Mam gdzies do dziś same "kostki" wyjęte lub nie włożone do 2N3055 (kwadratowa podstawa grub ok. 1,5 mm a na niej struktura Baza, Kolektor, Emiter)
Pierwszy wzmak zrobiony na 2N-ach to była poezja, ileż razy jeszcze sprawdzałem wszystkie połączenia, zanim go włączyłem! Albowiem siwy dymek, czy jakiś błysk albo trzask i dziura w ............. portfelu widziana była w oczach dużo wcześniej, zanim stała się/stały się faktem!
Dziś elementy dyskretne nie są tak drogie, jak kiedyś. Były w latach 70-tych takie Giełdy Elektroniczne w gmachu NOT w Katowicach, na Podgórnej, łoj, co tam się działo! W Google już dziś się tego eventu nie znajdzie.
Kolejki, że kiedyś to ludzie wypchnęli drzwi! W środku wariactwo. Firmy sprzedawały końcówki produkcyjne na kilogramy, na pudła itd. Były wszelkie elementy półprzewodnikowe na kilogramy, lampy, trafa WN do TV, oscyloskopy, kineskopy, kable, zasilacze, przyciski, Isostaty, potencjometry, płyty do różnego typu radia, części do magnetofonów, paski, silniczki, i tu lista setek elementów - cuda świata!
Wszystko ze grosze, więc tłumy waliły że hej! Potem to wszystko było na bazarach 10x drożej, goście z ZURIT-u mieli przebitkę na elementach, które lutowali klientom w trakcie napraw, a kupili za grosze w NOT-cie.
Cieszyn był tam parę razy, bo to była cykliczna impreza, co roku na wiosnę - kto to jeszcze pamięta ????????????
Dziś jest takie coś tutaj:
http://wikimapia.org/9306319/pl/%C5%9AL ... KTRONICZNA ale to juz nie to samo