Zdjęcia nocne

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Zdjęcia nocne

Postprzez elek » 29 grudnia 2013, 20:25

No niestety nie zrobiłem więcej fotek a miasto jest bardzo ładnie oświetlone, nie chodziłem głównie przez pogodę, na 10 dni tylko 3 były pogodne, a reszta to deszcz i wiatry że łeb urywa.
W oświetleniu dominują MH i dosyć dużo opraw LED, sporo SOX się widzi a soda wysokoprężna jest dosyć rzadka

A tu jeszcze daje ciekawostkę :)
Obrazek
To jest ogromna szklarnia doświetlana w nocy sodówami, gołym okiem dokładnie tak wygląda, fota robiona z autobusu w drodze powrotnej na wysokim ISO przy 1/4s więc kiepska i lekko poruszona, niestety aparat nie jest tak czuły jak oko, naprawdę robi to ogromne wrażenie to co u nas się widzi w zimie w dużych miastach nawet się nie umywa do tej szklarni :)
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez LemuRR11 » 30 grudnia 2013, 16:23

Zakopane- rok temu
Obrazek
Obrazek
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez Elektroservice » 31 grudnia 2013, 11:34

Ta sodowa łuna to coś okropnego, nie chciałbym mieszkać w pobliżu takiego czegoś :evil:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 31 grudnia 2013, 18:48

A oto jedno z ładniejszych zdjęć nocnych, jakie udało mi się zrobić. Wykonałem je w lutym 2011 roku moją lustrzanką Sony Alfa. Zdjęcie daję jako link, gdyż wrzuciłem je w oryginalnej rozdzielczości, żeby było widać na nim wyraźnie gwiazdy. Wierzcie lub nie, ale - czas naświetlania tego zdjęcia wyniósł 972 sekundy. Oczywiście przez ten czas aparat był na statywie.

A oto zdjęcie -

http://www.fotki.lighting-gallery.pl/up ... 84180.jpeg
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez elek » 31 grudnia 2013, 18:51

Luk napisał(a):A oto jedno z ładniejszych zdjęć nocnych, jakie udało mi się zrobić. Wykonałem je w lutym 2011 roku moją lustrzanką Sony Alfa. Zdjęcie daję jako link, gdyż wrzuciłem je w oryginalnej rozdzielczości, żeby było widać na nim wyraźnie gwiazdy. Wierzcie lub nie, ale - czas naświetlania tego zdjęcia wyniósł 972 sekundy. Oczywiście przez ten czas aparat był na statywie.

A oto zdjęcie -

http://www.fotki.lighting-gallery.pl/up ... 84180.jpeg

Przecież to nie gwiazdy tylko hot pixele na matrycy :lol:
elek

Postprzez Luk » 31 grudnia 2013, 18:55

Tak, ale chyba nie wszystkie :?:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez JeD » 31 grudnia 2013, 18:59

Luk napisał(a):Tak, ale chyba nie wszystkie :?:

Przybliż sobie te 4 większe, to powiesz nam czy to gwiazda :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez elek » 31 grudnia 2013, 18:59

Luk napisał(a):Tak, ale chyba nie wszystkie :?:

100% :P jeśli naświetlanie była faktycznie ~16 minut to powinieneś mieć długie łuki gwiazd, w tym czasie ziemia robi obrót o około 4 stopnie, i dziwne jest to że w zasadzie nie widać żadnych łuków gwiazd poza jednym bardzo jasnym, no i dziwi mnie to że nie przepaliło foty na takim czasie przy takiej łunie.
elek

Postprzez Luk » 31 grudnia 2013, 19:02

elek napisał(a):100% :P jeśli naświetlanie była faktycznie ~16 minut to powinieneś mieć długie łuki gwiazd, w tym czasie ziemia robi obrót o około 4 stopnie, i dziwne jest to że w zasadzie nie widać żadnych łuków gwiazd poza jednym bardzo jasnym, no i dziwi mnie to że nie przepaliło foty na takim czasie takiej łunie.

No bo to zdjęcie robiłem na przysłonie przymkniętej do poziomu F18, a wiadomo że przysłona też ma wpływ na jasność zdjęcia, a nie tylko czas migawki. ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez elek » 31 grudnia 2013, 19:06

No oglądnąłem sobie EXIF i teraz już wiem czemu tak wyszło :) a jak się dobrze przyjrzysz w powiększeniu to łuki gwiazd można zobaczyć ale bardzo słabe, następnym razem jak będziesz robił taką fote to po jej zrobieniu zamknij obiektyw pokrywką i zrób ciemną klatkę na tych samych parametrach ekspozycji, potem w programie odejmujesz darka od foty i wychodzi bez hot-pixeli, można też zrobić kilka ekspozycji z różnymi czasami na mniejszej przesłonie i po odjęciu darka zrobić z tego HDR.
elek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video