Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Elektroservice » 7 lutego 2016, 11:50

Z tego co widzę to właśnie jest również UKF :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Beton » 7 lutego 2016, 12:06

Gdzie masz ten UKF? :lol:
Beton

Postprzez jacekk » 7 lutego 2016, 12:13

Nie, UKF-u nie ma. Jest KF.

amisiek napisał(a):Jacku taki głośnik jeszcze da się kupić, później będzie trudniej

Zwykłych głosników mam chyba 2 sztuki gdzies w przydasiach. Cały problem w tym że i głośnik tez jest nietypowy :? 99% głośników Pioniera to model z okrągłym magnesem skręconym 3 mosiężnymi śrubami. Pozostały 1% to co najmniej 4 inne konstrukcje jak np. okrągły, spawany magnes, magnes kwadratowy skręcany na 4 śruby i jeszcze dwa rodzaje głośników z małym magnesem w obejmie. I tu właśnie jest ten inny. A ja wolę mieć głosniczek od tego konkretnego modelu choćby maił być w połowie zbudowany z nowych części. jakieś takie zboczenie ;)

Whites86 napisał(a):szkoda tylko że nie ma UKFu, bo na długich i średnich to nie ma zbytnio czego słuchać

Widzisz, mi to absolutnie nie przeszkadza, bo i tak jeśli już słucham radia to tylko Jedynki która akurat na długich jest obecna. Komerchy z kolorowych stacji nie trawię, a tych innych ciekawszych u mnie po prostu nie ma.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Elektroservice » 7 lutego 2016, 14:11

Fakt to KF. Zmyliła mnie dolna część skali a ja się na radiach nie znam ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Whites86 » 7 lutego 2016, 19:41

jacekk napisał(a):
Widzisz, mi to absolutnie nie przeszkadza, bo i tak jeśli już słucham radia to tylko Jedynki która akurat na długich jest obecna. Komerchy z kolorowych stacji nie trawię, a tych innych ciekawszych u mnie po prostu nie ma.

podziwiam cie... dla mnie jedynka to najgorsze możliwe radio :roll: non stop gadają jakieś bzdury, muzyki nie ma prawie wcale a jak już puszczą to jest to taki gniot że żal słuchać :roll: nie wspomnę już o tym że jakośc odbioru na falach długich to jest tragedia :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez wyolon » 7 lutego 2016, 21:41

...
Ostatnio edytowano 30 września 2017, 23:06 przez wyolon, łącznie edytowano 2 razy
wyolon

Postprzez jacekk » 7 lutego 2016, 21:46

4-5 lat temu napisał bym dokładnie to samo. Ale wszystko się zmienia... Dziś radio nie służy do słuchania muzyki tylko do nadawania reklam. A tego przynajmniej w jedynce jest jeszcze znośna ilość. Fakt że czasem lepiej nie słuchać..

Kwintesencja radia lampowego, zwłaszcza starszego to jakość odbioru. A ona potrafi zaskoczyc jeśli radio jest dobrze zestrojone i zapnie się porządną antenę i uziemienie. Zaręczam że gra lepiej niż małe radyjko UKF z 5cm głośniczkiem, zwłaszcza na KF :)

A do słuchania muzyki mam taki fajny programik co się nazywa Nexus Radio ;)

Wyolon
Nie ma tak tragicznego stanu żeby nie dało się naprawić :) No chyba ze nic w środku nie ma, albo ktoś łomem rozbierał. Z tym że wtedy można zbudowac nowe na bazie resztek. ;)
Jak byś zobaczył jak to wyglądało na początku to byś zwątpił.

A to już typowa Unitra. AT 9010 jeszcze nie z okrojonej wersji z wskaźnikami wychyłowymi. Naprawiony X razy głównie wzmacniacz, do czasu kiedy trafiły japońskie półprzewodniki które wytargałem z uszkodzonego wzmacniacza samochodowego. Od tamtej pory działa bezawaryjnie mimo katowania basem ;) Oczywiście głowica przestrojona na obecny UKF co udało się połowicznie. Odbierać odbiera ładnie na kawałku drutu, ale stereo się za cholerę nie chce włączyć.

Obrazek

A napędza takie kolumienki. Głośniki oryginalne, tylko wysokotonowe musiałem przewinąć, co się o dziwo udało. Za kolumny dałem 50zł, potem je zmodyfikowałem dodając 2 drożną zwrotnicę 18db w miejsce kondensatora odcinającego niskei częstotliwości od "gwizdka" dzięki czemu brzmienie się o niebo poprawiło.
Jak na kanciape to takie nagłośnienie daje rade.

Obrazek
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez robert03 » 15 lutego 2016, 18:53

U moich rodziców gra takie urządzenie.
Obrazek
Rocznik chyba 1981, w każdym razie mały byłem. Wszystko oryginalne. W latach 80 eksploatowany bardzo intensywnie i głownie na fali długiej (sygnał z Konstantynowa) Grał praktycznie od 07:00 rano do 17:00 wieczorem. Potem mniej.
Głowica przestrojona sam robiłem. Wylutowałem kilka elementów i wskoczył cały zakres CCIR. Gra na kawawłku kabelka ale podłączony jest do anteny dachowej UKF. Odbiera wtedy słabsze stacje i jest większy wybór na skali.
Żarówki w skali wymieniane regularnie. Ostatnio ponad 10 lat temu. To zdjęcie z 2004 roku. Od tamtego czasu nic się nie zmieniło. We wskaźniku wychyłowym cały czas oryginał świeci.
robert03

Postprzez MercuryFenix » 15 lutego 2016, 19:22

Jacek, co to za pudełko z potencjometrem i 2 przełącznikami ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez jacekk » 15 lutego 2016, 21:22

MercuryFenix napisał(a):Jacek, co to za pudełko z potencjometrem i 2 przełącznikami ?

Odbiornik ssb na pasmo 80m. :)
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic