jednej pozycji świeci się ten drucik do którego bimetal się odgina i wtedy zapłonnik nie chciał się zawierać i rura świeciła prostownikiem :
Obrazek

W w innym (obrót o 180°) zapalał się bimetal i rura migała
Obrazek

Podobne zachowanie można zaobserwować w zapłonnikach działających w układzie z mostkiem Greatza.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez OUSF » 7 stycznia 2017, 21:15

Gdyby schować tą świetlówkę, to można by zrobić z tego zapłonnika fajną lampkę nocną ;)
OUSF

Postprzez MRP200 » 7 stycznia 2017, 21:33

W wszelakich lampach neonowych zasilanych prądem stałym świeci się tylko elektroda podłączona do minusa zasilania. Ta właściwość przez lata była wykorzystywana w neonowych wskaźnikach cyfrowych, znanych bardziej jako lampy NIXIE. Możliwe, że w tym przypadku też mamy do czynienie z takim zjawiskiem.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez toomm40 » 7 stycznia 2017, 21:33

Farel03 napisał(a):Dziwna sprawa. Zauważyliście , że zapłonnik świetlówkowy działający z migającą rurą raz działa szybko i rura miga , a w innym ułożeniu rura przez większość czasu świeci prostownikiem z małymi przerwami ?
Dotyczy to zapłonników z pojedyńczym bimetalem.
Podobne zachowanie można zaobserwować w zapłonnikach działających w układzie z mostkiem Greatza.

to nic dziwnego, to normalna sprawa. tyle,że nie umiem tego zjawiska wyjaśnić w sposób satysfakcjonujący. ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic