Mam pytanie do fanów astronomii - bo wiem, że nawet tutaj tacy są, jak np.
Elek Czy
Jacekk.
Przymierzam się do kupna mojego pierwszego teleskopu. Mój limit cenowy wynosi do 1000zł. Jaki wybrać typ? Bo wiem, że są teleskopy soczewkowe i teleskopy zwierciadlane. Z tego co wiem, o wiele lepszy obraz nocnego nieba można zobaczyć w teleskopie zwierciadlanym, niż w soczewkowym. To chyba tak jak z aparatami fotograficznymi - mówi się, że nawet najgorsza lustrzanka robi lepsze zdjęcia od najlepszego kompakta. Czy o teleskopach też można tak powiedzieć, że nawet najgorszy teleskop zwierciadlany pokaże więcej i bardziej szczegółowo od najlepszego teleskopu soczewkowego?
Zamierzam przez teleskop obserwować:
- wszystkie planety Układu Słonecznego
- krajobrazy i obiekty naziemne, najlepiej w porze nocnej
- w miarę możliwości chciałbym robić fajne zdjęcia planetom, jak np. Mars, Jowisz, Saturn, a może nawet Uran? Choć on już jest zbyt daleko
Obserwacje galaktyk i mgławic zostawiłbym na dalszy plan.
No i kolejne pytanie. Z jakiej firmy oraz z jakiego sklepu internetowego kupić taki sprzęt? Czy sklep DeltaOptical ma dobrej firmy teleskopy? Można je tutaj zobaczyć -
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=6473346Mam nadzieję, że ten mój post będzie choć trochę zgodny z tematem.
Bo niby też mi tutaj chodzi o obserwacje czy robienie zdjęć nocnego nieba