"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez DocBrown » 16 września 2010, 19:55

Dziś przedstawie wam kolejne fotki z serii polskie prowizornice :twisted: (Prowizornica to po prostu piwnica z prowizornią :mrgreen: )
Tym razem odwiedziłem piwnicę w pewnym domu, na samym początku rzuca się w oczy brak jakiegokolwiek włącznika, oraz jakiejkolwiek oprawy która oświetlałaby schody którymi do tej piwnicy się schodzi :roll:

Obrazek

Idziemy dalej :) Czerwoną strzałką zaznaczyłem gdzie znajduje się włącznik uruchamiający oświetlenie pierwszego pomieszczenia piwnicznego

Obrazek

Teraz zbliżenie na sam włącznik. Jak widać hermetyczny, natynkowy, obrotowy zabytek, dochodzi do niego aluminiowy przewód typu YADYp 3x1,5mm oraz YDYp 2x,15mm to co rzuca się w oczy to profesjonalne zamocowanie przewodu YDYp oraz niechlujnie obdarta izolacja :twisted:

Obrazek

Idźmy więc troche dalej :) Jak widać przewód YDYp nie jest w ogóle zamocowany :mrgreen:
Wisi sobie luźno, widać że ktoś kto to instalował zrobił to zupełnie byle jak :roll:

Obrazek

Pójdźmy więc dalej :) Jeśli stojąc przed wspomnianym wyżej włącznikiem obrócimy się w prawo to zobaczymy oprawę jaką oświetlone jest to pomieszczenie :mrgreen: Z pewnością posiada ona odpowiednie IP oraz spełnia inne wymagania jakie stawia się osprzętowi stosowanemu w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności :twisted:

Obrazek

Na zdjęciu obejmującym nieco szerszy plan widać jak elegancko przewód zasilający wspomnianą oprawę jest zamocowany :mrgreen:

Obrazek

Dalej, nad regałem z różnymi smakołykami ;) idzie wspomniany już YADYp 3x1,5 ...

Obrazek

Skręcamy w prawo i co widzimy ? YADYp wchodzi do puszki rozgałęźnej, sama puszka również jest godna uwagi :mrgreen: Strzałkami zaznaczyłem dwie ciekawostki :) Pierwsza z nich to przewód który zasila tą całą instalacje :twisted: a druga to sposób mocowania przewodu YADYp tuż przed wejściem do puszki :mrgreen:

Obrazek

I zbliżenie na puszkę :) Stara, solidna bakielitowa puszka hermetyczna, nie rozumiem jednak dlaczego twórca tej instalacji skręcił ją tylko 2ma śrubami i na dodatek wyjątkowo niestarannie przymocował :roll:

Obrazek

I jeszcze zasilający całą tą piwniczną instalacje przewód widziany z bliska :mrgreen:

Obrazek

To nie koniec atrakcji mam więcej fot, kto chce je zobaczyć ? :mrgreen:
DocBrown

Postprzez leon0785 » 16 września 2010, 20:14

Mmmm lubię takie klimaty fajna piwnica dobrze zaopatrzona te marynowane grzybki narobiły mi smaka :mrgreen:
Zakąska jest teraz potrzeba tylko jakąś flaszke i zabawa w pełni :mrgreen:
leon0785

Postprzez kapiwit » 16 września 2010, 20:15

To nie koniec atrakcji mam więcej fot, kto chce je zobaczyć ? :mrgreen:

Co za pytanie :D :mrgreen: :) ;)
kapiwit

Postprzez DocBrown » 16 września 2010, 20:17

leon0785 napisał(a):Mmmm lubię takie klimaty fajna piwnica dobrze zaopatrzona te marynowane grzybki narobiły mi smaka :mrgreen:

Klimat byłby super, gdyby nie to, że ta instalacja straszy :mrgreen: Prawie jak u Whitesa :lol:
DocBrown

Postprzez Michal » 16 września 2010, 20:20

leon0785 napisał(a):Mmmm lubię takie klimaty fajna piwnica dobrze zaopatrzona te marynowane grzybki narobiły mi smaka :mrgreen:

Nie wiem co Doc chce od tej instalacji,gada jak rzeczoznawca SEPu.Mi również najbardziej podobają się grzybki i inne babcine zaprawy :mrgreen:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez leon0785 » 16 września 2010, 20:22

DocBrown napisał(a):

Klimat byłby super, gdyby nie to, że ta instalacja straszy :mrgreen: Prawie jak u Whitesa :lol:

Doc walić te przewody zobacz ile tam jest marynowanych grzybków uwielbiam grzybki są idealne do wódeczki :mrgreen:
Mam nadzieje, że wziołeś jeden słoik :twisted:
leon0785

Postprzez DocBrown » 16 września 2010, 20:34

No to tak jak wspominałem wcześniej najlepsze zostawiłem na koniec :twisted:

Od puszki rozgałęźnej odchodzi dwużyłowy taśmowy przewód linka, wyraźnie widać że idzie do drugiego pomieszczenia :)

Obrazek

W pewnym momencie na tym przewodzie natrafiamy na włącznik

Obrazek

Który uruchamia kolejną ciekawą oprawę :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Sposób jej montażu również powala na kolana :lol:

Obrazek

Wystraszony kolejną partacką prowizorką wróciłem do pierwszego pomieszczenia z nadzieją szukając jakiegokolwiek porządnego fragmentu tej instalacji. Pełen nadziei otworzyłem puszkę rozgałęźną i na początku miłe zaskoczenie :mrgreen: Nie znalazłem tam ani jednej raupy, niestety znalazły sie inne ciekawostki. Zostały one zaznaczone strzałkami. Jak widać końcówki przewodu linkowego który zasilał bojler 2kW są porozcapierzane i na dodatek zoksydowane, dodatkowo przewód ten dość znacznie się nagrzewał podczas pracy bojlera :twisted:
Ciekawy jest również sposób podłączenia aluminiaka, jak widać jest przytknięty, nie przykręcony, niech was nie zmyli to co widać na foto, przewód ten był luźny :twisted:
Ciekaw jestem również komu przeszkadzał aluminiowy przewód N, ale najwyraźniej musiał bardzo przeszkadzać, skoro został odłączony i odsunięty od zacisków :roll:

Obrazek

I na końcu mrożący krew w żyłach widok :twisted: Oplot przewodu zasilającego jest pod napięciem !! Tam było względem przewodu N prawie 200V :o :!: Z tego powodu ściana obok tej puszki "kopała" i po dotknięciu do niej wskaźnikiem również wskazywał on obecność napięcia :roll:

Obrazek

Na pocieszenie dodam, że ta instalacja dziś przeszła do historii :) Jutro zrobie tam nową :)
DocBrown

Postprzez Michal » 16 września 2010, 20:40

Tylko uważaj na te grzybki,żebyś czasem nic nie stłukł ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez kapiwit » 16 września 2010, 20:41

DocBrown napisał(a):No to tak jak wspominałem wcześniej najlepsze zostawiłem na koniec :twisted:
Od puszki rozgałęźnej odchodzi dwużyłowy taśmowy przewód linka, wyraźnie widać że idzie do drugiego pomieszczenia :)

A na 6 fotce spaghetti bolonese :D :)
kapiwit

Postprzez DocBrown » 16 września 2010, 20:44

Michał, już dziś dwa słoiki spadły przy wyrywaniu YADYpa ze ściany :twisted: :lol:
Jeśli babcia nie usunie tego do jutrzejszych prac, to pewno straty wzrosną :mrgreen:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic