Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Beton » 19 czerwca 2015, 22:44

Zodiak. Już wystawiony na aukcji, oczywiście bym sobie zostawił... strasznie fajnie wygląda nocą :P . Ale nie mam miejsca na ten sprzęt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez OUKS340 » 19 czerwca 2015, 23:25

Jak ja lubię ten sprzęt :D Jest nadal eksploatowany u moich Rodziców i ma tyle lat co ja :D (niektórzy forumowicze wiedzą ile ;) ) Naprawiany był już kilkukrotnie (wyschnięte pojemności, wymiana tranzów w końcówce mocy) Niestety teraz też jest u mnie na warsztacie i nie mogę zlokalizować usterki a mianowicie po kilku-kilkunastu minutach (nieregularnie) zaczyna trzeszczeć lewy kanał :( Na dodatek siadł mi oscyloskop także zadanie mam utrudnione :x
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Edziu » 20 czerwca 2015, 17:04

Ja mam dosyć zmodyfikowanego Zodiaka, fani unitry mogli by się obruszyć, w sumie już pokazywałem swojego zodiaka tu na forum, bo min dorobiłem skalę cyfrową czestotliwości, oraz dołożylem diody sygnalizujące który program jest wcisnięty, oraz podświetlanie białymi Ledami skali, końcówka mocy jest na GML 026 przez co przedwzmacniacz jest identyczny jak a amplitunerze AIDA gdyż ten zodiak był znaleziony na śmietniku i już jacyś poszukiwacze metali kolorowych pozbawili go trafo i końcówki mocy wyłamująć ją z płyty, jak i tez nie miał dreanianej obudowy musiałem dorobić, ale ogólnie sprzęt dzielnie służy u mnie we warsztacie, jako radio i wzmacniacz do smartphona i MP3,

Niestety teraz też jest u mnie na warsztacie i nie mogę zlokalizować usterki a mianowicie po kilku-kilkunastu minutach (nieregularnie) zaczyna trzeszczeć lewy kanał :( Na dodatek siadł mi oscyloskop także zadanie mam utrudnione :x

Masz do wymiany tranzystory poczatkowy wzmacniacz różnicowy w końcówce mocy, 2 tranz BC157, możesz zastąpić dowolnymi PNP np BC557, 558, to czesta przypadłość wzmacianczy Unitra, miałem ten problem w Tosce, i też przejrzyj stan lutów na płytce wzmaciancza
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Gismot » 20 czerwca 2015, 17:40

Edziu napisał(a):Ja mam dosyć zmodyfikowanego Zodiaka, fani unitry mogli by się obruszyć, w sumie już pokazywałem swojego zodiaka tu na forum, bo min dorobiłem skalę cyfrową czestotliwości,

Ja w swoim zamontowałem timer + dodatkowe gniazdo wy 230V. Wyświetlacz LED od timera zamontowałem pod napisem "zodiak" podobnie tak jak ty zamontowałeś wyświetlacz od czestotliwości.
W amplitunerze jest sporo miejsca, aby zamontować dodatkowy transformator i płytkę od timera. Cztery dodatkowe przyciski zamontowałem za przełącznikiem "D" od fal długich. Jak znajdę zdjęcia to wrzucę. Amplitunera nie posiadam, przygarnął go znajomy. Ostatnio przyniosłem kolejny zodiak z utylizacji, czeka w piwnicy na remont..., ale po remoncie raczej też pójdzie na sprzedaż zbyt dużo miejsca zajmuje. Wygląd tego amplitunera mi się nie podoba. Pierwszy raz jak wadziłem ten amplituner to myślałem, iż wzmacniacz ma co najmniej 30W :D, ale się myliłem... ;)
Gismot

Postprzez Whites86 » 20 czerwca 2015, 22:14

po ile wystawiasz ?

ja szukam od dłuższego czasu radyjka Sudety
nie ma ktoś na sprzedaż ? ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 20 czerwca 2015, 23:08

Sudetów nie mam, ale podobną śnieżkę mam, i tarabana 2 mogę mieć ;). Mam aukcje na allegro, zodiaka wrzuciłem za 40zł na start.
Beton

Postprzez Marek140 » 24 czerwca 2015, 13:28

Trochę sprzętu doszło, co nieco ubyło. Moja druga wieża. WS 304S mam już dłuższy czas. Współpracuje z kolumnami ZG 15C i łotewskimi Radiotehnika S-30B.
Miałem też drugiego WS 304S, ale zamieniłem go na m.in. na szufladę MDS 440. Wymagała podstawowego przeglądu i zmiany silnika kapstanu. R8040, najmniejszy polski amplituner, za 50zł kupiłem. Wymagał przestrojenia i naprawy koncówki mocy.
Obrazek
Obrazek
Taraban pierwszej generacji, ze zbiórki, był nawet przestrojony :D
Obrazek
radiomagnetofony RM 121 i RMS 451. Są już przestrojone, magnetofony 100% sprawne, nawet wymieniłem na nowe głowice. Obudowy w ciężkim stanie, szczególnie źle wygląda RMS.
Obrazek
Obrazek
Na foto jest jeszcze radyjo Safari 6 Stereo, sprawne nieprzestrojone ze zbiórki i dość rzadka kolumienka aktywna Echo produkcji "Unitra Rzeszów", z allegro.
I najnowszy nabytek, ZK 140T z 1981 roku (Magmor). Zdobyłem ją ze szkoły, była zakopana w schowku, pogadałem z kim trzeba i jest moja ;)
Mechanicznie OK, głowice niestety do wymiany (obie!), są pordzewiałe, szpuli niestety nie posiadam :?
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Beton » 25 czerwca 2015, 18:48

Jakbym zbierał wszystkie tarabany, pewnie bym ich miał w tej chwili jakieś +- 50 sztuk :P Pewnie za kilkanaście lat będą unikatowe, chyba przestanę wyrzucać i schowam w piwnicy parę sztuk.

Mój aktualny zestaw, często się zmienia, ale od wczoraj jest to :) . Tuner przestrajałem wczoraj do 3 w nocy, niedawno się nauczyłem i tak się tym cieszę, że przestajam wszystko, co mi wpadnie w ręce i jeszcze ma OIRT :P

Obrazek
Beton

Postprzez amisiek » 25 czerwca 2015, 19:10

To dobry tuner, kiedyś to przestrajałem, się da. Pamiętam, że przy okazji zastosowałem nieco inne kondensatory i był stabilny jak skała, nic nie odjeżdżało. ARCz w ogóle nie było potrzebne. Prościej to było przestroić niż takie stołowe wynalazki, nie mówiąc o radiach typu Wiraż bo z nimi bywa kłopotliwie (strojone wariometrycznie).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Beton » 25 czerwca 2015, 19:17

To fakt, okazało się, że w niezłym błędzie byłem, kiedy myślałem, że prostszy sprzęt się pewnie prościej przestraja... w ten sposób popsułem Giewonta i dość słabo przestroiłem "śnieżnika" ;).
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic