Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Marek140 » 9 kwietnia 2013, 18:30

Nie musisz kupować żadnych układów ;) Na elektrodzie kiedyś ktoś pytał się czy może takie coś zrobić z TV Elemis. Trzeba by poszukać w nim tranzystora od Standby/ON. Scart przesyła na którymś pinie napięcie do przełączenia TV na dane wejście. Można by wtedy przerobić to tak, by po włączeniu np: tunera DVB-T telewizor się uruchamiał ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez radzix » 14 kwietnia 2013, 20:52

Ja mam pytanie do starszych kolegów od oświetlenia z Warszawy.
Czy ktoś może pamięta jakie oprawy(wewnętrzne) występowały w hali odlotów na Lotnisku Warszawa - Okęcie przed modernizacją?
radzix

Zdjęcia: 39

Postprzez LukaszO » 14 kwietnia 2013, 22:09

Nie wiem o jaki terminal chodzi, jeśli o ten najstarszy to królowały świetlówki liniowe. Sporo widać na "teledysku" Czerwonych Gitar - Powiedz stary gdzieś ty był Link. Niestety jakość nie jest najlepsza.

I jeszcze Link.
LukaszO

Zdjęcia: 41

Postprzez FOX » 15 kwietnia 2013, 09:09

Najprawdopodobniej pod ozdobnymi rastrami były umieszczone belki bmks lub starsza wersja BM :)
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez ousd » 28 kwietnia 2013, 18:55

Cały czas się z tym gryzę. Jak już niektórzy wiedzą, w mojej piwnicy ostała się jedna żarówka w takiej padace:
Obrazek
nie mogę już na to patrzeć, bo nawet z żarówką 200w jest ciemno. Postanowiłem wymienić to na świetlówki, najlepiej 36w. I teraz mam dylemat. Niestety, OBI przestało sprowadzać oprawy Kanluxa które były dość dobrej jakości. Pozostały tylko SKANy i Selenie, ale DarekG pisał, że padają stateczniki, więc te oprawy odpadają.
Więc co proponujecie w miejsce tej padaki?
myślę że tylko świetlówki, MH odpada. Na pewno wolę oprawy znanych producentów, a nie jakieś Hing Dziang Ming z marketu budowlanego. Belki i rastry odpadają, bo jest zbyt duże zapylenie. Na pewno hermetyki, tylko jakiej firmy? Jakie stateczniki? Czekam na propozycje :)
Pozdrawiam
ousd

Postprzez Elektroservice » 28 kwietnia 2013, 18:57

Ja mam w kotłowni oprawę SKAN i złego słowa nie dam na nią powiedzieć. Jak na PRC wykonanie jest porządne a co do statecznika to idzie kupić te oprawy bez niego i samemu coś zamontować. W mojej zainstalowałem statecznik B.A.G. Turgi i wszystko jest OK, statecznik ten oczywiście ma zapłon na ciepło :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez JeD » 28 kwietnia 2013, 19:56

Nie baw się w Kanluxa, te oprawy po 5 latach klipsów to już prawie nie mają, i jest ''na taśmę'', ja bym proponował OKN 2x18w. Oprawa fajna, nie duża i nie zbyt awaryjna, świetlówki proponuje 840 albo 865 ;), oczywiście OKN z przeźroczystym kloszem ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Whites86 » 28 kwietnia 2013, 19:59

XXXJeDXXXX napisał(a):Nie baw się w Kanluxa, te oprawy po 5 latach klipsów to już prawie nie mają, i jest ''na taśmę'', ja bym proponował OKN 2x18w. Oprawa fajna, nie duża i nie zbyt awaryjna, świetlówki proponuje 840 albo 865 ;), oczywiście OKN z przeźroczystym kloszem ;)

do piwnicy to tylko 865 ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 28 kwietnia 2013, 20:02

Whites86 napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):Nie baw się w Kanluxa, te oprawy po 5 latach klipsów to już prawie nie mają, i jest ''na taśmę'', ja bym proponował OKN 2x18w. Oprawa fajna, nie duża i nie zbyt awaryjna, świetlówki proponuje 840 albo 865 ;), oczywiście OKN z przeźroczystym kloszem ;)

do piwnicy to tylko 865 ;)

Wiesz dla fanatyków 865, (też nim jestem) to Mi się tylko takie podobają, ale nie wiem jakie są fanatyzmy innych, więc 840 może być alternatywą, lecz rury 840 są już ''rude'', ale jak komuś się podoba to czemu nie? :), jedynie nigdy nie zdzierżże rur 830 dla mnie to jakaś masakra, a do piwnicy....to nie może być :roll: ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 28 kwietnia 2013, 20:13

Broń Boże od opraw typu OKN, to jest porażka :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic