Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez lumix26 » 11 maja 2012, 22:08

Witam
Mam pytanie
41321
Na górnej fotce miałem taki układ połączeń - do tego gniazdka była podłączona pralka rzecz w tym ze gniazdko się nagrzewało powodując brązowe zabarwienie w okolicy fazy oraz nagrzewanie się wtyczki

41322
Zrobiłem teraz tak że zamieniłem miejscami fazę i neutralny i problem zniknął. Zrobiłem też tak w innych pomieszczeniach mojego domu
Czy jest ustalone że faza jest po lewej a neutralny po prawej :?:Jeżeli nie to w czym jest problem tego nagrzewania
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez litak1 » 11 maja 2012, 22:23

lumix26 napisał(a):Witam
Mam pytanie
Na górnej fotce miałem taki układ połączeń - do tego gniazdka była podłączona pralka rzecz w tym ze gniazdko się nagrzewało powodując brązowe zabarwienie w okolicy fazy oraz nagrzewanie się wtyczki

Zrobiłem teraz tak że zamieniłem miejscami fazę i neutralny i problem zniknął. Zrobiłem też tak w innych pomieszczeniach mojego domu
Czy jest ustalone że faza jest po lewej a neutralny po prawej :?:Jeżeli nie to w czym jest problem tego nagrzewania

Kolego bardzo prosta jest odpowiedź na to pytanie nagrzewanie nie zależy od stron fazy i zera, tylko od dokręcenia przewodu w gnieździe ewentualnie słabym styku wtyczka- gniazdo z powodu zużycia elementu sprężynowego dociskającego zestyk z bolcem wtyczki, u ciebie musiało to być słabe dokręcenie, bo po zamianie czyli ponownym dokręceniu śruby problem ustał , więc wystarczyło by tylko dokręcić. Strony fazy i zera nie są na sztywno ustalone, chyba że producent jakiegoś urządzenia tego wymaga, ale nie jest to bynajmniej powodem nadmiernego nagrzewania się połączenia wtyk - gniazdo
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez lumix26 » 11 maja 2012, 22:25

Właśnie ze problem był nawet po wymianie nowego gniazdka + wtyczki.Po odwróceniu kolejności jest spokój- wiem że to trochę idiotyczne przecież jest zmienne napięcie
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Postprzez FOX » 11 maja 2012, 22:37

Przyjętą zasadą jest umieszczenie przewodu fazowego po lewej stronie. Niektóre urządzenia w instrukcji wymagają by przewód był po tej stronie, natomiast w tym przypadku nie powinno mieć to wpływu na przegrzewanie się gniazda. Inną ważną rzeczą jest dokręcenie styków w gnieździe, jeżeli to jest aluminium nie mogą być zaśniedziałe oraz ważny jest również przekrój przewodu i to czy obwód w tym miejscu nie jest dodatkowo obciążany jakimiś urządzeniami
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 11 maja 2012, 22:44

lumix26 napisał(a):Właśnie ze problem był nawet po wymianie nowego gniazdka + wtyczki.Po odwróceniu kolejności jest spokój- wiem że to trochę idiotyczne przecież jest zmienne napięcie

Kolego to nie jest idiotyczne ;) raczej niewytłumaczalne , chyba że masz uszkodzoną pralkę i brak różnicówki wtedy jest to możliwe gdyż część prądu (z jakiegoś upływu do masy bąż przebicia ) idzie przez przewód PE, wtedy jest duży prąd na fazie i może ją przypalić a rozłożony na zero i PE przez co te styki się nie wypalają i ogólnie ten prąd jest większy wtedy niż w czasie normalnej pracy pralki , w przypadku wyłącznika różnicowo-prądowego taki uszkodzony obwód byłby natychmiast odłączony. Gdy wtedy zamienisz N z L przebicie może być dalej do masy ale przewodu N więc może nie pojawić się większy prąd To jest raczej jedyna ewentualność i jest małe prawdopodobieństwo że tak się stało, więc myślę że to jest tym dokręceniem
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez lumix26 » 12 maja 2012, 07:47

FOX napisał(a): jeżeli to jest aluminium nie mogą być zaśniedziałe oraz ważny jest również przekrój przewodu i to czy obwód w tym miejscu nie jest dodatkowo obciążany jakimiś urządzeniami

Przewód jest miedziany o odpowiedniej grubości - i dalej nie jest nic już żadnym odbiornikiem obciążony

litak1 napisał(a):więc myślę że to jest tym dokręceniem

Pewnie jest jak piszesz wystarczy min.luzu podczas częstego korzystania gniazdka i później są efekty.
Najważniejsze że nie ma problemów już z tym i jeszcze raz dziękuję za info ;)
lumix26

Postprzez Jorgus » 12 maja 2012, 13:57

...to chyba z tego powodu w szwecji pralki muszą być podpięte bezpośrednio do puszki rozgałęźnej :? (pewność styku)
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez lampawls » 22 maja 2012, 19:34

Może mi ktoś wyjaśnić,jak czytać symbol na kondensatorze,np.16uF 450v :?: bo nie za bardzo wiem jak to czytać,a potrzebny mi taki kondensator do silnika pochodzącego z pralki Polar PDG 585 ;)[jest to silnik indukcyjny]
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Marek140 » 22 maja 2012, 19:36

lampawls napisał(a):uF[jest to silnik indukcyjny]

Mikrofarad,mikrofarada itp ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez lampawls » 7 czerwca 2012, 19:33

Witam,mam takie pytanie:Czy mógłby mi ktoś powiedzieć,czy silnik indukcyjny[pochodzący z pralki automatycznej Polar PDG 585]jest przystosowany do pracy ciągłej ?? Pytam,ponieważ na tabliczce znamionowej silnika nic nie jest napisane,a nie wiem,czy będę go mógł użyć do nowego projektu.
PS.byłbym wdzięczny,jakby ktoś mi pomógł rozwiązać problem sterowania silnika[w tym sensie,że chciałbym,żeby działał na obrotach lewych,prawych i wirowaniu],a cały kłopot jest w tym,jak to podłączyć,bo mam 3 rodzaje obrotów,a tylko jeden kondensator. :)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic