Gismot napisał(a):MRP200 napisał(a):Wzmacniacz Diora WS-442 końcówka mocy jest w układzie komplementarnym i ma (oryginalnie) 2N6488 i 2N6491. Napisałem "oryginalnie", bo mogą trafić się egzemplarze po naprawie i te tranzystory być może zastąpiono parą BD911 i BD912.
Na tranzystorach 2N3055 końcówka byłaby w układzie quasi-komplementarnym, podobnie jak w ELTRON-100U.
Może miałeś na myśli inny wzmacniacz.
W tamtym roku naprawiałem WS-442(wersja eksportowa z logiem: GETON) i końcówka była wykonana na tranzystorach KD503, ale możliwe, że ktoś podmienił panel przedni (nie mam jak tego sprawdzić, gdyż wzmacniacz sprzedałem) Płyta główna identyczna jak w standardowym WS-442, zabezpieczenie prądowe(przeciwzwarciowe) na osobnych płytkach, tylko końcówka w układzie quasi-komplementarnym i inne radiatory(wycięte dwa żeberka)
Podobny wzmacniacz znalazłem na elektrodzie WS-4421 - radiatory identyczne![]()
Tyko nieco inna konstrukcja,
MRP200 napisał(a):Wzmacniacz WS-442 to inna konstrukcja. Posiadam taki wzmacniacz, cały czas na służbie, i zrobić w nim przeszczep końcówki mocy na 2N3055 czy KD 502 to niezłe wyzwanie. Bo wiąże się to z niezłą ślusarką, bo trzeba by wywiercić otwory w radiatorze, a z racji jego konstrukcji, mieć szczęście, że nie trafi się wyprowadzeniem prądowym tranzystora wprost w żebro radiatora. A do tego trzeba by odwalić rzeźbę w elektronice, żeby dostosować układ do quasi-komplementarnego.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości