Luk napisał(a):Zdecydowałem się na Celestron NexStar 4SE.![]()
Oto moje zdjęcia dzień po rozpakowaniu
Na razie obserwacje robiłem tylko z balkonu, więc były one ograniczone do Księżyca.
Jowisz niestety już w czasie zmierzchu ucieka za ścianę
jacekk napisał(a):I jak się sprzet spisuje? Od dwóch dni mam zarwane noce, niebo przecudne. Planety widoczne teraz to Jowisz i po północy Saturn i Mars.
jacekk napisał(a):Ogólnie przez okular się nie foci, chociaż są takie które to umożliwiają ale efekty takie sobie. Jesli już to albo ognisko główne teleskopu, albo aby zwiększyć skalę obrazu używa się właśnie np. barlowa. Ale wszelkie proste i przy tym tanie konstrukcje się do tego nie nadają, bo raz że mechanicznie słabe to i obraz dają bardzo przeciętny.
jacekk napisał(a):Inna sprawa, że z astronomicznego skarbca obiektów do fotografowania to poza planetami i Księzycem to niewiele zdziałasz tym sprzętem w innej materii, jest po prostu za ciemny, więc i czasy naświetlania musiały by być kosmiczne.
jacekk napisał(a):A skoro zostaje tylko Układ Słoneczny to i tak aparat się nie przyda, bo do tego celu używa się kamerki (niektórzy to nazywają "avikowaniem"), nagrywa film, potem dopiero obróbka i w ten sposób można osiągnać nawet zadziwiająco dobre wyniki.
jacekk napisał(a):Co to za 9mm okular? Bo wiesz, okular a okular to czasem róznica jak między Trabantem a Bugatti
Luk napisał(a):Wiem, że przez okular się nie foci, dlatego dokupiłem do mojego sprzętu adapter Baader MicroStage II. Jednak na nim właściwie tylko kompakta idzie dobrze przymocować, do lustrzanek potrzebna byłaby właśnie soczewka Barlowa oraz T-ring, jeśli się nie mylę?
A jeśli miałbym kupować soczewkę Barlowa, to z jakiej firmy i z jakim powiększeniem? Z dwukrotnym, czy z trzykrotnym?
Luk napisał(a):Ale najjaśniejsze galaktyki oraz inne obiekty z katalogu Messiera można zobaczyć?
Luk napisał(a):A przy odpowiednich ustawieniach w aparacie oraz przy dużym ISO może udało by się zrobić dobre zdjęcie?
jacekk napisał(a):To już właśnie zależy czego użyjesz jako zbieracza obrazu i jakie będzie odwzorowanie skali. Jaka firma? Od Vixena w górę, najlepiej jesli barlow będzie apochromatyczny. Ja miałem GSO APO 2x i ten dawał dobrze radę.
Luk napisał(a):jacekk napisał(a):To już właśnie zależy czego użyjesz jako zbieracza obrazu i jakie będzie odwzorowanie skali. Jaka firma? Od Vixena w górę, najlepiej jesli barlow będzie apochromatyczny. Ja miałem GSO APO 2x i ten dawał dobrze radę.
Czyli mógłbym się zastanowić nad tą Soczewką Barlowa? -
https://deltaoptical.pl/apochromatyczna ... d2339.html
W danych technicznych jest napisane "Krotność 5x" - to oczywiście oznacza przybliżenie 5 razy większe, niż w zwykłym okularze?
Najważniejsze, że ta soczewka nie jest zbyt droga, bo ceny Vixen-a trochę mnie przerażają.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości