DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez famabud » 23 listopada 2013, 19:28

Ta 4W nad lustrem to chyba szału nie robi.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 19:32

pewnie,że nie, ona ma tylko za zadanie dawać małe świetełko ,jak jest ciemno
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez slaweklampy » 23 listopada 2013, 19:37

Witam

Moim zdaniem lepiej by było zastosować świetlówkę typu PL-S.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 19:40

owszem,można by 5 lub 7 watt PL-S tam zamontować .ale ta w zupełności wystarcza, to pełni tylko funkcję oświetlenia "przeszkodowego",żeby po ciemku nie wejść np. do kibla przez zamknięte drzwi :)
toomm40

Postprzez Elektroservice » 23 listopada 2013, 20:09

Źle nie wygląda ta przeróbka - fakt że przewody można by nieco estetyczniej poprowadzić ale to jest drobiazg :) Grunt że dałeś normalne przewody przystosowane do pracy z napięciem sieci a nie przewody telefonowe :lol:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 20:14

przewodów w niektórych miejscach wogóle nie ma jak poprowadzić, bo oprawka świetlówki dotyka dławika, więc musiałem zostawić kawałek kabelka i go zawinąć w świński ogonek,bo inaczej bym nie połączył .poza tym przez klosz nie widać , więc estetyka nie miała tu znaczenia ;) przewodów telefonicznych chyba nawet nie mam w domu ,mam za to lampki telefoniczne LS-13 czy jakoś tak ...
toomm40

Postprzez famabud » 23 listopada 2013, 21:06

toomm40 napisał(a):pewnie,że nie, ona ma tylko za zadanie dawać małe świetełko ,jak jest ciemno

Aha no to ok. :) I ja chętnie bym przerobił oprawę na żarówki 2x 40W u mnie w łazience na PL-ki gdybym miał lepsze zdolności manualne i jakieś doświadczenie..
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 23 listopada 2013, 21:18

Elektroservice napisał(a):Źle nie wygląda ta przeróbka - fakt że przewody można by nieco estetyczniej poprowadzić ale to jest drobiazg :) Grunt że dałeś normalne przewody przystosowane do pracy z napięciem sieci a nie przewody telefonowe :lol:

Widzę, że elektroserwis jak zawsze dowciapny :P Fajnie to wygląda, dobrze pasuje tam ten mały dławik 4-8w, bo te produkcji Elgo to by się tam nie zmieściły ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 21:30

famabud napisał(a):
toomm40 napisał(a):pewnie,że nie, ona ma tylko za zadanie dawać małe świetełko ,jak jest ciemno

Aha no to ok. :) I ja chętnie bym przerobił oprawę na żarówki 2x 40W u mnie w łazience na PL-ki gdybym miał lepsze zdolności manualne i jakieś doświadczenie..

to proste , mógłbyś dać np. dławik 13 watt i powiesic na nim szeregowo 2 PL-Sy 9 watt , tylko łazienka to miejsce gdzie zapalamy często i na krótko, więc czy to sie opłaca ...
Lampka napisał(a):
Elektroservice napisał(a):Źle nie wygląda ta przeróbka - fakt że przewody można by nieco estetyczniej poprowadzić ale to jest drobiazg :) Grunt że dałeś normalne przewody przystosowane do pracy z napięciem sieci a nie przewody telefonowe :lol:

Widzę, że elektroserwis jak zawsze dowciapny :P Fajnie to wygląda, dobrze pasuje tam ten mały dławik 4-8w, bo te produkcji Elgo to by się tam nie zmieściły ;)

cóż, poczucie humoru to podstawa, natomiast faktycznie Elgo byłby za długi , tridonic spisał sie na medal, mógłby być też Vossloh, bo robiłem przymiarkę wcześniej ;)
toomm40

Postprzez MRP200 » 23 listopada 2013, 22:49

Wiele lat temu, bo jeszcze w drugiej połowie lat 80-tych XX w. wykonałem samoróbkę oprawy świetlówkowej podszawkowej, ale na rurę T12 20 W. Była ona zamontowana w regale samoróbce, wyposażonym w otwierany sekretarzyk, na którym przez wiele lat, będąc wtedy jeszcze w latach "szkolnych", odrabiałem domówki. A szczegóły. Oprawki świetlówki włącznie z gniazdem zapłonnika przymocowane solidnie kawałkami płaskowników z blachy ocynk do wyszlifowanej deski. Statecznik przykręcony wkrętami do boku regału. A całość połączona ... przewodem telefonicznym (czego oczywiście nie popieram), poza przewodem zasilającym. Działało to latami. Do tego stopnia, że zdążyłem tam zajechać jedną rurę 20 W. Wtedy bardziej martwił mnie statecznik, mimo, że nasz krajowy FL-2000, a i tak nieźle się hajcował. To jedyna odzyskana część z tej konstrukcji.
Fotek nie mam, i nie będzie, bo ten mebel już nie istnieje.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic