Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Elektroservice » 27 stycznia 2014, 22:17

125-1 miała plastik ! Mam OUR 125-1 i jak ją dostałem to przy zawiasie były fragmenty plastikowego klosza (ta część gdzie wkręcona jest ośka zawiasu). Klosz szklany od OUR 125 pasuje prawie P&P ale trzeba ciut odgiąć sprężynę zatrzasku bo jest za krótka by zapiąć stalową ramkę klosza szklanego.
A co do wymiany OUR na garażu na inną oprawę, to jak już koniecznie wymiana, to nie lepiej na Stradę ? Po co montować tak szpetne ścierwo jak Leda ...
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 28 stycznia 2014, 16:52

Elektroservice napisał(a):125-1 miała plastik ! Mam OUR 125-1 i jak ją dostałem to przy zawiasie były fragmenty plastikowego klosza (ta część gdzie wkręcona jest ośka zawiasu). Klosz szklany od OUR 125 pasuje prawie P&P ale trzeba ciut odgiąć sprężynę zatrzasku bo jest za krótka by zapiąć stalową ramkę klosza szklanego.
A co do wymiany OUR na garażu na inną oprawę, to jak już koniecznie wymiana, to nie lepiej na Stradę ? Po co montować tak szpetne ścierwo jak Leda ...

A skąd wiesz że to jest oryginalny klosz ? Przecież były sprzedawane na wymianę :roll:
Watt

Postprzez Michal » 28 stycznia 2014, 16:59

Watt napisał(a):
Elektroservice napisał(a):125-1 miała plastik ! Mam OUR 125-1 i jak ją dostałem to przy zawiasie były fragmenty plastikowego klosza (ta część gdzie wkręcona jest ośka zawiasu). Klosz szklany od OUR 125 pasuje prawie P&P ale trzeba ciut odgiąć sprężynę zatrzasku bo jest za krótka by zapiąć stalową ramkę klosza szklanego.

A skąd wiesz że to jest oryginalny klosz ? Przecież były sprzedawane na wymianę :roll:

OUR 125-1 miały fabrycznie montowany klosz plastikowy.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Watt » 28 stycznia 2014, 17:03

A -2 :?:
Watt

Postprzez Utilizer » 28 stycznia 2014, 17:17

W OUR 125-1 były fabrycznie klosze szklane, plastikowe zaczęto stosować gdzieś koło 88 roku dopiero ;) Katalogi nie kłamią, zresztą sam mam taką ;)
W -2 były na pewno szklane przez cały okres produkcji, a czy plastikowe też tego nie wiem
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez bartek380V » 29 stycznia 2014, 20:04

Mam kilka niepotrzebnych lamp PL C 18 4 piny. Czy ktos probował odpalic taka lampeczke na niestandarodwym dławiku o podobnym prądzie? Poprostu chciałbym je jakos wykorzystac . prad takiej lampki to okolo 0.18A jest szansa odpalic je na elektronice z kompakta. Jak bedzie sie zachowywac gdyby podlaczyc do dlawika od liniowej swietlowki 13W albo 18W ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 29 stycznia 2014, 20:10

Jaką moc ma ta rurka ? 18W ? Jak tak to śmiało próbuj pod dławik od 20W rury liniowej.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez IndustrialStalker » 30 stycznia 2014, 00:35

Magnetyczny statecznik do liniówki lepszy na mróz od zwykłego EVG? Kupiłem koledze do szafki magnetyka niechcący(burdel w sklepie i złe oznaczenia na półkach, nie pomyślałem że przecież sporo za ciężka) a paragon zaginął, to se wziąłem na dwór i jakaś różowa i ciemnawa się wydaję. Świetlówka normalna 865, taka z kończyną. Chyba made in germany :) Ale może normalne EVG by się sprawowało jeszcze gorzej?
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez DarekG » 30 stycznia 2014, 10:44

Myślę że nie będzie na mrozie różnicy czy w oprawie będzie magnetyk czy elektronik. Świetlówki w zimnie tak na początku się zachowują że świecą słabo, różowawo i pulsują ale po rozgrzaniu powinny świecić już normalnie oczywiście w oprawach szczelnych z kloszem. Świetlówki z koniczyną niemieckie to Osram lub Radium więc są ok. Poprostu po rozgrzaniu powinny świecić normalnie obojętnie z jakim statecznikiem.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Watt » 30 stycznia 2014, 14:14

Na stateczniku magnetycznym świetlówka bardziej migocze niż na elektronice, ale magnetyk jest dużo trwalszy ;)
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic