Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez amisiek » 24 marca 2013, 13:09

IndustrialStalker napisał(a):Kwestia czy niechłodzona wodą grzałka czajnika, wytrzyma rozgrzewanie do odpowiednio wysokiej temperatury, żeby transfer się udał.

Jak ustawisz niższe napięcie, by temperatura była niższa, może dodatkowo termostat od żelazka i będziesz miał działający termotransfer. Może opcja szybkiego nagrzewu na pełnym napięciu, a potem włączenie normalnego, roboczego (90V?, może niżej).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 24 marca 2013, 20:32

Tylko że taka grzałka grzeje bardzo nieregularnie swoją powierzchnię więc dodatkowo użyj na grzałkę grubą aluminiową blachę żebyś miał w każdym miejscu równą temperaturę grzałka się nie uszkodzi oczywiście tak jak napisał przedmówca na niższym napięciu lub krótko działając na nominalnym (bardzo szybko się rozgrzewa). Takie magnesy nie zaburzą Ci pracy transformatora, transformator ma swój obwód magnetyczny zamknięty, ale może buczeć
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez IndustrialStalker » 25 marca 2013, 19:36

Dzięki panowie. Co do napięcia to nie wiem, autotransformatora nie mam :) Jak regulatory mocy, które posiadam będą za słabe, to pogrzebie w swoich trafach z odzysku. Coś mi świta że taki dający w okolicach 100V miałem. Płytę będę z aluminiowych blach skręcał. Trochę waham się z wierceniem bo... musiał bym zrobić zdjęcie żeby wytłumaczyć ;) Jak kiedyś się za to wezmę(a to nic pilnego) to po prostu pokaże gotowe. Jeśli popsuje to żadna strata.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez IndustrialStalker » 28 marca 2013, 12:44

Fajny zbieg okoliczności miał miejsce, bo pojechałem do Casto, po jakiś sekator i w elektrośmieciach były 4 czajniki. Dwa zostawiłem, bo podstawka z grzałką nie była pełnym okręgiem(ścięta z jednej strony) ale chyba trzeba był brać wszystkie :D W każdym razie, ciesze się!
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez bartek380V » 1 kwietnia 2013, 19:26

To ja zapytam z ,,innej beczki,, ;) Kiedy zaczynałem przygode z prądem zapytałem elektryka czemu na Trafo pisze np 15/0.4 KV skoro kiedys mielismy 380 V ? Powinni byli pisac 15/0.38 KV :( Elektryk widzac moje zainteresowanie tematem, wybrnął z pytania nastepująco ; Trafo daje 400V a u odbiorcy jest przy obciazeniu linii około 390-380 V Na linni jest spadek napiecia około srednio 10-15 V . Zakładam wiec ze ludzie mieszkajacy blisko trafo mają wieksze koszty za prąd niz Ci mieszkajacy na koncu linni. NIe wspomne juz o szybszym przepalaniu sie żarówek . Jak to jest z tymi napiecia,i i spadkami napięć ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 1 kwietnia 2013, 19:27

bartek380V napisał(a):To ja zapytam z ,,innej beczki,, ;) Kiedy zaczynałem przygode z prądem zapytałem elektryka czemu na Trafo pisze np 15/0.4 KV skoro kiedys mielismy 380 V ? Powinni byli pisac 15/0.38 KV :( Elektryk widzac moje zainteresowanie tematem, wybrnął z pytania nastepująco ; Trafo daje 400V a u odbiorcy jest przy obciazeniu linii około 390-380 V Na linni jest spadek napiecia około srednio 10-15 V . Zakładam wiec ze ludzie mieszkajacy blisko trafo mają wieksze koszty za prąd niz Ci mieszkajacy na koncu linni. NIe wspomne juz o szybszym przepalaniu sie żarówek . Jak to jest z tymi napiecia,i i spadkami napięć ?

z jakiej racji ci co mieszkają bliżej trafo maja większe koszty za prad ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 1 kwietnia 2013, 20:46

Whites86 napisał(a):
bartek380V napisał(a):To ja zapytam z ,,innej beczki,, ;) Kiedy zaczynałem przygode z prądem zapytałem elektryka czemu na Trafo pisze np 15/0.4 KV skoro kiedys mielismy 380 V ? Powinni byli pisac 15/0.38 KV :( Elektryk widzac moje zainteresowanie tematem, wybrnął z pytania nastepująco ; Trafo daje 400V a u odbiorcy jest przy obciazeniu linii około 390-380 V Na linni jest spadek napiecia około srednio 10-15 V . Zakładam wiec ze ludzie mieszkajacy blisko trafo mają wieksze koszty za prąd niz Ci mieszkajacy na koncu linni. NIe wspomne juz o szybszym przepalaniu sie żarówek . Jak to jest z tymi napiecia,i i spadkami napięć ?

z jakiej racji ci co mieszkają bliżej trafo maja większe koszty za prad ?

kilka procent wyzsze napiecie ,nie da sie oszukac ze zarówka 60 W 230 V zasilana z 245 V pobiera juz 68 Watów a nie 60 :evil: o trwałosci nie wspomne. Dlatego tez pytam o spadki napieć w takiej linii ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez MRP200 » 1 kwietnia 2013, 20:48

Wniosek jest jeden. Trzeba budować się na końcu linii zasilającej albo kupować mieszkanie na najwyższym piętrze bloku, najlepiej w tym, który jest na końcówce linii zasilającej. Zawsze to parę złotych niższe rachunki za prąd będą.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez bartek380V » 1 kwietnia 2013, 20:57

Jesli linia jest nie modernizowana obciazenia przybywa czyli spadki napiec coraz wyzsze. ZE ratuje sie czesto tylko poprzez wymiane Trafo na mocniejsze czesto po fakcie spalenia takiego Trafo chyba nawet pisał ktorys z naszych forumowych kolegów . Napiecie na koncu linni jest wyzsze ,swiatło dalej miga jak migało ale spawara juz pójdzie jak to często słyszałem od ludzi. Efekt jest taki ze na poczatku lnii napiecie moze byc niebezpiecznie wysokie . Tak sie sklada ze mam jednych znajomych ,,na koncu linni,, a ,,drugich na jej poczatku,, wybiore sie kiedys ,, na kawe,, do jednych i drugich z multimetrem . Zobaczymy jakie sa spadki napiec. Sa zasialni z jednego Trafo, niestety nie jestem w stanie z pomoca kogos wykonac tego ,,na umowiony znak,, w jednym czasie. Zawsze tez mozna na podstawie sredniego prądu dla danego Trafo obliczyc przy danych parametrach linii -spadek napiecia. Chyba nawet miałem taki program.
bartek380V

Postprzez ousd » 9 kwietnia 2013, 06:50

Mam pytanie z trochę innej beczki: moja babcia ma telewizor, który ma bardzo ciekawą funkcję. Po włączeniu odtwarzacza DVD, czy VHS, sam telewizor też się włącza, i to na to złącze AV do którego jest podłączony włączony sprzęt. Mam u siebie w pokoju mały telewizor firmy Tesla, którego dotychczas używałem z analogiem, ale w związku z cyfryzacją zakupiłem dekoder, który jest teraz podłączony pod Eurozłącze. Czy możliwe jest zbudowanie, kupienie, lub zamówienie gdzieś układu, który by tak robił? Bo niepraktyczne jest korzystanie z 2 pilotów naraz :evil: Aaa, ten telewizor mojej babci też się wyłącza po wyłączeniu DVD czy VHS, jest to jakiś Thomson.
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic