Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie się swoim sprzętem unitra

Postprzez Beton » 11 czerwca 2011, 12:03

MRP - WS 442 jest dwa razy mocniejszy od toski, to jest różnica. Cieszyn - zagrać zagra, ale nie będzie to to, co być powinno. Wzmacniacz powinien być dopasowany mocowo do kolumn, ewentualnie minimalnie słabszy od nich, nawet dwukrotnie, ale nie tak, że kolumna ma 100w więcej niż wzmacniacz. To bez sensu. Kupuje się wtedy kolumnę, której potencjału się nie wykorzysta. Po co w domu wielkie dudniąco-świszczące altusy? To zestaw o bardzo dużej efektywności, i o kiepskim brzmieniu, nie nadającym się do domu. Przerabiałem już to. Do toski podpasują zg-30c i pochodne. Jeśli miałbym porównać, to tak jak instalacja w domu łyżki i wkręcenie do niej kompakta :lol:
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 11 czerwca 2011, 13:19

Beton coś mieszasz. Jeśli altusy mają jak mówisz sporą efektywność, to bez problemu zagrają ze słabszym wzmacniaczem. Nie oszukujmy się, to słuchania muzyki z sensownym poziomem głośności nie potrzeba wzmacniacza 2x 200W. Wystarczy bez problemu 2x 20W.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Beton » 11 czerwca 2011, 14:09

Owszem, mają wysoką efektywność, ale słabe brzmienie. Były/są przeznaczone do nagłaśniania małych imprez itd, gdzie liczy się efektywność zestawu, a nie jakość brzmienia, a, że na rynku nie było nic innego ludzie kupowali je do mieszkań. W tej chwili można kupić dowolny zestaw tonsila, np. mildton i pochodne, po co się pchać w gigantyczne altusy do tego podłączając je do małej toski? :lol: Kupi kolumny z krzyczącą tubą i 30-cm głośnikiem basowym, którego tosca nie dość, że nie rozbuja, to nie ma szans się popisać w mieszkaniu :roll: Do mieszkania bez problemu wystarczy na co dzień 15-30 wat, ale podłączone z sensem do przystosowanych do danego wzmacniacza kolumn.

Przerabiałem altusy u siebie i wiem, jak brzmią. A te z linka, to jakaś tragedia, membrana wygląda na chińską.
Beton

Postprzez dawidizolator » 11 czerwca 2011, 16:29

Beton napisał(a):Owszem, mają wysoką efektywność, ale słabe brzmienie. Były/są przeznaczone do nagłaśniania małych imprez itd, gdzie liczy się efektywność zestawu, a nie jakość brzmienia, a, że na rynku nie było nic innego ludzie kupowali je do mieszkań. W tej chwili można kupić dowolny zestaw tonsila, np. mildton i pochodne, po co się pchać w gigantyczne altusy do tego podłączając je do małej toski? :lol: Kupi kolumny z krzyczącą tubą i 30-cm głośnikiem basowym, którego tosca nie dość, że nie rozbuja, to nie ma szans się popisać w mieszkaniu :roll: Do mieszkania bez problemu wystarczy na co dzień 15-30 wat, ale podłączone z sensem do przystosowanych do danego wzmacniacza kolumn.

Przerabiałem altusy u siebie i wiem, jak brzmią. A te z linka, to jakaś tragedia, membrana wygląda na chińską.

Z tym 15-30 to trochę przegiąłeś :) bo ja ma 2 kolumny estradowe Cat Audio Equipment Hi-Fi o mocy 350W przy 8Ohm i jeszcze mi mało i do tego sub 500W :twisted:
Kolekcjoner izolatorów i lamp :)
GG: 227575
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Zdjęcia: 577

Postprzez Beton » 11 czerwca 2011, 19:52

Dawid, nie rozśmieszaj mnie, poczytaj trochę w internecie na ten temat ;) Wiesz co to jest 500W?

PS.Moje kolumienki w maluchu też miały napisane 1000Watt ;)
Beton

Postprzez dawidizolator » 11 czerwca 2011, 19:54

no ja wiem, wiem doskonale, to są tzw.chińskie oznaczenia, albo moc PMPO, on ma 150W w RMS przy 4 Ohm, a głośnik jest średnicy 25cm więc sądzę że te 150W ma, ale mi chodzi ze ma napis PEAK (moc szczytowa) 500W. :)
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Postprzez Beton » 11 czerwca 2011, 19:55

Ufaj chińskim oznaczeniom, dobrze by było jakby on miał 30 wat :lol:

Obrazek

Tak naprawdę 30 wat do domu to sporo i wystarczy, żeby nagłośnić imprezę bez problemu. Altusami można już burzyć ściany.
Beton

Postprzez dawidizolator » 11 czerwca 2011, 19:58

wiem, masz rację, skoro buja się na x-max przy tym wzmaku 30W to z 50W może mieć co nie?
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Postprzez cieszyn » 11 czerwca 2011, 20:24

Beton - nie wiemy (nobody knows), czy to zdjęcie jest prawdziwe, czy ktoś specjalnie nie spreparował tego czarnego konda tak, żeby było widać, że to fałszywka. Coś nie chce mi się w to wierzyc, to przecież na produkcji masowej (a tak to chyba robią Kitajce) to kłopot, przecież lepiej robić normalnego konda 6800uF/50V tylko niedokładnie tyle, niż ładować do niego coś innego. Nie mówię, że tak nie było, bo po Chińczykach to się wszystkiego można spodziewać :lol:

PS - Dawid, ten wzmacniacz
- Unitra Amator 2
to nie było czasem radio? może pomyliłeś nazwy?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez dawidizolator » 11 czerwca 2011, 20:52

to był amplituner, ale zaliczyłem go do spisu wzmacniaczy nie radii, bo z niego korzystam jako wzmacniacza :)
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic