Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Whites86 » 3 maja 2016, 15:08

Luk napisał(a):Jeśli już włączę radio, to najczęściej słucham takich stacji jak Radio 90 lub Radio CCM. Puszczają tam starsze utwory sprzed 2000 roku. Bo w takich stacjach jak RMF FM, Radio Zet i innych to puszczają same najnowsze gówna powstałe po 2010 roku.

Co do jakości plików MP3, to jeszcze zależy, skąd się je pobiera/kupuje. Na Muzodajni można kupić naprawdę niezłej jakości piosenki, wynoszącej 256 kb/s, ale w piosenkach ściągniętych "na lewo" jakość jest nawet dwukrotnie niższa - 128 kb/s.

do o RMF FM to się nie zgodze tam nie leci prawie nic nowego, chyba że jakieś polskie gnioty ... ta stacja od 20 iluś lat nadaje non stop to samo do pożygu, dzień w dzień ten sam chłam tam leci :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 3 maja 2016, 15:09

Luk napisał(a):Jeśli już włączę radio, to najczęściej słucham takich stacji jak Radio 90 lub Radio CCM. Puszczają tam starsze utwory sprzed 2000 roku. Bo w takich stacjach jak RMF FM, Radio Zet i innych to puszczają same najnowsze gówna powstałe po 2010 roku.

Co do jakości plików MP3, to jeszcze zależy, skąd się je pobiera/kupuje. Na Muzodajni można kupić naprawdę niezłej jakości piosenki, wynoszącej 256 kb/s, ale w piosenkach ściągniętych "na lewo" jakość jest nawet dwukrotnie niższa - 128 kb/s.

Nie, oni zazwyczaj puszczają 5 utworów do usrania i zanudzenia przez 3 tyg (tak zwanych świeżynek) a przy okazji przerwy dobijają nas 20 letnimi utworami granymi przez nich codziennie przez ten okres. :) Kochają katowac nas Tiną Turner, Bon Jovi, Piaskiem czy Madonną.

Ale i tak nic nie przebije radia Złote Przeboje, od zawsze chyba leci to samo. 15 utworów na zmianę.
Ostatnio edytowano 3 maja 2016, 15:15 przez JeD, łącznie edytowano 1 raz
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez daylight » 3 maja 2016, 15:15

Beton - Przecież 19cm/s to jest pasmo przynajmniej do 18kHz. Dobra taśma, dobre wysterowanie, magnetofon w dobrym stanie i nie ma dyskusji. Musi zagrać dobrze. Nagrania z PR1 na falach długich z lat 70-80 mają pasmo do 7-8kHz. Tym, którzy znają jedynie szpetne brzmienie obecnego nadajnika w Solcu Kujawskim zwykle opadają kopary.
Można rzeźbić cuda, do krajowego sprzętu dokumentacja jest, części są - jedynym poważnym problemem jest dostęp do taśm wzorcowych.

Luk - Ale do zdechłej cholery! Polskie Radio jest nadawcą publi... zaraz... jak to ma się nazywać? Narodowym, o! Utrzymywanym z abonamentu, z ciężkiej kasy wydawanej jak widać tylko i wyłącznie na gaże miernot, na botoksy celebrytek tańczących na lodzie, czy co tam teraz gawiedź ogląda. A nie jakieś lokalne radyjko o zasięgu kilku km. Od nadawcy publicznego żądałbym jednak przyzwoitej jakości źródła dźwięku. JAK JESZCZE NIEDAWNO. Szczególnie, że najsilniejszą kompresję mp3 słychać zwykle na utworach popularnych, a nie unikatowych, co mogłoby być jeszcze zrozumiałe. Kompresja dynamiki, dewiacja częstotliwości odkręcona na max. - szkoda gadać.

Inna sprawa, że dosył do lokalnych nadajników od dawna jest najprawdopodobniej realizowany via satelita cyfrowa, co z definicji oznacza kompresję MPEG.

Że ciągle to samo to oczywiste - wklepuje się po prostu listę utworów i komputer losuje, uwzględniając wprowadzoną ramówkę, wiadomości, konkursy i przerwy na reklamy.
daylight

Postprzez Beton » 3 maja 2016, 15:17

Najgorsze, że według najnowszych projektów ustaw będziemy musieli za to g... płacić - chcąc nie chcąc, choćbym nie oglądał telewizji i nie słuchał radia, będę musiał zapłacić za funkcjonowanie mediów narodowo-socjalistycznych. :roll:
Beton

Zdjęcia: 0

Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Farel03 » 3 maja 2016, 15:30

Co jest nie tak z RMF FM ?
Najgorszym gniotem to jest chyba trójka . Cały czas muzyka , której wstydziliby się puścić gdzieś indziej. Rzadko leco coś sensownego. I jeszcze te głupawe nazwy "trójkowy(...) , radiowy(...) , (...) w trójce.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez daylight » 3 maja 2016, 16:07

Beton napisał(a):Najgorsze, że według najnowszych projektów ustaw (...) będę musiał zapłacić za funkcjonowanie mediów narodowo-socjalistycznych. :roll:

Sam widzisz, że można lansować socjalizm i równocześnie z nim walczyć. :lol: Jak mawiał klasyk - "Polska to bardzo dziwna kraj. Polska to jest bardzo ciekawa kraj!"
I na tym poprzestanę, bo to zdecydowanie nie miejsce na takie dysputy. Co się dzieje widzi każdy.

Farel03 napisał(a):Co jest nie tak z RMF FM ?

Nie zauważasz co jest nie tak z RMF? Playlista ze starociami zmieniana wraz z zarządem i nowości tłuczone w pętli średnio co 30 minut. Konkursiki, esemeski, wieczne reklamy środków na zakażenia grzybicze i bakteryjne, na niepłonące konary, na rozwolnienia. To samo ZET.
Ale ok, te komercyjne stacje się z tego utrzymują. Z esemesków, z reklam, z tego całego badziewia. Mam nadzieję, że w tej nowej ustawie medialnej znajdzie się zapis dotyczący Polskiego Radia i Telewizji Polskiej o znacznym ograniczeniu reklam i emisji określonego, znacznego % polskich utworów ZA DNIA. Sorry, ale wypad z reklamami, te stacje już są finansowane z naszych pieniędzy. Naiwnym i znam już odpowiedź, ale to będzie wystarczający test, czy autorom ustawy zależy na obywatelu, na słuchaczu, na widzu.
Farel03 napisał(a):Najgorszym gniotem to jest chyba trójka . Cały czas muzyka , której wstydziliby się puścić gdzieś indziej. Rzadko leco coś sensownego. I jeszcze te głupawe nazwy "trójkowy(...) , radiowy(...) , (...) w trójce.

Znalazłbym parę słów na obronę Trójki, ale najzwyczajniej w świecie nie mam w tym żadnego interesu ani sensownych argumentów. Myślę, że legenda trochę przerasta tę stację. Ramówka w sporej części składa się z programów autorskich, każdy redaktor puszcza co mu się żywnie podoba. Ale dzięki PR3 poznałem parę dobrych utworów, których inaczej bym nie poznał. I mam sentyment do Listy, do corocznych Topów. Tyle.
daylight

Postprzez Gismot » 3 maja 2016, 17:14

Sprzęt w codziennym użytku:
Obrazek
Sprzęt tymczasowo stoi w pokoju balkonowym.

Wieża RADMOR 54XX
Obrazek
Obrazek Obrazek

Amplituner RADMOR 5412 (Rok produkcji 1986r)używam od 6 lat, jak na razie działa prawie bezawaryjnie.
Tuner UKF wymaga drobnej naprawy i dostrojenia. Najgorszym problemem są w nim potencjometry ślimakowe 100k od strojenia stacji.

Końcówka mocy przeszła modernizację według projektu użytkownika PeterMan za reprezentowanego na forum elektroda.pl Wzmacniacz gra o wiele lepiej, znikł nieznośny metaliczny dźwięk.
W zasilaczu symetrycznym od końcówek mocy wymieniłem napęczniałe kondensatory.
Pozostałe elektrolity sprawdziłem wybiórczo. Wszystkie trzymają pojemności.

Obrazek Obrazek

Przystawka AM RADMOR 5422(Rok produkcji 1990r.)

W amplitunerze i przystawce AM wymieniłem żarówki na LED-y, które po dwóch latach zaczęły świecić niebieskawo-fioletowo, jedna padła. Producent nieznany, kupiłem je w sklepie elektronicznym. W tym roku mam w planach je wymienić.

EQ RADMOR 5470(Rok produkcji 1984r.) odkupiony na złomie za grosze.
Uszkodzony w nim był zasilacz symetryczny. Winowajcą była dioda zenera D106. Po ustawieniu napięć według instrukcji serwisowej i podłączeniu wszystkich modułów okazało się, że wszystko jest prawie sprawne. Pozostało rozebrać istostaty i potencjometry w celu konserwacji. :)
Kilka zdjęć z remontu, w wolnej chwili zmontuję film:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

>>Odtwarzacz CD Royal CDR-3080
>>Magnetofon GETON MDS 442 wersja eksportowa DIORA (głowica zamontowana fabrycznie ALPS) W magnetofonie zostały wymienione paski i rolka przesuwowa taśmy. Cały mechanizm rozebrałem na części czynne i przesmarowałem.
Obrazek

>>Kolumny UNITRA TONSIL space'86
Kolumny nie są najlepsze, miałem je okazje słuchać z kilkoma innymi wzmacniaczami – z żadnym nie grają poprawnie. Bez korekcji EQ grają kiepsko...
Obrazek Obrazek

PS: Przeprasza za jakość zdjęć.
Gismot

Postprzez Beton » 3 maja 2016, 17:34

Dużo zmieniałeś w końcówce? Niebieskie diody podświetlenia skali są bardzo brzydkie i pachną tuningiem roku 2005, poza tym sprzęt bardzo ładny, lubię radmory 54XX za ich wygląd, ale faktycznie brzmienie seryjnego zestawu jest okropnie metaliczne i wymaga poprawy.

Space 86 grają dużo lepiej od moich ZG-15C, ale znacznie lepiej by się spisały z tym radmorem na przykład mildtony :).
Beton

Postprzez daylight » 3 maja 2016, 19:01

http://multiplex.republika.pl/index5412.html
Widzę modyfikacje w układzie regulacji barwy tonu i obwodzie konturu. Reszta to albo kosmetyczne zmiany albo wręcz wymiana na hurra. O ile wymianę tranzystorów końcowych mogę zrozumieć, to wymienianie tranzystora, który kompensuje termicznie końcówkę - podziwiam zapał autora.

U mnie rządzą lata 70. Na co dzień współpracują z Radmorem 5102 rocznik '81.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do wymiany uszczelnienie i wytłumienie obudów; wiadomo jak wygląda pianka poliuretanowa po kilkudziesięciu latach. Klasyczne GDN 16/10 na tekstylnych zawieszeniach i GDW 6,5/1,5 - jedne z pierwszych produkowanych w kraju głośników stricte wysokotonowych. Po latach przyznam, że byłem kiedyś do nich uprzedzony ze względu na siermiężną budowę - niesłusznie. Nie ściskają łba, nie mają metalicznego brzmienia znanego z GDWT, ale jeśli trzeba to potrafią zaistnieć - np przy elektronice. A szmaciaki nie do zajechania - tam po prostu nie ma co się wykruszyć. :)
daylight

Postprzez amisiek » 3 maja 2016, 19:20

Farel03 napisał(a):Co jest nie tak z RMF FM ?
Najgorszym gniotem to jest chyba trójka . Cały czas muzyka , której wstydziliby się puścić gdzieś indziej. Rzadko leco coś sensownego. I jeszcze te głupawe nazwy "trójkowy(...) , radiowy(...) , (...) w trójce.

Pozwolę się nie zgodzić. RMF FM ma maksymalnie przegiętą kompresję (poczytaj trochę o loudness war, to jest klasyczny przykład wojny o głośność), jako jedyna używa aż tak agresywnych nastaw kompresora broadcastingowego, w szczytach prawie pali dewiację. Do tego dosył ma skandalicznej jakości, to samo Radio ZET, Trójka i Dwójka minimalnie lepsze. Obecnie wszystkie dosyły są cyfrowe z kompresją stratną prawdopodobnie 112kbit/s, bo badziewnie to słychać. W RMFie i Zetce wszystko leci z Tractora lub podobnego syfu z plików już skompresowanych z użyciem tej samej kompresji stratnej, zatem najpierw coś zostało stracone, potem przerobione z powrotem, znowu skompresowane, tak wysłane do nadajnika, znowu zdekompresowane i wysłane analogiem. Syf, kiła i mogiła. Z konieczności musisz uwierzyć na słowo - wieczory płytowe w Dwójce (gdy jeszcze nadawała muzykę rozrywkową, w tym audycję baw się razem z nami) miały lepszy dźwięk od dzisiejszego RMFu.

Trójka akurat jest jedną z tych stacji, które są różnorodne muzycznie. Nie słucham bo dla mnie za dużo gadają. W ogóle dziś nie ma czego słuchać, najbardziej mi pasowało niemieckie RTL Radio, ale strumień internetowy gównianej jakości jest.

Obecnie jedyną warszawską stacją, która nie przegina kompresji jest lokalne Radio Pogoda. Z racji na format (golden oldies) narzekałbyś, że cały czas to samo nadają, ale wszystkie stacje, które nadają hity minionych lat tak mają - aby coś stało się prawdziwym złotym przebojem musi być dobre, popularne mimo upływu czasu. Samo to się nie zrobi.
Wracając do jakości dźwięku - obecnie niektóre radia internetowe (w tym pirackie!) grają technicznie lepiej od Polskiego Radia - bo mogą puścić strumień OGG Vorbis 256kbit/s i to przy niewielkiej kompresji. Stacje RMF ON mają 96kbit/s MP3 i to na słabych nastawach kompresora - po to, by ludziom nie opłacało się tego śmiecia nagrywać. Radio Zet to samo.
Stacje AM są specyficzne z racji na ograniczenie pasma. Dopóki działał nadajnik w Konstantynowie, miał miłe, ciepłe brzmienie. Nadajnik w Raszynie gwiżdże. Ten w Solcu Kujawskim trzeszczy i pobrzękuje jak kiepska MP3ka. Bo jest to nadajnik cyfrowy, w którym poszczególne bloki są włączane i wyłączane w takt sygnału modulującego. W ten sposób powstają dziwne artefakty, które niestety słychać. Dodam jeszcze, że obecnie Jedynka na 225kHz nie ma prawie żadnego zasięgu za granicą - nic nie słychać nie tylko w Egipcie czy Algierii ale nawet w Barcelonie. A dawniej zdarzały się sensowne raporty odbioru nawet w RPA (!) i Chicago(!!).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic