DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Gismot » 20 czerwca 2015, 12:34

Lampka napisał(a):Obrazek

Wykończ miejsca po piłowaniu, gdyż odstające wióry trochę szpecą.
Po za tym oprawy wyglądają jak wyprodukowane w fabryce.. :)
Gismot

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 23 czerwca 2015, 17:22

Teraz już oszlifowane, nie wszystkie lampki zdążyłem obrobić ostatecznie zanim je fociłem :) Ciągle ostatnio kombinuję na nowe sposoby i szukam różnych ciekawych opcji zapłonu i stabilnej pracy takich czwórek i okazuje się, że za pomocą PTC, takie czwórki też świetnie odpalają, na ciepło z chwilową zwłoką :) Akurat miałem kilka PTC 600R, kupionych swego czasu na alegro z myślą o usprawnianiu kompaktów i na nich robiłem testy. Mają niestety zbyt dużą rezystancję i stąd samodzielnie nie odpalają większości rurek w odpowiednim czasie, więc usprawniłem nieco ten schemat, dodając równolegle do PTC rezystor 68R 2W i to był można rzec, strzał w 10. Rurka startowała na ciepło i świeciła stabilnie, chociaż wymagało to wykorzystania jako ogranicznik prądu większej pojemności (kondensator 3,3uF lub 2,2uF + 1uF) - wiadomo, chodzi o fakt, że skrętki są grzane. Konieczny jest też w szereg rezystor około 33R 5W lub o mniejszej rezystancji, dla lepszej stabilizacji prądu (tzn może nie konieczny, ale bardzo pożądany - można nawet dać 2; jeden przed, drugi za kondensatorami, co jeszcze usprawni pracę). To oczywiście tylko jedna z wielu opcji, bo na dwóch lub 3 PTC 600R równolegle (w zależności od zastosowanej pojemności w szereg z układem), takie rurki też odpalają, ale potem niektóre lekko migotają, gdy świecą. Właśnie to migotanie jest najgorszą rzeczą, tzn najtrudniejszą do wyeliminowania, a jest to losowe wśród różnych sztuk, które bez układu podgrzewania skrętek świecą jednak stabilnie. Podobne oprawki i układy można konstruować z powodzeniem też dla świetlówek T8 10W, które także odpalają bez wymuszenia napięciowego ;) Jedną taką oprawkę też zbudowałem.
Już niebawem przyjedzie do mnie paczka PTC 250R, to będę robił kolejne próby z PTC.

Koleją sprawą jest łatwa w realizacji sprawa zapłonu świetlówek na układach magnetycznych w sposób dosłownie analogiczny, jak w kompaktach :) Właśnie niedawno pobawiłem się trochę kondensatorami i dławikami, testując różne świetlówki i w szereg z ich skrętkami, tzn. równolegle do rury (tak jak zwyczajowo zapłonnik) umieszczałem kondensator o odpowiedniej pojemności, dzieki któremu następuje szybki start rury. W identyczny sposób odpalane są kompakty, z tym, że tam z racji częstotliwości, rozmiary elementów są mniejsze ;) W przypadku układów magnetycznych tak samo ma to sens, tylko trzeba uważać, by nie przesadzić z pojemnością, żeby nie nastąpił trwały rezonans. Dlatego dla bezpieczeństwa w układ testowy zawsze szeregowo wpinam żarówkę dużej mocy. Kondensator równolegle z rurą (a szeregowo z jej skrętkami) odpala świetlówkę na zimno, ale zastosowanie tutaj PTC okazuje się mieć taki sam skutek jak w kompaktach. Świetlówka startuje wówczas na ciepło, z podgrzewaniem skrętek, a przy odpowiednim doborze kondensatora i PTC, zapłon jest płynny i pewny. Jest oczywiście pewna tolerancja pojemności kondensatora, jak i w kompaktach, ale np. rura T5 13W startuje sprawnie przy kondensatorze zapłonowym około 1,5uF, natomiast T5 8W przy 0,8-1uF. Dla świetlówek 40W przydaje się 4uF (taki miałem i działało, choć nie wszystkie rury odpalały natychmiast), a dla 20W około 2,2uF wystarczy. Przy małych świetlówkach (4-8W) nie jest to widoczne, ale przy większych słychać po zapłonie wyraźne brzęczenie tego kondensatora. Pomocą jest tutaj wstawienie rezystora 5W o niedużej rezystancji pomiędzy kondensator zapłonowy, a elektrody świetlówki (szeregowo z nim). Nie powinien mieć zbyt dużej rezystancji, aby nie grzał się zbytnio, najlepiej nie więcej, niż 50R.
Obecnie obok mnie testuję właśnie rurkę 13W w takim układzie, rezystor 47R 5W w szeregu z kondensatorem i PTC (PTC oczywiście równolegle z kondem) trochę się nagrzał, więc dałem mu drugi taki równolegle, zobaczymy na ile temperatura spadnie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Kolekcjoner93 » 25 lipca 2015, 23:02

Witam,
Pracuję nad projektem wyświetlacza tekstowego do którego wystarczy podpiąć klawiaturę od PC (na wtyk PS/2) i włączyć całość i po prostu napisać tekst który ma być wyświetlany.
Stworzyłem prototyp1/programator, który tutaj przedstawię :D
Obrazek
Obrazek Obrazek

Przedstawiony wyżej prototyp wyświetla naciśnięte litery i znaki.
Pracuję nad prototypem drugim a następnie przyjdzie czas na wersję finalną :)
Pozdro :)
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Postprzez OUKS340 » 26 lipca 2015, 00:22

Ja ..... :shock: :shock: :o :o szacunek. Ten duży scalak z okienkiem to pamięć :?:
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Lampka » 26 lipca 2015, 00:30

Widzę tam sporo rezystorów 2 i 3W ;) Ja się ostatnio zastanawiam, jak skutecznie wyeliminować delikatne aczkolwiek nieraz zauważalne migotanie przy zasilaniu świetlówek miniaturowych poprzez kondensator. Wiadomo, że stosowanie rezystorów szeregowych powinno niwelować ten problem i widać poprawę, ale mimo tego ciągle ciężko mi uzyskać efekt jak w fabrycznych lampkach chińskiej produkcji. W czym może tkwić problem? Te kondy cicho brzęczą gdy lampka pracuje, w lampkach 1W to brzęczenie jest niemal wyeliminowane, podobnie w fabrycznych oprawkach 1x4W chińskiej produkcji.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Kolekcjoner93 » 26 lipca 2015, 04:10

OUKS340 napisał(a):Ja ..... :shock: :shock: :o :o szacunek. Ten duży scalak z okienkiem to pamięć :?:

Tak, to pamięć EPROM 27C210 :)
Kolekcjoner93

Postprzez slaweklampy » 27 lipca 2015, 18:40

Witam

Dużo czasu zajęło wykonanie tego urządzenia?
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Kolekcjoner93 » 27 lipca 2015, 20:42

Od września do lutego, ale z przerwami :)
Można nawet do tego układu wsadzić pustą pamięć i zaprogramować w tym układzie (i do tego on służy).
Docelowo ma powstać tablica LED wyświetlająca tekst wpisywany z klawiatury komputerowej bez użycia jakichkolwiek mikroprocków, mikrokontrolerów a jedynym programowanym układem będzie EPROM zaprogramowany w prototypie 1 widocznym na zdjęciach które dodałem. :)
Kolekcjoner93

Postprzez slaweklampy » 2 sierpnia 2015, 08:35

A teraz zagadka, co to jest za urządzenie.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez owies » 2 sierpnia 2015, 09:23

Kolekcjoner93 napisał(a):Obrazek

Stary... TURBO szacun! jeszcze nie widziałem tak eleganckiego pająka! :shock:
Czy wpisany tekst będzie miał "efekty graficzne" w czasie wyświetlania ? (przewijanie itp)

Z jednej strony rozumiem twój projekt. Skoro nawet w kierownicy samochodowej, w module sterowania podgrzewaniem jakiś mądrala-leniwiec żeby nie powiedzieć debil wstawił dupnego procka którego jedynym zadaniem jest robić ON/OFF maty (żeby chociaż na PWM) czytając z termistora i startując jedynie na sygnał power ON +12V ?! Nosz k...
Ale z drugiej... czy w twoim wypadku nie byłoby elastyczniej ?

slaweklampy napisał(a):A teraz zagadka, co to jest za urządzenie.

Stroboskop :)
albo
awaryjne źródło światła

...ze śmieci zapomniałem napisać :P
owies

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic