Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pare pytań do profesionalistów

Postprzez amisiek » 16 kwietnia 2011, 22:52

OK, rozumiem duże moce, to zupełnie inna bajka, ale przy tym obciążeniu ten problem występować nie powinien, przynajmniej tak twierdzi Osram w dokumentacji do swoich stateczników świetlówkowych. Z kolei Philips przy statecznikach do sody 600W w ogóle się tym nie przejmuje. Dlaczego? Nie wiem.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez IndustrialStalker » 23 kwietnia 2011, 14:34

Nie mam w zwyczaju pisać pod każdą odpowiedzią "dzięki" zwłaszcza jeśli nie mam nic do dodania bo uważam że takie posty nic nie wnoszą i tylko nabijają licznik... Ale OCZYWIŚCIE JESTEM WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE komentarze i próby odpowiedzi na moje pytania.
Tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy :)

Jaka wartość kondensatora do przesunięcia fazy na rurze 36W(w oprawie 2x36) w celu eliminacji efektu stroboskopowego? Nie ma przeszkód żeby zastosować elektrolit z dowolnego źródła jeżeli wartość będzie się zgadzać? Dodam, że poświęciłem trochę czasu żeby samodzielnie odszukać tą informację, niestety bez zadowalających rezultatów.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez OUKS340 » 23 kwietnia 2011, 23:50

W żadnym razie nie stosuj kondensatora elektrolitycznego :!: :!: :!: nie są one przeznaczone do prądu zmiennego i po jego podłączeniu będziesz miał wielkie Bum :!:
Do pracy w oprawach świetlówkowych starego typu były stosowane kondensatory olejowe, w nowych są z izolacją suchą (najczęściej styrofleksowe). Na stateczniku często jest podane jaki kondensator powinno dać się w szereg do przesunięcia fazowego. W starszych typach stateczników produkcji ELGO był to 3,7uF, w nowych podobnie 3,7-4,2uF. Z takimi wartościami się spotkałem :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez bartek380V » 24 kwietnia 2011, 11:34

Pisze tam jeszcze o napieciu -z regoly ponad 400 V to bardzo wazne ,ja juz sie przekonalem :evil: :evil: :evil:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Jorgus » 11 maja 2011, 05:49

co to takiego "stacja TRGV" :?: :?: :?:
Jorgus

Zdjęcia: 0

ORZ 4 CZY JEST Z AZBESTU ?!

Postprzez dominik93 » 14 maja 2011, 10:08

Urwałem wczoraj sobie lampe ORZ 4 z fabryki w kożuchowie.Na początku zdziwilem sie że lampa kest tak jakby z włókien jak niektóre łodzie czy pontony.W domu mama nastraszyła mnie że może to być azbest....Czy jest to azbest czy cos nieszkodliwego? Pozdrawiam i prosze o rade.
dominik93

Re: ORZ 4 CZY JEST Z AZBESTU ?!

Postprzez Mannerheim » 14 maja 2011, 10:21

To nie azbest, oprawa jest wykonana z laminatów poliestrowych.
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Jak głęboko jest zakopane "Szczudło"??

Postprzez Jorgus » 14 maja 2011, 11:08

Witam.
W zeszłą niedzielę dość blisko domu mojej babci,a dokładnie to w lesie napotkałem na takie oto "szczudło"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bardzo mnie ono zdziwiło,bo pobliskie domy zostały rozebrane jakieś 6 lat temu.Miałem już pewne domysły co do właściciela,tak jak się spodziewałem,właścicielem jest pobliska kopalnia.Rozmawiałem o tym "szczudle"z głównym elektrykiem kopalni,zostałem z lekka wyśmiany,jednak pan był dość miły,bo powiedział,że mam to sobie zabrać "na siódme przykazanie".Powiedział też,że w najbliższym czasie(może rok,a może i dwa-nie potrafił dokładnie określić)ten teren ma zostać zasypany kamieniem.Jakoś szkoda mi się zrobiło... .Pogadałem z pewnym elektrykiem...,niestety sam dokładnie nie wie,jak głęboko jest to zakopane,ale mówił ,że może być ok.1.5m.Przy okazji dostałem od niego objemy do zamocowania drewnianego słupa-ponoć pasują...
Obrazek
Obrazek
...oraz wiaderko z zaciskami do linii Nn :mrgreen:
Obrazek

Tak sobie myślę...że jak będę kiedyś "na swoim"to oczywiste,że "posadził"bym sobie taką klasyczną latarenkę :D .To szczudełko dodało by temu uroku :D .Jenak ciągle zastanawiam się,jak to jest głęboko w ziemi.Jeśli jest to ok.1.5m,to nie ma sensu "wiosłować" łopatą.Myślałem też,że dał bym koledze,co jeździ ładowarką czołową flaszkę,jednak mam obawy,że zbyt duża siła przy "wyrywaniu"i...po wszystkim :cry:

A i jeszcze,jak to się poprawnie nazywa??bo my mówimy na to Szczudło ;)

Mam nadzieję,że dostanę jakąś odpowiedź :)
Jorgus

Re: ORZ 4 CZY JEST Z AZBESTU ?!

Postprzez Beton » 14 maja 2011, 12:18

To nie azbest, a nawet jeśli by był, to jest szkodliwy tylko jak się go kruszy i pyli.

Niezła zdobycz, zaprezentuj sprzęt 8-)
Beton

Re: Jak głęboko jest zakopane "Szczudło"??

Postprzez bartek380V » 14 maja 2011, 14:16

Okolo 1,2 do 1,5 m ,widzialem kiedys wyciagniete i tak wzrokowo to o ceniam .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic