Stare konsole do gier, pierwsze komputery

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Stare konsole do gier, pierwsze komputery

Postprzez lampawls » 27 lutego 2009, 16:35

Pegasus to jest oryginał

NIE Było Czegoś Takiego JAK ORYGINALNY Pegasus :evil: Pegasus to klon NESa :!:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Edziu » 27 lutego 2009, 18:31

lampawls 27 lutego 2009, 17:35

Pegasus to jest oryginał

NIE Było Czegoś Takiego JAK ORYGINALNY Pegasus Pegasus to klon NESa

Tak ale w tamtym "pegazusie" IQ502 była inna elektronika, niz w tych nowszych, i nie spotkałem sie z uszkodzeniem tej konsolki, na poziomie procesora.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez lampawls » 27 lutego 2009, 18:45

No inna była bo nie oszczędzali na materiale tak jak dzisiaj :twisted:
lampawls

Postprzez andrzejlisek » 28 lutego 2009, 16:38

Ciekawe, czy pistolet świetlny w konsolach (nie tylko NES/Pegasus) działa na LCD, czy na plazmie, czy może na nowych telewizorach wcale? Wydawalo mi się, że produkcję konsol kompatybilnych z Pegasusem już dawno zakończono.

Prgasus to tak naprawdę kopia konsoli Famicom, która byla opracowana w Japoni, a konsola NES (sprzedawana w USA) jest zgodna z Famicomem, ale ma inne kartridże, to znaczy, że gry do NESa nie pasują do Famicomu i odwrotnie, ale jak się zbuduje odpowiednią przejściówkę, to nie ma problemu.

Nigdy nie słyszałem, żeby psuł się procesor w telewizorach od Pegasusa. Jednak zauważyłem drobne odstępstwo w sygnale video z konsoli. Normalnie zawiera 625 linii, a z mojego Pegasusa jest 624 linii. Dla telewizora kineskopowego to żadna różnica, zniesie jeszcze większe odchyłki w tej sprawie, ale utrudnia poprawne nagrywanie przez wejście video. Być może przez to, albo z innego powodu, kiedyś próbowałem nagrać obraz z Pegasusa na kasetę VHS, zauważyłem taką różnicę, że podczas przewijania kasety, jak jest nagrany obraz z konsoli, to traci kolory, a jak jakikolwiek inny obraz, to zachowuje kolory podczas przewijania.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez lampawls » 28 lutego 2009, 21:07

Było Mario Bros na commodore ??

PS.można kupić gdzieś złącze do commodore,które chodzi przez AV ? Bo mi się kabel od anteny zwalił :evil: :evil:
lampawls

Postprzez Edziu » 28 lutego 2009, 21:11

Doc mi coś takiego podeslał, z czego widziałem musisz podłączyć Din5 do gniazda video w comodorku, ale z czego widziałem osobno jest sygnał chrominancji i luminancji, czyli do S Video trzeba by podłączyć, albo samą luminancję do componentu ale obraz będzie wtedy czarno biały
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez lampawls » 28 lutego 2009, 21:19

Edziu napisał(a):Doc mi coś takiego podeslał, z czego widziałem musisz podłączyć Din5 do gniazda video w comodorku, ale z czego widziałem osobno jest sygnał chrominancji i luminancji, czyli do S Video trzeba by podłączyć, albo samą luminancję do componentu ale obraz będzie wtedy czarno biały

Ale jak dobrze podłączę,to obraz będzie jakościowo lepszy niż ten z anteny??????
A gdzie można dostać wtyczkę Din 5
lampawls

Postprzez Edziu » 28 lutego 2009, 21:30

z pewnością będzie lepszy, ale wlaśnie tam nie widziałem, na które piny są podawane sygnały, 2 to na pewno masa, a pozostałe trzeba by sprawdzić, podłączając np. kabelek wizji na pozostałe i sprawdzać czy jest obraz i analogicznie dźwięk.
Edziu

Postprzez andrzejlisek » 28 lutego 2009, 21:38

Edziu napisał(a):z pewnością będzie lepszy, ale wlaśnie tam nie widziałem, na które piny są podawane sygnały, 2 to na pewno masa, a pozostałe trzeba by sprawdzić, podłączając np. kabelek wizji na pozostałe i sprawdzać czy jest obraz i analogicznie dźwięk.

W takim razie proponuję najpierw poszukać dźwięku przez podłączanie słuchawek, potem luminanji (do wejścia luminancji w SVideo telewizora), jak zdajdziesz, to dostaniesz czarno-biały obraz, a przy podłączonej luminancji poszukasz chrominancji. Jak znajdziesz właściwy pin, to pojawi się kolor.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez lampawls » 2 marca 2009, 17:16

Mam złą wiadomość:w moim Commodore padł modulator TV :( :( :( :( :( :( :cry: :cry: :cry: :cry: :x :x :evil: :evil: muszę teraz szukać wtyczki Din 5
lampawls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic