Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

Postprzez Paweł » 9 grudnia 2009, 17:36

Widać różnicę w szumie oraz realistycznie odwzorowuje kolory :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Toczek » 9 grudnia 2009, 17:41

No, no czekam jak Ci wyjdą zdjęcia tym "świetnym" aparatem :) Mam nadzieję, że będziesz zadowolony :)
Pozdrawiam,
Piotrek.
Toczek

Zdjęcia: 163

Postprzez Luk » 9 grudnia 2009, 18:14

U mnie jest podobnie........ mój obecny aparat ma 10 Mpix i szumy są na zdjęciach ciemnych i nocnych. A mój pierwszy aparat który ma tylko 3 Mpix robi zdjęcia nocne bez dużego szumu :roll: Nie wiem, czy też zrobic zdjęcia nocne obydwoma aparatami tak jak to zrobił Whites i dac je tutaj, aby porównac :?:

Ale za to ten aparat z 10 Mpix robi lepsze zdjęcia dzienne, np. krajobrazów czy wschodów i zachodów Słońca.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez DocBrown » 9 grudnia 2009, 20:15

Mniej szumów bo matryca o mniejszej liczbie Mpix sama z siebie troche mniej szumi no i mimo gorszej matrycy masz lepszą optyke w tym HPku.
DocBrown

Postprzez lampa123 » 9 grudnia 2009, 20:36

DocBrown napisał(a):Mniej szumów bo matryca o mniejszej liczbie Mpix sama z siebie troche mniej szumi no i mimo gorszej matrycy masz lepszą optyke w tym HPku.

Mniejsza nie znaczy gorsza ;)
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez DocBrown » 9 grudnia 2009, 20:40

Mam na myśli to że starsze matryce są gorsze od nowych bo po prostu technika w ich przypadku idzie do przodu. Starsze matryce z mniejszą liczbą Mpix mniej szumią bo mają mniej Mpix. Duży wpływ na ilość szumu ma czułość matrycy, jak mamy na auto to przy fotach nocnych ustawi się nam pewnie max stąd dużo szumu, pozatym uwaga na stabilizatory obrazu w kompaktach, bo w większości z nich ta stabilizacja polega tylko na ustawieniu ISO na max, co skutkuje zwiększeniem ilości szumu. Moja Praktica niezłe foty nocne robi, ale trzeba mieć statyw albo coś innego by się oprzeć, z wolnej ręki dobrej foty sie nie zrobi.
DocBrown

Postprzez elek » 9 grudnia 2009, 21:33

Starsze matryce z mniejszą liczbą Mpix mniej szumią bo mają mniej Mpix

Nie, mniej szumią bo mają większy rozmiar piksela, który więcej światła zbiera i ma większy stosunek sygnału do szumu, matryce w lustrzankach mają po 20Mpix a zdjęcia robią nieporównywalne do kompaktów.
poza tym uwaga na stabilizatory obrazu w kompaktach, bo w większości z nich ta stabilizacja polega tylko na ustawieniu ISO na max.

Stabilizacja cyfrowa polega na przesuwaniu aktywnego obszaru matrycy tak żeby na wynikowym obrazie niwelować drgania, w stabilizatorach optycznych zajmuje się tym obiektyw.

Zdjęcia w nocy najlepiej robić ze statywu (ewentualnie z jakiejś podstawki + samowyzwalacz) i na najniższym ISO, wtedy szumy są najmniejsze , oczywiście trzeba wydłużyć odpowiednio czas ekspozycji, jeśli jest w aparacie tryb manualny to super (Canony zwykle mają ), tryby fotografowania nocnego zwykle podbijają ISO w górę i to mocno a wtedy mamy śnieg na focie :)

Ja foce Canonem PowerShot A570IS , ma to 7,1Mpix 4x zoom + stabilizacja optyczna, aparat w tej chwili nie kosztuje wiele a z softem CHDK ma naprawdę duże możliwości z czego najciekawsza to skrypty którymi możemy zaprogramować sekwencje poleceń do wykonania przez aparat, sporo skryptów w necie można znaleść jak np. robienie foty gdy aparat wykryje ruch , co ciekawe jest to tak szybkie że można złapać pioruny w dzień :)
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez DocBrown » 9 grudnia 2009, 22:22

W niektórych kompaktach stabilizacja powoduje zwiększenie ISO do maxa i zablokowanie ustawiania tego parametru :evil:
W mojej Praktice Dpix750Z tak jest :(
DocBrown

Postprzez Whites86 » 10 grudnia 2009, 20:07

tak wyglada moj sprzet do robienia nocnych fot
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Edziu » 10 grudnia 2009, 20:10

No whites, widze spawiłeś sobie nowy aparat :D widze na nim logo HP co to za model?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video