Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Edziu » 4 lutego 2013, 12:36

przez slaweklampy » 4 lutego 2013, 09:50

Prawdopodobnie są to 2N3055 Tungsram.

Dokładnie ;)

W sumie hybryda w polskim wykonaniu:) kiedyś naprawiałem GMLa, mam w domu jeszcze kilka sztuk ale jedynie te z bakielitowym przodem można było ładnie otworzyć to w środku siedziały normalne BD136 i 135, BC238, oraz kilkla elementów SMD na porcelanowej płytce, a stopień końcowy to były gołe struktury złącz NPN, w innym widziałem w stopniu końcowym BD283 bodajże, przy okazji otworze jednego GMLa to dam jeszcze foto, a w tym amatorze płyta główna jest identyczna jak w tych z GMLami,

Działa to urządzenie?

Na razie nie podłączałem do sieci ale myślę ze nie będzie problemu z uruchomieniem, kwestia tylko stanu Isostatów czy kontakt wystarczy, bo radio leżało w szopie bez ogrzewania, i trochę obudowa też zaczeła się rozłazić, wiec radio czeka remont generalny:) zamierzam je przywrócić do stanu fabrycznego, widać że je ktoś używał bo jest przestrojone za pomocą konwertera, ale zamierzam przestroić głowicę z czasem
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez lampawls » 14 lutego 2013, 20:12

Jeśli chodzi o sprzęt unitry to posiadam:
Radioodbiornik Wola 3265 z 1957 roku
Radioodbiornik Aria 62128 z 1965 roku
Oraz odbiornik bolero,ale zdewastowany i muszę go uruchomić
Mój odbiornik Wola 3265 w akcji na zakresie fal krótkich:
http://www.youtube.com/watch?v=MTXRi0f9L8I
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Edziu » 14 lutego 2013, 22:24

Gratuluję takiej klasyki, Bardzo dobry filmik, dobrze słychać też dźwięk, co prawda teraz na krótkich jest masa zakłóceń chociażby z nadajników GSM, ale wogule satysfakcja ze masz nadal sprawny taki stary odbiornik, sam naprawiałeś?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez lampawls » 14 lutego 2013, 23:59

Odbiornik od zawsze był sprawny,ojciec kupił go za 20zł jakies 10 lat temu,jedynym problemem jest to,że na falach średnich nie działa,a szkoda,bo wieczorem jest naprawdę wiele stacji.Jeśli chodzi o tą Arię-mam taki problem,że potencjometr od tonów niskich skwierczy i przerywa,ale czasem załapie,takżez przełącznikami od fal krótkich mam problem,bo jakoś "wyskoczyły"inie mogę tego naprawić,pozatym antena ferrytowa jest zdewastowana przez myszy i nie działa gramofon,pozatym poszukuję wkładki do niego,a Bolero jest ostro zdewastowane-ma zbitą szybkę przednią,gdzieniegdzie ma połamane plastiki i nie działa w ogóle,więc trzeba będzie naprawić ;) Fotki dwóch pozostalych odbiorników już wkróótce :) ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez slaweklampy » 15 lutego 2013, 11:23

Brak odbioru na falach średnich spowodowany jest najczęściej mechanicznym uszkodzeniem cewek obwodu antenowego lub heterodyny. Często to zdarza się w 50 letnich i starszych odbiornikach, gdzie myszy miały do nich dostęp (cewki nie były ekranowane).
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez bartek380V » 15 lutego 2013, 12:26

slaweklampy napisał(a):Prawdopodobnie są to 2N3055 Tungsram. W tamtych czasach można było użyć tranzystorów w mniejszych obudowach TO220, które były stosowane w telewizorach kolorowych Unitra.

Działa to urządzenie?

Niesmiertelny 2N :) :) To naprawde ma smak 8-)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Edziu » 21 lutego 2013, 22:59

Amator jest w trakcie renowacji, na razie wyczyściłem elektronikę oraz zrobiłem wszelkie kosmetyczne zabiegi, naprawa podświetlania z lekką modyfikacją podświetlania wskaźnika diodą LED jest teraz znacznie widoczniejszy, kombinowałem jeszcze z podświetleniem zielonym ale ostatecznie na białe się zdecydowałem, zaniżyłem trochę zasilanie zarówek, oraz zastosowałem do nich prostownik jednopołówkowy, myślę ze po tejmodyfikacji problem przepalania zarówekwe w znacznym stopniu zniknie, a radio w zasadzie od poczatku ruszyło, UKFy odbiera ale bardzo słabo, z szumami, stereo działa i to za bardzo nawet, bo ładowarka telefonu powoduje nawet załączanie stereo, oraz jak nie ma zadnes stacji to niekiedy stereo nie wyłącza się, druga sprawa to okresowe szumy w lewym kanale ale tu myśle ze wymiana kilku Elek załatwi sprawę, potencjometry i isostaty przepsikałem kontaktem chodzą jak nówka,

oto fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Edziu

Postprzez Elektroservice » 21 lutego 2013, 23:28

Spróbuj wypolerować trochę szybkę od skali ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Edziu » 3 kwietnia 2013, 16:08

kolejny mój nabytek, znalezione przypadkiem jak wyrzucałem śmieci :D Jamnik w sumie poza napisem i klikoma kondensatorami w srodku nie ma nic wspólnego z polską myślą techniczną, ale właśnie to ze spod znaku Eltry jest, zmobilizowało mnie do jego naprawy i usprawnienia, do wymiany były oba magnetofony , oraz tuner wymagał wymiany filtra PCz, bo nie miał prawie selektywnosci na zakresie FM, nie dało się dostroić żadnej stacji, oraz potencjometry i przełączniki do przepryskania kontaktem. Ale radio postanowiłem jeszcze usprawnić wymieniłem głośniki na trochę lepsze, dołozyłem generator prądu podkładu do magnetofonu, tak ze teraz jakosć nagrywania jest nie wiele słabsza niż decków, bo oryginalnie prąd podkładu był realizowany standardowo jak w jamnikach poprzed podłożenie napięcia stałego przez rezystory ale jakość nagrywania była paskudna, w sumie obecnie magnetofon zrobiłem jedynie dla zasady żeby był bo raczej kaset nie bezie się i tak słuchało, kolejnym usprawnieniem jest dołozenie wejscia linoiwego do podłączenia MP3 lub laptopa i tu rezultaty sa bardzo dobre, przełączanie odbywa się poprzez układ elektroniczny na standardowych diodach krzemowych, poprzez włozenie jacka, do wejścia, jest to też sygnalizowane wtedy zapaleniem się zielonej diody obok.
Obrazek
Obrazek
przeróbka układu nagrywania
Obrazek
Obrazek
układ przełączający wejście liniowe, radio
Obrazek
Edziu

Postprzez ousd » 3 kwietnia 2013, 16:21

Miałem na działce dokładnie taki sam, niestety, w 2007 roku pod moją nieobecność wywalili ją do kontenera przy porządkach :evil:
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic