"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez ousd » 17 lutego 2013, 10:11

Nie wiem tylko po co nadal masz taki złom w piwnicy. U mnie wszystkie kanałówki z hukiem wyleciały i zawisły oprawy hermetyczne Kanluxa 1x18w, które są bardzo dobre i szczelne, wbrew powszechnym przesądom. Najstarsza ma 3 lata i nie ma w niej najmniejszego pyłka :) .
ousd

Postprzez lumix26 » 17 lutego 2013, 11:21

Bardzo dobrze zrobiłeś ousd
Jak widzę taką prowizorkę to zaraz wyrzucam oprawę niezależnie czy jest to u mnie w domu czym bym mieszkał w bloku - ta kanałówka powinna wylądować w koszu i dać lepszą oprawę
hermetyczną z właściwym źródełkiem - nie jakieś tam połączenie przez kostkę bo nie ma oprawki
Bezpieczeństwo i zdrowie jest najważniejsze :!:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez JeD » 17 lutego 2013, 11:28

Ja tam jestem na etapie wywalania plafonier :P, kanałówki dawno wyleciały :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez ousd » 17 lutego 2013, 21:20

Do plafonier z kwadratowym kloszem mam sentyment, u mnie wisi jedna nowa z kompaktem Osram 23w i jest jasno nawet :) , bo tam nie montowałbym nic na świetlówki, bo to taka malutka klatka schodowa. Plafonier z okrągłym kloszem nie lubię, wyglądają jak ufo :roll:
Gdyby nie rodzice to byłby tam plafonier na świetlówki niezintegrowane :P
ousd

Postprzez FOX » 17 lutego 2013, 22:21

Jak dla mnie moda związana z usuwaniem wszystkich możliwych opraw żarowych całkowicie mija się z celem :roll:
Są pomieszczenia gdzie wspomniana kanałówka czy plafon sprawdzi się lepiej niż świetlówka może to być przykładowo korytarz na którym światło zapala się dosłownie na kilka sekund by przejść a następnie łącznikiem schodowym wyłączyć na końcu . Świetlówka nawet nie zdąży się rozświetlić a częstotliwość włączeń tylko negatywnie wpłynie na jej żywotność.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 18 lutego 2013, 19:34

ousd napisał(a):Do plafonier z kwadratowym kloszem mam sentyment, u mnie wisi jedna nowa z kompaktem Osram 23w i jest jasno nawet :) , bo tam nie montowałbym nic na świetlówki, bo to taka malutka klatka schodowa. Plafonier z okrągłym kloszem nie lubię, wyglądają jak ufo :roll:

A moja matka nie lubiła właśnie tych z kwadratowym i w domu miałem tylko okrągłe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez ousd » 18 lutego 2013, 20:54

qba napisał(a):
ousd napisał(a):Do plafonier z kwadratowym kloszem mam sentyment, u mnie wisi jedna nowa z kompaktem Osram 23w i jest jasno nawet :) , bo tam nie montowałbym nic na świetlówki, bo to taka malutka klatka schodowa. Plafonier z okrągłym kloszem nie lubię, wyglądają jak ufo :roll:

A moja matka nie lubiła właśnie tych z kwadratowym i w domu miałem tylko okrągłe.

Cóż, ludzie mają różny gust :)
ousd

Postprzez mosfetkiler » 19 lutego 2013, 13:01

Tutaj też jest trochę fotek, nie tylko z Polski...
http://www.uryna.net/?page=1
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez Elektroservice » 18 maja 2013, 21:08

Obrazek :lol:

Ten nieczynny zawór był totalnie zagipsowany razem z widocznymi kikutami rur powstałymi po zlikwidowaniu grzejnika :mrgreen: Dolny kikut wystawał ze ściany na około 1,5cm górny był całkowicie schowany. Z początku myślałem że to jest hak od grzejnika i zostałem poproszony o odkucie tego naokoło i okazało się, że to kikut od rury a powyżej jest jeszcze trochę rury, ten nieczynny zawór i drugi kikut, obydwa zaślepione poprzez wbicie na siłę kawałka stalowego pręta owiniętego pakułami !
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez famabud » 7 lipca 2013, 17:23

Rura osłonowa Arot bezmyślnie wsadzone w szafkę rozdzielczą

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic