MH400W nic nie zrobi statecznikowi o mniejszej mocy, no chyba, że miałoby to pracować długotrwale.
Elektroservice napisał(a):MH400W nic nie zrobi statecznikowi o mniejszej mocy, no chyba, że miałoby to pracować długotrwale.
Elektroservice napisał(a):Porządnemu statecznikowi nawet przy długotrwałej pracy nic się nie stanie (a mało to razy zdarzały się oprawy 250W z wkręconymi lampami 400W itp przypadki?), nie wiem natomiast jak zachowa się kiepskiej jakości statecznik i nie wiem jaki statecznik użytkuje kolega Kamil
Whites86 napisał(a):Elektroservice napisał(a):Porządnemu statecznikowi nawet przy długotrwałej pracy nic się nie stanie (a mało to razy zdarzały się oprawy 250W z wkręconymi lampami 400W itp przypadki?), nie wiem natomiast jak zachowa się kiepskiej jakości statecznik i nie wiem jaki statecznik użytkuje kolega Kamil
znam przypadek gdzie przez 20 lat w trumnach i łyzkach 250W swiecily lrfy 700W
latarnik napisał(a):700W na 250W to już naprawdę konkretne przeciążenieCiekawe o ile % był przekroczony prąd na dławiku ponad wartość nominalną.
Z drugiej strony, lampy rtęciowe w tym układzie pewnie będą zużywać się bardzo wolno.
Są gdzieś zdjęcia tych cudów? Bo jakoś ciężko sobie wyobrazić, że tak wielka lampa zmieściłaby się w stosunkowo małej łyżce czy trumnie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości