Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez ousd » 16 lutego 2013, 13:30

Na Tablicy widzę STR400 za 20zł ;) Też go wezmę :)
ousd

Postprzez litak1 » 16 lutego 2013, 14:14

Do 1000W najlepiej użyć dwa STS400 bez żadnych kombinacji jest znamionowy prąd. W twoim przypadku łącz wszystko co masz, i mierz prąd, ale wciąż będziesz miał mało. Bezpiecznika Ci nie wywali, ale pod warunkiem że już na nim nie masz obciążenia ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez OUKS340 » 17 lutego 2013, 01:03

Mam pytanie: czy do tzw. kanalizacji kablowej, wykonanej pod ziemią z rur karbowanych typu Arot można stosować przewody typu YDY (oczywiście w podwójnej izolacji) czy tylko i włącznie YKY :?:
OUKS340

Zdjęcia: 119

Odp: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez michal7778 » 17 lutego 2013, 01:21

Tylko i wyłącznie KABLE ziemne, np YKY.
michal7778

Zdjęcia: 2

Postprzez ousd » 21 lutego 2013, 12:00

Cześć
U mnie w Andrzejowie zdarzają się często awarie prądu i myślę nad oświetleniem awaryjnym. Ponieważ oprawy z modułem awaryjnym są BARDZO drogie, myślę nad wykorzystaniem takiego pomysłu. Mam zamiar wykorzystać starego UPSa i plafonierę P. Podłączę plafonierę przez UPSa i w razie awarii będę mógł zapalić sobie światło, a nie cudować ze świeczkami. Źródłem światła byłaby zwykła żarówka 60w. Czy coś takiego ma prawo zadziałać? UPSa mam, dziadek dał mi, bo był mu zbędny. Plafonierę P kupię, żarówkę mam.
Pozdrawiam :)
ousd

Postprzez slaweklampy » 21 lutego 2013, 12:11

Witam

Stosowanie UPSa do zasilania żarówki 230V jest bezsensowne ze względu na niską skuteczność świetlną samej żarówki. Jeśli to ma służyć wyłącznie do oświetlania to lepiej zastosować żarówkę niskonapięciową np: samochodową na napięcie takie, jakie mają akumulatory. Żarówka taka ma wyższą skuteczność świetlną. Możesz też zastosować oprawę samochodową świetlówkową 8W, problemem jest napięcie zasilania wynoszące 24V.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez ousd » 21 lutego 2013, 12:19

Jak znajdę w gratach tego UPSa, to podłączę jakąś oprawkę z żarówką i zobaczę :)
ousd

Postprzez MRP200 » 21 lutego 2013, 15:17

Działać to to będzie, ale tak jak pisał Sławek mija się z celem. Sam sposób zasilania zwykłej żarówki 230 V z UPS-a ma jeszcze niższą sprawność z uwagi na dodatkowe straty w samej przetwornicy. Poza tym, żeby przez dłuższy czas "tym świecić" potrzebny jest akumulator o znacznej pojemności (uwaga na używane akumulatory samochodowe - po wielu latach eksploatacji taki aku może mieć najwyżej 25% pojemności znamionowej). Jak już, to warto przeprowadzić próby ze świetlówkami kompaktowymi albo ze świetlówkami na "elektronice". Świetlówki i lampy wyładowcze na osprzęcie elektromagnetycznym na prostych UPSach mogą nie działać poprawnie, z uwagi na kształt napięcia wyjściowego z przetwornicy - zazwyczaj jest to prostokąt. Pamiętać trzeba też o zabezpieczeniu podnapięciowym na zasilaniu samej przetwornicy. Jeżeli napięcie akumulatora spadnie poniżej określonego progu to UPS rozłącza się. Proponowane przez Sławka wykorzystanie żarówek niskonapięciowych albo lepiej przetwornic do świetlówek samochodowych będzie miało też tę zaletę, że po jasności świecenia będzie można stwierdzić fakt rozładowania akumulatora.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez elek » 21 lutego 2013, 15:52

Dałbym sobie spokój z UPS, zrobić to na samym aku + przetwornica LED + jakaś dioda 5-10W, dołożyć jeszcze prosty układ ładowania aku i święto, taka przetwornica to koszt 25 zł na allegro diodę można taniej kupić a układ ładowania to też grosze.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Whites86 » 21 lutego 2013, 17:18

elek napisał(a):Dałbym sobie spokój z UPS, zrobić to na samym aku + przetwornica LED + jakaś dioda 5-10W, dołożyć jeszcze prosty układ ładowania aku i święto, taka przetwornica to koszt 25 zł na allegro diodę można taniej kupić a układ ładowania to też grosze.

a ja bym kupil maly agregat pradotworczy przerobil se instalacja tak by w razie lipy można go było wpiąć i po sprawie ;]
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic