Także już za naszego życia nastąpi koniec lamp wyładowczych.
qba napisał(a): Oświetlenie prywatnych domów ma praktycznie żaden wpływ na światowe zużycie energii, a w wszystko zależy od metod wytwarzania energii, a nie samych źródeł światła.
A co z kompaktami niezintegrowanymi ?OUKS340 napisał(a):Miałem dzisiaj okazję spotkać się z przedstawicielem firmy OSRAM - LEDVANCE. Dowiedziałem się, że od 1 września 2023 wejdzie zakaz produkcji świetlówek T8 o mocach 18, 36, i 58W. T5 mają być produkowane jeszcze dwa lata od wyżej wymienionej daty. Razem ze świetlówkami T5 ma zostać też zakończona produkcja wysokoprężnych lamp sodowych oraz tych metalohalogenów, które jeszcze się obecnie produkuje.
mateusz napisał(a):No cóż, to raczej do przewidzenia, ceny energii rosną, ocieplenie klimatu przyspiesza. Tylko jak tu się pasjonować oświetleniem skoro nic innego jak LED nie będzie można pewnie już za jakiś czas stosować![]()
Farel03 napisał(a):A co z kompaktami niezintegrowanymi ?OUKS340 napisał(a):Miałem dzisiaj okazję spotkać się z przedstawicielem firmy OSRAM - LEDVANCE. Dowiedziałem się, że od 1 września 2023 wejdzie zakaz produkcji świetlówek T8 o mocach 18, 36, i 58W. T5 mają być produkowane jeszcze dwa lata od wyżej wymienionej daty. Razem ze świetlówkami T5 ma zostać też zakończona produkcja wysokoprężnych lamp sodowych oraz tych metalohalogenów, które jeszcze się obecnie produkuje.
No i mowa o zakazie produkcji, a z tego co wiem wszystkie świetlówki Osrama produkowane są aktualnie w Chinach. Czy dotyczy to również zakazu sprzedaży ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości