przez bartek380V » 1 kwietnia 2013, 20:57
Jesli linia jest nie modernizowana obciazenia przybywa czyli spadki napiec coraz wyzsze. ZE ratuje sie czesto tylko poprzez wymiane Trafo na mocniejsze czesto po fakcie spalenia takiego Trafo chyba nawet pisał ktorys z naszych forumowych kolegów . Napiecie na koncu linni jest wyzsze ,swiatło dalej miga jak migało ale spawara juz pójdzie jak to często słyszałem od ludzi. Efekt jest taki ze na poczatku lnii napiecie moze byc niebezpiecznie wysokie . Tak sie sklada ze mam jednych znajomych ,,na koncu linni,, a ,,drugich na jej poczatku,, wybiore sie kiedys ,, na kawe,, do jednych i drugich z multimetrem . Zobaczymy jakie sa spadki napiec. Sa zasialni z jednego Trafo, niestety nie jestem w stanie z pomoca kogos wykonac tego ,,na umowiony znak,, w jednym czasie. Zawsze tez mozna na podstawie sredniego prądu dla danego Trafo obliczyc przy danych parametrach linii -spadek napiecia. Chyba nawet miałem taki program.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)